Joel Andersson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNJoel Andersson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Joel Andersson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Pontus Dahlberg. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅNPontus Dahlberg. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Pontus Dahlberg. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

"Nu behöver jag inga fler julklappar"

Publicerad

Att Blåvitts supertalang Pontus Dahlberg, 18, skulle bli uttagen till landslagets januariturné var ingen skräll.

Men när Häckens högerback Joel Andersson, 21, såg sitt eget namn komma upp under sändningen från förbundskapten Janne Anderssons presskonferens blev han minst sagt överraskad.

– Jag fick en chock. Nu behöver jag inga fler julklappar, säger Häcken-spelaren.

Joel Andersson är precis som de andra Häcken-spelarna ledig från träningen med klubben.

8 januari är det återsamling på Gothia Park för att dra i gång försäsongsträningen.

Förberedelser för VM i Ryssland

Men då har Joels säsong börjat i ett helt annat sammanhang. Han är en av tio debutanter som togs ut till den första landslagssamlingen inför VM i Ryssland nästa sommar.

När kompisarna är hemma i kalla Göteborg kör Joel Andersson, Pontus Dahlberg och de andra i betydligt varmare Abu Dhabi 2–12 januari.

– Jag hoppades få chansen, tänkte att det skulle bli skitkul om jag kom med. Men jag hade ändå tittat, jag brukar se sändningarna från uttagningarna, säger han.

Hur reagerade du när ditt namn kom upp på datorskärmen?

– Jag fick en chock. Det är hur stort som helst, säger Häcken-backen.

Pappa hörde av sig först

Det tog inte så lång tid innan det började plinga i mobilen. Först ut var pappa Roine, under flera år tränare för tvillingarna Joel och Adam Andersson i Frölunda.

– Han var snabbast med ett grattis till Abu Dhabi. Sen kom några lagkompisar, säger Joel.

Det blir första gången i A-landslaget för Joel Andersson. Men han har redan gjort 16 landskamper i de olika ungdomslandslagen.

Debuten kom mot Finland 23 augusti 2011, de senaste framträdandena i blågult var i U21 där han spelade hela de fyra senaste EM-kvalmatcherna.

– Det har varit ett väldigt lärorikt år. Speciellt på slutet har det gått bra, säger han.

”Många svenska högerbackar är riktigt bra”

Tvillingarna Andersson kom till Häcken från Frölunda 2013 och började synas i A-laget 2015.

Du har varit given i Häckens startelva hela säsongen. Längtar du efter att komma utomlands?

– Det är givetvis ett mål, precis som att bli uttagen i A-landslaget. Men jag har inte bråttom, jag har tre år kvar på kontraktet med Häcken och trivs väldigt bra, säger han.

Nu får du chansen på den första A-lagssamlingen inför VM i Ryssland till sommaren. Har du några förhoppningar om att få följa med till VM?

– Det finns väldigt många svenska högerbackar som är riktigt bra. Det ska väl till ett under för att jag ska komma med, säger han.

Truppen till januariturnén

Lägret hålls i Abu Dhabi 2–12 januari.
Två matcher spelas: Mot Estland 7 januari och Danmark 11 januari.

Målvakter: Pontus Dahlberg, IFK Göteborg, Andreas Linde, Molde, Jacob Rinne, Ålborg.

Försvarare: Joel Andersson, Häcken, Franz Brorsson, Malmö FF, Johan Larsson, Brøndby, Rasmus Lindkvist, AIK, Joakim Nilsson, Elfsborg, Sotirios Papagiannopoulos, Östersund, Anton Tinnerholm, Malmö FF, Jacob Une Larsson, Djurgården, Linus Wahlqvist, IFK Norrköping.

Mittfältare/anfall: Magnus Eriksson, Djurgården, Robert Gojani, Jönköping, Jiloan Hamad, Hammarby, Kalle Holmberg, IFK Norrköping, Oscar Lewicki, Malmö FF, David Moberg Karlsson, IFK Norrköping, Kerim Mrabti, Djurgården, Gustaf Nilsson, Silkeborg, Kristoffer Olsson, AIK, Erdal Rakip, Malmö FF, Ken Sema, Östersund, Carlos Strandberg, Malmö FF, Simon Tibbling, Bröndby.

Relaterade ämnen
Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag