Gothia Cup stänger av anhållne ledarens lag

Det var i samband med invigningen av Gothia Cup som de tre flickorna, som är i 16-årsålder, blev utsatta för sexuella ofredanden.
Foto: Henrik Jansson
– Spontant är laget inte välkomna tillbaka, säger Dennis Andersson, cupgeneral för Gothia Cup.
Foto: Bildbyrån

Det lag som en anhållen och brottsmisstänkt man representerar, slängs ut ur Gothia Cup.

Det skriver cupens ledning i ett pressmeddelande.

Mannen, som är i 35-årsåldern, misstänks för att ha ofredat tre unga flickor sexuellt.

– Spontant är laget inte välkommet tillbaka, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup.

Under onsdag förmiddag har Gothia Cup suttit i möte med polis och åklagare, och har nu fått veta den anhållne mannens identitet och vilket lag han tillhör.

"På grundval av de uppgifter vi nu erhållit, har Gothia Cup beslutat att laget nu lämnar turneringen och åker hem. Laget kommer nu att så snart det är möjligt lämna Sverige", skriver ledningen för Gothia Cup i ett pressmeddelande.

Det har aldrig tidigare hänt att ett lag tvingats åka hem från Gothia Cup under pågående turnering.

Inte välkomna tillbaka

Dennis Andersson är cupgeneral:

– I morse fick vi reda på vilken den gripne mannen är och kunde härleda honom till ett lag. Efter det har vi träffat andra ledare för laget. Det är med det mötet som grund, och de uppgifter som vi fått från åklagare och polis, som vi har fattat vårt beslut, säger han och fortsätter.

– Deras ledare är ju väldigt ångerfulla. De vill be alla om ursäkt, såväl de drabbade flickorna som Gothia Cup.

Är laget välkommet tillbaka kommande år?  

– Spontant är de inte välkomna tillbaka, säger Dennis Andersson.

På uppmaning av polisen kommer Gothia Cup inte att gå ut med namn eller nationalitet på det lag som utesluts från turneringen.

– Vi har fått klara direktiv från polisen att den information vi fått av dem är strikt konfidentiell och det måste vi naturligtvis respektera, säger Dennis Andersson.

Det var i samband med invigningen av Gothia Cup som tre flickor i 16-årsåldern blev utsatta för sexuella ofredanden.

Enligt en mamma till en av flickorna, som SVT Väst har talat med, blev de stoppade av ett stort gäng pojkar – enligt flickornas bedömning rörde det sig om 30 till 40 tonåringar – och en vuxen man. När flickorna ville gå därifrån, hindrades de.

– De började ta på dem, försökte få in sina händer under deras kläder. De tog på deras kön. De pussade på dem och min dotter fick den vuxne mannens tunga i sin mun. De fick panik och slogs för att freda sig, säger mamman till SVT.

Förnekar brott

Enligt mamman hörde en polis flickornas rop på hjälp och kom till undsättning. Mannen, som senare visade sig vara ledare för ett av lagen i turneringen, greps på plats och anhölls senare.

Mannen är misstänkt för sexuellt ofredande på sannolika skäl, vilket är den högre graden av brottmisstanke. Han förnekar brott.

I nuläget är endast den anhållne mannen delgiven misstanke om brott.

– Det är säkert fler som gjort saker, men vi har ingen kontroll på vilka de är. Det lutar inte åt att någon ytterligare person kommer att delges misstanke, säger förundersökningsledaren, åklagare Stefan Lind.