Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han har representerat fyra klubbar på ett år

FRAM OCH TILLBAKA. Emil Djuse har representerat inte mindre än fyra klubbar på ett år. Just nu är backen utlånad till Mora där han gör succé. Foto: ANDERS YLANDER
Foto: Anders Ylander

Fyra klubbar på ett år.

Från Södertälje till Frölunda - som redan lånat ut honom två gånger.

Nu berättar Emil Djuse om sitt turbulenta hockeyår.

- Tiden i Malmö var tung. Jag skulle få speltid, men det blev inte mycket. Den här gången känns det betydligt bättre, säger 20-åringen - som gör sin sjätte match med Mora i dag.

Frölundas nya strategi för att hålla sin breda trupp i matchskick är att låna ut spelare till allsvenskan.

Redan nu har nio spelare gjort sejourer i andraligan, och för tillfället är tre spelare på vift: Forwarden Jonathan Johnson och backarna Calle Rosén och Emil Djuse.

I Djuses fall är det andra gången på kort tid han spelar någon annanstans än i Frölunda. Den offensive backen, som kom från Södertälje i just allsvenskan inför säsongen, hann knappt vänja sig vid SHL innan han skeppades till Malmö i slutet av oktober.

- Min första tid i Frölunda gick inte så bra. Jag var ofta sjundeback eller fick sitta på läktaren, säger han.

Tanken med Malmö-utlåningen var just att Djuse skulle få rejält med speltid. Skåneklubbens främsta powerplay-back Björn Karlsson var skadad - och Djuse var tänkt som vikarie.

- Men Karlsson kom tillbaka redan efter första matchen, säger Emil Djuse. Då blev jag sjundeback i stället och så blev det likadant som i Frölunda... Jag vet inte om den situationen gynnade mig så mycket.

Det dröjde inte ens två veckor innan Djuse återvände till Göteborg och Frölunda.

- När jag kom tillbaka bestämde jag mig för att jag skulle stanna. Jag ville visa att jag skulle spela mer - och det gick mycket bättre.

Rönnberg: "Måste spela mer"

Siffrorna stöder Djuses uppfattning.

Faktum är att han leder Frölundas interna plus/minusliga.

- Det hade jag faktiskt koll på, erkänner han.

Men före jul värvade Frölunda en ny back: Moras poängspruta Mikael Wikstrand, 20. Strax därpå fick Djuse beskedet att det inte längre fanns plats åt honom, och att han lånas ut till Mora på obestämd tid.

- Det var ganska jobbigt i början, när de sa det, medger Emil Djuse.

Frölundatränaren Roger Rönnberg motiverar ut-låning nummer två så här:

- Vi vill att han ska få mycket speltid och få chansen i powerplay - det hade kanske blivit svårt hos oss, vi har många backar.

- Det är omöjligt att sia om när han kommer tillbaka. Vi har en kontinuerlig dialog med Mora och med Emil.

Möter utlånade lagkamraten

Efter att ha smält besvikelsen och funderat ser Emil Djuse fördelarna.

Utlåningen till Mora har visat sig helt annorlunda än den till Malmö.

- Jag får mycket speltid - då blir det så klart roligare. Jag får ansvar i power play och istid i avgörande situationer. Och så har jag kommit in bra i laget, det är många unga killar och ett skitbra gäng, säger Djuse.

Klockan 16 spelar hans Mora borta mot Karlskrona.

Då ställs Emil Djuse mot en annan Frölundaback - Calle Rosén, 19, som också är utlånad.

- Calle har inte varit i Frölunda något under säsongen, men vi tränade tillsammans i Göteborg i somras. Klart vi kommer snacka, vi känner ju varann även om vi inte setts på ett tag, säger Djuse.

Ni slåss båda om en plats i Frölunda?

- Det är inte som att vi är ovänner. Konkurrensen får vi ta nästa år.

För en sak är klar: Även om Emil Djuse trivs i Mora vill han inte stanna där.

- Det är klart att jag längtar tillbaka.

...OCH DE ÄR OCKSÅ UTLÅNADE JUST NU

Jonathan Johnson, 20

Forward, Oskarshamn

Statistik: 24 matcher, 1 mål, 2 assist, 3 poäng

Hur går det för dig?

Helt okej, kanske varit inne på lite för många baklängesmål på sistone. Men det går väldigt bra med mina tekningar, där har jag jobbat hårt. Det känns positivt att vara utlånad, jag får många bra matcher och Oskarshamn är en bra klubb att utvecklas i.

Hur tänker du kring Frölunda?

Vi har väldigt många spelare, så min tanke är främst att nypa ett kontrakt till nästa säsong och spela mig in då. Samtidigt vet man inte vad som händer, det kan ju bli tidigare också...

Calle Rosén, 19

Back, Karlskrona

Statistik: 24 matcher, 4 mål, 4 assist, 8 poäng

Hur går det för dig?

Det bara flyter på - allt går över förväntan. Jag får mycket speltid och laget går bra. Att vara utlånad känns bara positivt. Vi sa redan i somras att jag ska vara hela säsongen här. Framför allt är det mitt försvarsspel som utvecklas när jag får möta vuxna män varje dag.

Hur tänker du kring Frölunda?

Vi har en bra dialog och pratar någon gång i veckan. Men det är fortfarande sagt att jag ska stanna här säsongen ut. Jag har kontrakt med Frölunda över nästa säsong. Då är målet att visa vad jag går för i SHL - det är det jag jobbar för.

DJUSES VÄG FRÅN JVM- SUCCÉN TILL UTLÅNINGAR I FRÖLUNDA

17 APRIL

Efter en stark säsong med allsvenska Södertälje blir Emil Djuse klar för Frölunda. Djuse, som spelade JVM under Roger Rönnberg 2012/13, skriver på för två år. "Man vet att Frölunda är stort, det känns som att alla vill spela här", säger Djuse i GT:s bilaga.

17 DECEMBER

Frölunda presenterar ett nyförvärv - Moras offensiva back Mikael Wikstrand, 20. Klubben ville ha Wikstrand redan inför säsongen, men lyckades inte. Backen skriver på till säsongen 2016.

18 OKTOBER

Bara 14 matcher in i SHL-säsongen lånas Emil Djuse ut till allsvenska Malmö, efter att ha fått ont om speltid i Frölunda. Men i Malmö blir han sjundeback och gör bara tre matcher innan han återvänder till Frölunda.

25 DECEMBER

Med Mikael Wikstrand i truppen blir Frölundas backuppsättning återigen för stor. Därför lånas Emil Djuse ut - den här gången till Mora. Där har han hittills spelat fem matcher, i första- eller andra backpar, och gjort ett mål.