Gothia cup-lagledare misstänkt för sexbrott

Den misstänkte mannen i 35-årsåldern ställdes inför häktningsdomare på fredagseftermiddagen.
Foto: Henrik Jansson
Tingsrättens beslut blev att inte häkta mannen.
Foto: Henrik Jansson
Det var i samband med invigningen av Gothia Cup som mannen i 35-årsåldern tillsammans med ett stort gäng tonåringar ska ha omringat tre 16-åriga tjejer. Bilden är från invigningen av Gothia Cup.
Foto: Henrik Jansson
Mannen är fortsatt misstänkt och förbjuds att lämna Göteborg utan tillåtelse av åklagaren och ska lämna in sitt pass.
Foto: Henrik Jansson

Den sexbrottsmisstänkte Gothia Cup-lagledaren släpps på fri fot i Göteborg – trots att tingsrätten finner honom på sannolika skäl misstänkt för att ha ofredat tre flickor i 15-årsåldern. 

– Jag är nöjd med beslutet. Man har gjort bedömningen att det är sannolika skäl och det är det viktigaste i det här läget, säger åklagare Stefan Lind.

Han förbjuds att lämna Göteborg utan tillåtelse av åklagaren och ska lämna in sitt pass.

På fredagen hölls häktningsförhandlingen mot den Gothialedare i 35-årsåldern som misstänks för sexuella ofredanden mot tre flickor i 15-årsåldern vid invigningen av Gothia Cup.

Mannen nekar till brott och bestred häktningsyrkandet genom sin advokat Fredrik Engström. Tingsrätten anser att mannen är misstänkt men att det inte finns tillräckliga skäl att häkta honom.

– Han släpps på grund av att den här domaren gör en bedömning att det finns ett för lågt straffvärde för det som han eventuellt kommer dömas för, säger Stefan Lind.

Han förbjuds att lämna Göteborg utan tillåtelse av åklagaren och ska lämna in sitt pass.

"De fick panik"

Den misstänkte mannen ska dessutom anmäla sig hos polisen en gång om dagen.

– Följer han inte det kommer han omedelbart bli häktad. Det är i princip en häktning fast på fri fot, säger Stefan Lind.

Enligt en mamma till en av flickorna, som SVT Nyheter Väst har pratat med, blev flickorna stoppade av ett stort gäng pojkar – enligt flickornas rörde det sig om uppemot 40 stycken – och en vuxen man.

– De började ta på dem, försökte få in sina händer under deras kläder. De tog på deras kön. De pussade på dem och min dotter fick den vuxne mannens tunga i sin mun. De fick panik och slogs för att freda sig, har mamman tidigare berättat för SVT.

Flickorna kunde senare peka ut mannen i gruppen för en polis som befann sig i närheten. Mannen greps och anhölls senare.

"Lättad över att bli frisläppt"

Han begärdes sedan häktad på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för sexuellt ofredande.

Enligt mannens advokat Fredrik Engström är de nöjda med beslutet att släppa den misstänkte på fri fot. 

– Min klient är väldigt lättad över att bli frisläppt. Det har tagit väldigt hårt på honom att sitta inspärrad. Han är också väldigt ledsen för att hans lag inte får fortsätta spela, säger Fredrik Engström.

Och han nekar fortfarande till brott?

– Det gör han. Det har han upprepat vid alla förhör och alla kontakter mellan mig och honom. 

Åtal mot den sexbrottsmisstänkte ledaren kommer att väckas i nästa vecka.