Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håkan, 59, dog i ALS: ”Han var allas klippa”

Håkan firade sin sista jul för några veckor sedan. Han spenderade den tillsammans med sina tre barn Mikael, Matilda och Amanda.Foto: Privat
Håkan Oliw blev 59 år gammal. Foto: Privat
Håkan och hans kompis Dennis Abrahamsson, som lärde känna varandra via engagemanget i innebandyföreningen Pixbo Wallenstam. Foto: Privat

Håkan Oliw var en sann eldsjäl som vigde sitt liv åt innebandyn.

I tisdags gick han bort i ALS, 59 år gammal.

– Pappa var allas klippa, säger dottern Matilda Oliw.

En dag i augusti 2016 kunde göteborgaren Håkan Oliw inte ta sig ur bilen på egen hand. Han ringde ambulans och togs till sjukhuset, där det konstaterades att han hade proppar i lungorna.

Inte långt senare hittade läkarna cancer i bukspottskörteln, och våren 2018 nåddes Håkan av nästa tunga besked.

– Läkarna kunde konstatera att pappa hade fått ALS, säger hans dotter Amanda Oliw, 27.

Det kom som en chock för familjen.

– Jag misstänkte först att det var ms han hade, jag hade aldrig ens hört talas om ALS, säger systern Matilda Oliw Sahlström, 30.

Tappade talförmågan

Håkan började behandlas med bromsmedicin, men blev snabbt sämre och sämre. Talförmågan försvann och ett tag kommunicerade han med en ögonstyrd dator.

Men i slutet gick inte heller det.

– I slutet kunde han svara ”ja” eller ”nej” med ögonen, men det gick bara i ett par dygn. Sedan kunde han bara svara ”ja” genom att le lite grann. Till slut kunde han bara ligga och stirra, säger Matilda. 

Det här är ALS

ALS är en förlamningssjukdom som bryter ner de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljemässigt styrda musklerna. Orsaken är inte känd och sjukdomen kan inte botas, men några av besvären kan behandlas.

 

Varje år insjuknar drygt 200 personer i Sverige och de flesta som insjuknar är mellan 50 och 70 år. ALS betyder amyotrofisk lateral skleros och sjukdomen är något vanligare bland män.

 

Den som har ALS får förr eller senare andningssvikt och avlider. Det sker oftast inom två till fyra år efter insjuknandet, men en del lever betydligt längre.

 

Källa: 1177.se 

Dog på sjukhuset

För några veckor sedan, under natten mot juldagen, kunde Håkan knappt andas, och han fördes till Sahlgrenska.

– Då var pappa som mest rädd. Han var väldigt ledsen med mycket oro och ångest. Han var rädd för att kvävas och att ingen skulle höra honom, säger Matilda.

Amanda fortsätter:

– Sjukhuset fick ringa oss flera gånger på natten när pappa var orolig. Vi körde så klart dit direkt och då märkte man direkt hur trygg och lugn han blev.

Håkans önskan var att få stanna kvar på sjukhus och där tog han i tisdags morse sitt sista andetag.

Vigde livet åt innebandyn

Håkan Oliw hade ett stort engagemang i innebandyföreningen Pixbo Wallenstam, som är från Mölnlycke utanför Göteborg. Han blev en del av klubben när barnen började spela och sedan var han fast.

Efter hans död har Pixbo publicerat ett känslosamt inlägg på sin hemsida där man hedrar sin bortgångne vän. Det inleds:

Håkan var lagledare för Pixbo Wallenstams damlag i SSL under närmare tjugo år. Det var han som såg till att bussar bokades, att det fanns mat på bortamatcherna, att det fanns någonstans att sova, att rätt utrustning var på plats, att dräkterna tvättades mellan matcherna - bara för att nämna några av alla de uppgifter som Håkan utförde. Och han gjorde det alltid med ett leende på läpparna.

Håkan hade lätt till skratt och var mycket uppskattad för sin noggrannhet, sitt outtröttliga arbete och sitt goda humör. Därom kan många nuvarande och före detta medlemmar i föreningen vittna”.

Avslutade med SM-guld

I april 2016 vann Pixbos damlag SM-guld. Det blev Håkans sista säsong med laget.

– Vår pappa levde verkligen för innebandyföreningen. Var han inte på jobbet så var han på innebandyn. Följde med och fixade buss- och flygresor hit och dit. Han umgicks mycket med tränarna och bjöd hem spelarna på middag. När sjukdomen tvingade honom från innebandyn märkte man verkligen att han var sjuk, säger Amanda. 

– När innebandyn försvann från hans vardag, försvann även en stor del av pappas glädje, säger Matilda.

Under helgen spelar Pixbos dam- och herrlag med sorgeband. För Håkans barn – Amanda, Matilda och storebror Mikael, 34 – värmer alla uppskattande ord som sagts och skrivits om deras pappa.

– Det känns jättehärligt att han var så omtyckt. Pappa var allas klippa, med främst vår klippa, säger Matilda. 

Håkan fick vara med och vinna SM-guld 2016, som blev hans sista säsong med Pixbo. Foto: Privat

Vill uppmärksamma sjukdomen

Efter Håkans Oliws bortgång vill hans tre barn uppmärksamma sjukdomen.

– Det som är så tråkigt är att ingen uppmärksammar ALS. Det finns ju cancergalan och sånt med vad jag vet finns det inget om ALS, även fast det är ganska många som drabbas, säger Amanda. 

– Jag har inte förstått att han är borta ännu. Jag tror man kommer förstå på begravningen, när man se alla som kommer dit för att hedra honom, säger Matilda.

TV: ”Sofias änglar” hjälper Sandra som har ALS

Sandra drabbades av ALS – får hjälp av ”Sofias änglar”