Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustav Engvalls nya lön efter övergången

Gustav Engvall kommer att tjäna 440 000 kronor i månaden i Bristol City.
Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN
Affären är Blåvitts största sedan försäljningen av Marcus Berg till Groningen 2009. Berg såldes för 35 miljoner kronor.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Blåvitt får drygt 25 miljoner kronor i övergångssumma.

Och Gustav Engvall själv håvar in storkovan.

Enligt GT:s uppgifter landar månadslönen på 440 000 kronor.

IFK Göteborg och Bristol City började förhandla så sent som i söndags. I dag presenterades Gustav Engvall officiellt av engelsmännen.

– Det är en grym klubb med härliga supportrar, en fin arena och bra spelare. Jag ser fram emot att få dra i gång, säger anfallaren till Championshipklubbens hemsida.

Största affären sen 2007

GT har med hjälp av flera av varandra oberoende källor tagit reda på siffrorna som döljer sig bakom jätteaffären. För det är verkligen en jätteaffär – IFK Göteborgs största sedan Marcus Berg 2007 gick till Groningen för omkring 35 miljoner (Pontus Wernblooms flytt till AZ Alkmaar 2009 gav cirka 25 miljoner).

Övergångssumman för Gustav Engvall landar på drygt 25 miljoner, pengar som Blåvitt får direkt. Men beloppet kan på sikt växa om Bristol City går upp till Premier League och om Gustav Engvall gör ett visst antal matcher under säsongen då man avancerar. Affären räddar i praktiken Blåvitts ekonomi.

– Jag kommenterar inga summor, men vi är väldigt nöjda, säger sportchefen Mats Gren.

En vidareförsäljningsklausul på 15 procent av allt som överstiger den ursprungliga övergångssumman finns också inskriven i avtalet.

110 000 i veckan

Huvudpersonen själv blir inte lottlös när flyttlasset går till England. Veckolönen hamnar på 10 000 pund eller 110 000 kronor, vilket ger en månadslön på 440 000 kronor före skatt. Sign on-bonus ingår i det beloppet, men segerpremier och matchpremier (speltid) tillkommer. Och veckolönen höjs vid x antal spelade matcher. Kontraktet är på tre år plus ett optionsår.

Av Bristol Citys bilder i sociala medier i samband med presentationen framgår det att den Göteborgsbaserade agenten Arash Bayat på VMC Group varit inblandad.

– Jag kan bekräfta att vi skötte förhandlingarna mellan klubbarna och att Blåvitt fick den övergångssumman man ville ha. Jag vill inte kommentera några belopp överhuvudtaget, men vi är väldigt glada för Gustavs skull, säger han.

Hur har förhandlingarna fungerat? 

– Alla parter har skött detta exemplariskt och jobbat hårt för bästa möjliga lösning. Gustav får ett sportsligt lyft och Bristol City är en väldigt välskött klubb, säger Arash Bayat.

GT har sökt Gustav Engvall och hans agent Per Jonsson för en kommentar.