Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hade inte varit konstigt om Emma lämnat mig”

Loui Sand och Emma Berglund.
Foto: THOMAS BLOMQVIST
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: Kanal 5 och Dplay
Foto: Kanal 5 och Dplay

Handbollsprofilen Loui Sand fattade beslutet att genomgå en könskorrigering efter år av självhat.

Flickvännen Emma Berglund, som själv är fotbollsproffs, valde att stanna kvar hos honom. 

Nu berättar de båda om sin relation i Kanal 5-programmet ”Meltzer och kärleken”.

– Det hade inte varit konstigt, enligt mig, om Emma valt att lämna mig, säger Loui Sand i programmet.

Den svenska handbollsstjärnan Loui Sand hade gjort över 100 landskamper när han avslutade sin karriär, 26 år gammal. Beslutet togs i samband med att Sand ställde sig i kö för att få diagnosen könsdysfori och senare genomgå en könskorrigering. 

En stor livsförändring – men Sands förhållande med fotbollsproffset Emma Berglund överlevde beslutet. 

– Det hade inte varit konstigt, enligt mig, om Emma valt att lämna mig, säger Loui Sand i det andra avsnittet av Kanal 5-programmet ”Meltzer och kärleken”, där de båda intervjuas. 

För SportExpressen utvecklar han:

– Det verkar verkligen vara så att Emma blev kär i en person och det är väldigt grymt. Jag kan inte säga hundra procent att jag bara blir kär i en person, för jag attraheras inte av killar på det sättet. Men alla är vi olika och det är underbart. Det viktigaste är att vi mår bra och trivs med oss själva. 

Lever tillsammans i Göteborg

Sand och Berglund träffades när båda tävlade i OS i Rio de Janeiro 2016. Sand väntade med att berätta om sina känslor av att ha fötts i fel kropp. 

– Jag hade ingen aning från början. Jag drogs till energin. Han har alltid haft en manlig energi. Det var inte så att han helt plötsligt berättade. En dag ställde han mig mot väggen och sa det, säger Berglund i ”Meltzer och kärleken”. 

I maj stod det klart att Berglund skulle lämna franska PSG för spel i Göteborg FC. Nu lever hon och Sand tillsammans i Göteborg. 

– Det kommer att bli häftigt att se allt som händer. Vår relation har fått gå igenom mycket på kort tid. Det har gjort den starkare, säger Emma Berglund. 

– Hon vill vara med på hela resan och kunna vara med på allt jag går igenom, säger Loui Sand när vi talar med honom om programmet. 

Loui Sand: ”Ibland kan jag få ångest”

Loui Sand berättar även om beslutet att vara med i tv-satsningen, och dela med sig av sin historia. 

– När vi fick frågan var det mycket känslor, tankar och funderingar som rusade genom kroppen hela tiden under den perioden, men till slut bestämde vi oss för att göra detta. Och det ångrar vi inte en sekund, vi är nöjda över avsnittet. 

Men valet att vara öppen är inte alltid enkelt. 

– Jag bearbetar fortfarande allting. Ibland kan jag få ångest över att jag är så pass öppen, och ibland känns det väldigt bra att jag är öppen. Men i det stora hela tror jag bara att det gynnar mig själv och många andra också. Det är så pass nytt och har kommit upp på tapeten nu, att vara född i fel kropp, så det är väldigt kul för jag vill att det ska finnas ett annat sätta att söka sig, att det inte ska vara så himla svårt. Att vi ska göra det accepterat, det ska inte vara att man känner sig äcklig eller konstig, säger Loui Sand till SportExpressen. 

Föreläser om sin livsförändring

Efter handbollskarriären har Loui Sand börjat föreläsa, något han gör kontinuerligt. Sand vill nå ut med sin berättelse, och påverka människor. 

– Jag satsar hundra procent på mina föreläsningar ”Mitt liv äger ingen”. Det är mitt jobb nu. Jag blottar hela mig själv och har fått sjukt fin respons vilket gör mig otroligt glad. Jag vill försöka hjälpa närstående och folk i min situation. 

Saknar du handbollen?

– Nej inte för en sekund än så länge. Det är så otroligt mycket tid man får lägga. Det jag offrat ångrar jag inte, men jag var väldigt mätt och färdig med det och var hyfsat trött på branschen också. Jag har fått uppleva det största en elitidrottare kan få göra, det är jag otroligt glad och stolt över. 

– Livet utan handboll är faktiskt helt underbart och en enorm lättnad. Det är skönt att ha andra grejer att fokusera på nu, säger Loui Sand. 

”Meltzer och kärleken” sänds måndag 26 augusti kl 21 på Kanal 5 och Dplay.