Klart: Mikael Stahre, 41, tar över BK Häcken

Mikael Stahre, ny huvudtränare i BK Häcken.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Mikael Stahre, 41, återvänder till svensk fotboll.

Den förre AIK- och IFK Göteborg-tränaren tar över BK Häcken.

– Vi fattade tycke för varandra ganska snabbt, säger Stahre.

GT kunde avslöja Mikael Stahres nästa klubbadress redan i september.

41-åringen, som fick sparken av kinesiska Dalian Aerbin i somras, tar över BK Häcken.

I dag bekräftade Häcken allt på en presskonferens på Bravida arena.

– Vår första träff med "Micke" var skitbra och jag gick vidare till klubbledningen. Alla var supernöjda med den här idén, säger Häckens sportchef Sonny Karlsson.

2014 fick Mikael Stahre lämna IFK Göteborg – trots att han förde klubben till en andraplats i allsvenskan. Han ersattes då av Blåvitts nuvarande tränare Jörgen Lennartsson.

Men nu är Stahre alltså tillbaka i Göteborg – hos IFK:s konkurrent Häcken.

– Jag är väldigt glad och stolt över att få vara här. Som Sonny säger så fattade vi tycke för varandra ganska snabbt, säger Stahre och utvecklar:

– Jag valde att tacka ja, dels för att vi fick en god kemi men också för att Häcken är en spännande klubb. De har en bra spelartrupp, fina faciliteter, goda träningsförutsättningar, en bra akademi och en ekonomi i balans. Adderar man de sakerna blir det ett spännande uppdrag.

Stahre efterträder Gerhardsson

I Häcken efterträder Mikael Stahre Peter Gerhardsson, 57, som är den allsvenska tränare som suttit längst på sin post (åtta år). Stahre har skrivit ett treårskontrakt med Hisingsklubben.

I hans tränarstab kommer även Gerhardssons assisterande tränare Christian Lundström och U19-lagets chefstränare Teddy Olausson att ingå.

– Jag är 41 år och är fortfarande rätt grön. Jag tror att ledarskap handlar extremt mycket om erfarenhet och jag hoppas att jag är i begynnelsen av min tränarkarriär, säger Stahre.

"Jag är ingen filosof"

Om att klubbvalet kan röra upp känslor efter tiden i Blåvitt säger Stahre krasst:

– Jag är ingen filosof. Jag är en fotbollstränare.

– Jag har faktiskt inte reflekterat över det där. Jag hade en bra period i IFK Göteborg, har varit utomlands och nu fick jag ett erbjudande från en bra verksamhet. Vad andra tycker om det? Ointressant.

Finns det några matcher som känns extra kul med lag du kanske vill ta revansch på?

– Alla matcher har sin utmaning och sin charm. Det blir annorlunda på så sätt. Men det är klart att finns någon derbymatch och så, säger han och fortsätter:

– Mig veterligen har jag aldrig förlorat mot Häcken. Det ser jag som en stryka.

Mindre publik

Efter att ha varit i klubbar med stora supporterskaror som AIK – som han tog SM-guld med 2009 – och IFK Göteborg kommer Mikael Stahre nu till en klubb med betydligt mindre publik.

– Att antalet supportrar är större på andra ställen betyder ju inte att passionen är mindre här. Jag tror inte att Häckens supportrar håller mindre på Häcken för det. Oavsett om det är fem stycken som är på läktarna eller 55 000 så är mitt jobb att leverera bra fotboll och bra resultat för att locka ännu fler, säger Stahre.

Vad har du saknat med Göteborg?

– Det måste vara vädret då...