Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Graviditets-ilskan: "De borde inte få göra så"

Anna-Maria Johansson.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

HALMSTAD. Norska EM-målvakten Katrine Lunde väntar barn i mars - då halverade Györ hennes lön.

I Blågult är Anna-Maria Johansson tillbaka efter att ha blivit mamma. Hon hoppas att inte fler klubbar tar efter den ungerska klubbens behandling av Lunde.

- Min första tanke var att så borde de inte ha rätt att göra, säger hon.

Anna-Maria Johansson har med sitt vänsterhänta skytte varit viktig för landslaget de senaste åren, men i EM för två år sedan var hon inte med. Då följde hon mästerskapet gravid från tv-soffan.

Nu är hon tillbaka för att spela EM i Kroatien och Ungern, en stor drivkraft i att hon tog sig tillbaka till elithandbollen efter att ha blivit mamma.

- Elitserien är jättekul men det är det här som är det roliga på året. Jag känner ett jättesug efter misslyckandet som var i OS, säger hon.

I konflikt med klubben

Även i årets mästerskap saknas några av Europas bästa spelare. Norska målvakten Katrine Lunde och ungerska playmakern Anita Görbicz är två av världens bästa handbollsspelare men väntar barn i vår och missar därför EM.

För några dagar sedan rapporterade norska Dagbladet om problemen som mött Katrine Lunde efter att hon berättat för klubblaget, dubbla Champions League-mästaren Györ, att hon är gravid.

Den ungerska klubben halverade hennes lön direkt och målvakten är nu i en konflikt med klubben, som inte vill ge henne en garanti om att få sin fulla lön igen den dagen hon är tillbaka i träning.

Katrine Lunde har därför öppnat för att utnyttja en option i kontraktet och bryta med Györ före mitten av januari.

Anna-Maria Johansson har följt utvecklingen och upprörs av klubbens behandling av Lunde.

- Handbollsspel är egentligen som vilken annan tjänst som helst, eller, det borde vara det. Även fast man är gravid kan man träna väldigt mycket rätt länge och hon behöver ju träna eftersom hon vill komma tillbaka efter att ha fött barn. Hon borde kunna få en annan roll i klubben under tiden, säger Johansson.

"Bra för svensk handboll"

När hon fick veta att hon var gravid sommaren 2012 hade hon precis skrivit ett proffskontrakt med franska Metz och berättar att det inte var något lätt samtal att ta med klubbens president.

- Men han blev jätteglad för min skull och frågade vad jag ville, om jag ville vara kvar eller flytta hem. Han var läkare så han ville till och med göra alla tester på mig för att se att allt var bra. Det gör ju att jag pratar väldigt gott om Metz i dag. En annan klubb skulle bara ha kunnat ha skickat hem mig.

De senaste åren har fler spelare i den svenska elitserien fått barn men sedan tagit sig tillbaka till elithandbollen. En utveckling Majsan Johansson hoppas fortsätter.

- Ju proffsigare förutsättningar det blir, ju fler kommer göra det. Jag tror de som skaffar barn håller på längre och det är bra för svensk handboll, i stället för att känna att man måste sluta när man är 30 för att satsa på familj.