Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Han är bättre än vad jag var"

Foto: BILDBYRÅN

Magnus Erlingmark, 48, gjorde tolv säsonger i IFK Göteborg och vann fyra SM-guld. 

Mot Hammarby gjorde hans son August, 19, allsvensk debut. 

– Det var en chockartad upplevelse, säger pappa Erlingmark. 

"Erling" spelade i IFK Göteborg mellan 1993 och 2004 och var alltså med under storhetstiden i Champions League. Han gjorde 37 landskamper och vann VM-brons 1994. 

När Blåvitt mötte Hammarby (1–1) på onsdagskvällen satt han på Gamla Ullevis läktare. Hemmalaget åkte på två skador i backlinjen, och direkt efter halvtidspausen byttes August Erlingmark in som mittback. 

– Det var överraskande. De har nog en viss turordning och jag trodde att han skulle få vänta längre på den allsvenska debuten. Men helt plötsligt stod han där ombytt. Det gick fortare än vi trodde och det känns förstås jättebra, säger Magnus Erlingmark. 

Vad tycker du om hans insats? 

– Den var bra. Det kändes ganska tryggt och stabilt. Han har ju inte spelat där så mycket, han är ju främst central mittfältare. 

Magnus Erlingmark var back, mittfältare och anfallare. Sonen verkar vara lika allround. 

Känner du igen dig i August sätt att spela fotboll? 

– Det är svårt att jämföra så, svårt att dra paralleller. Men jag tror att det är viktigt att bestämma sig för att man ska ta en plats i laget, att ha en egen övertygelse och tro på det man gör. Sedan måste man ha förutsättningar för att kunna göra det också. Men har man tålamod och fokus så har man möjlighet att göra bra ifrån sig. August är förmodligen en bättre fotbollsspelare än vad jag var. De yngre spelarna som kommer upp nu har mer utvecklad teknik. 

"Vill ju följa sina barn"

Är du stolt? 

– Klart man är, men jag är framför allt glad för hans skull. Att han får utveckling på det hårda jobbet han lägger ned. Han vet vad det handlar om och det gäller att vara beslutsam och våga. 

August Erlingmark började spela fotboll i Lunden som femåring. Två år senare flyttade familjen till Sävedalen och Sävedalens IF blev nästa klubbadress. Inför 2015 fick han ett kontrakt med IFK Göteborgs U17-lag. Sedan har det gått spikrakt uppåt. 19 år gammal är han lagkapten för U21-laget och i mars skrev han på sitt första A-lagskontrakt (två år). 

Hur delaktig i Augusts fotboll har du varit, Magnus? 

– Jag har ju varit med som tränare på ett eller annat sätt genom åren. Kanske inte som huvudtränare, men jag har varit med så mycket jag kunnat. Alldeles oavsett nivå vill man ju följa sina barn. Det är viktigt med en stöttande roll och att visa att man är intresserad. 

"Man önskar lite mer mod i Blåvitt"

August bor fortfarande kvar hemma och håller på med sin gymnasieutbildning. 

– Den är förlängd eftersom det är svårt att kombinera elitfotboll med studier. Men det är jätteviktigt att han har med sig gymnasieutbildningen sen inför framtiden. 

Pappa Erlingmark är i dag generalsekreterare för elitfotbollsspelarnas intresseorganisation och är ofta på plats på Gamla Ullevi när IFK Göteborg spelar. 

– Synd att de inte vann mot Hammarby. Jag hoppas att de kan snäppa upp sig framöver, det var lite försiktigt under långa stunder. Man önskar lite mer mod och lite mer "nu kör vi bara". 

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!