Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håkan Mild: ”Påminner kanske om varandra”

Håkan Mild.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Gustav Svensson.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Gustav Svensson är dagens Håkan Mild i Sveriges landslag, enligt VM 94-hjälten själv.

Nu gör sig 46-åringen redo för sitt största mästerskap i rollen som expert.

– Det ska bli fantastiskt att få uppleva det på plats, säger Håkan Mild.

Fotbolls-VM i Ryssland är bara en vecka bort och Radiosporterns expert Håkan Mild, 46, laddar för att följa det svenska landslaget på plats.

Tillsammans med andra landslagsikoner som Glenn Hysén och Kennet Andersson har han precis avslutat den invigningsmatch som spelats på den nya konstgräsplanen vid Påvelund i Göteborg. En match där ”kändislaget” som också bestod av bland annat Louise Karlsson och Magnus Wislander, förlorat med 2–3 mot Älvsborgs FF:s mixlag.

– Det har varit bättre men det har också varit sämre, var målskytten Håkan Milds snabba kommentar efter matchen.

Mild om Sveriges chanser: ”Då gör man det bra”

Om ett par dagar åker Blåvitt-ikonen till Ryssland för att i rollen som expert bevaka VM.

 – Jag har varit på två U21-mästerskap tidigare och ett EM. Men det här blir det största. Fantastiskt roligt att få uppleva det på plats. En månad är en lång tid men det ska bli väldigt roligt, säger han.

LÄS MER: Håkan Mild: ”Får nästan kalla kårar” 

Vad tror du om Sveriges chanser?

– Tufft. Men tar man sig vidare från gruppen så har man gjort det bra, säger han och pekar ut en annan Blåvitt-profil som den "nya Håkan Mild” i Sveriges landslag.

– Jag vet egentligen inte om vi är jättelika, men Gustav Svensson är en defensiv mittfältare som har stor rollacceptans. Kanske att jag var lite mer offensiv än vad han är, men vi påminner kanske lite om varandra, säger han.

”Viktigt att klara sig utan konflikter”

Vad talar för Sverige i VM?

– Framför allt att man har en bra gemenskap där alla jobbar för varandra. När man är borta så länge tillsammans är det viktigt att man klarar sig utan konflikter. Sen tror jag också att det är viktigt att kunna bevara energin i laget som man har haft, och det tror jag att de kommer klara av.

Zlatans medverkan har sedan länge varit en omdiskuterad fråga. Förvånad eller inte att han inte kommer med?

– Det känns ganska naturligt efter skadan som han har haft. Han gjorde visserligen en fantastisk match direkt  i Los Angeles. Bara att lyckas ta sig tillbaka från den skadan i hans ålder är en bedrift, säger Håkan Mild som håller Frankrike och Brasilien som de stora favoriterna i mästerskapen.

Tidigare landslagshjälten Kennet Andersson kommer att följa VM i Ryssland noga.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

94-hjälten: ”Behöver det där lilla ”klicket”

Kennet Andersson, 50, är en annan tidigare landslagshjälte som kommer att följa Sverige noga i mästerskapen. För den tidigare anfallaren blir det dock hemma i Tv-soffan.

LÄS MER: Kennet Andersson: ”Berättade inte ens för min fru”

– Man har fått styra bort ganska många saker i almanackan kan jag säga, så att man får möjlighet att kolla mycket, säger han och spår Sveriges chanser i mästerskapen:

– De finns där, absolut. Vi har ett lag som fajtas och är ganska svåra att få hål på. Sen behöver man det där lilla ”klicket” för att vinna matcher också. Och det kan mycket väl komma i Ryssland, säger han.