Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göteborgsvarvet 2018 – allt du behöver veta

60 000 löpare och 200 000 åskådare. Göteborgsvarvet är en av våra största folkfester! Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Varvet kantas av band som spelar för att hålla löparna på gott humör. Här är Råda dragspelsklubb från år 2000. Foto: STEN JUTEUS

60 000 anmälda och en publik på 200 000 personer.

Göteborgsvarvet den 19 maj 2018 har alla chanser att bli en av de stora folkfesterna i Sverige.

Här är de 22 vanligaste frågorna från deltagare och publik inför folkfesten.

När är Göteborgsvarvet 2018?

Göteborgsvarvet är på pingstafton, lördagen den 19 maj 2018. Första start är klockan 13.00 och över 60 000 personer har anmält sig till loppet på lördag, totalt 80 000 kommer springa alla loppen. 

Sträckan är 21 kilometer, vilket motsvarar ett halvt maratonlopp, en så kallad halvmara.

Kring mitten av loppet springer alla förbi Eriksbergsvarvet.

Göteborgsvarvet passerar Eriksberg på Hisingen. Foto: NORA LOREK

Vad kostar det och hur anmäler jag mig?

Vuxna betalar 625–895 kronor efter hur sent de anmäler sig. För ungdomar födda 1998–2001 kostar det 250 kronor. Anmälan är personlig, det är inte tillåtet att springa i någon annan löpares namn.

Skulle du få förhinder, eller kalla fötter, kan du överlåta din plats till en annan löpare. Det kostar 250 kronor. Den nya löparen övertar inte din seedningsgrupp, utan måste själv bevisa var hen ska springa. Det finns ingen garanti att den nya löparen hamnar bland lika skickliga löpare, utan kan hamna i en senare grupp.

 

LÄS MER: Tävlingsläkaren: Så klarar du Varvet i extremvärme 

 

Fram till 30 april kan du sälja din plats på Tradera genom att använda koden "GV18". Tänk på att iaktta normal försiktighet när du handlar på Tradera och att säljaren verkligen har en plats i varvet.

Kvinnliga vinnare av Göteborgsvarvet senaste tio åren

Rekord: 2017: Fancy Chemutai, Kenya, 1:07.58

2017 - Fancy Chemutai, Kenya, 1:07.58

2016 - Violah Jepchumba, Kenya, 1:08.01

2015 - Worknesh Degefa, Etiopien, 1:08.13

2014 - Worknesh Degefa, Etiopien, 1:10:12

2013 - Isabella Ochichi, Kenya, 1:11.29

2012 - Hilda Kibet, Kenya, 1:09.27

2011 - Joyce Chepkirui, Kenya, 1:09.04

2010 - Amane Gobena, Etiopien, 1:11.40

2009 - Ana Dulce Felix, Portugal, 1:11.28

2008 - Kirsten Melkevik Otterbu, Norge, 1:10.19

Hur blir jag seedad till Göteborgsvarvet?

Vi börjar med att reda ut vad seedning egentligen är. Så här ligger det nämligen till, du kan springa olika seedningslopp till Göteborgsvarvet för att visa vad du går för och hamna i en grupp som håller samma takt och klass som du.

Du kan springa Varvetmilen under hösten och våren före Göteborgsvarvet. Ditt bästa resultat från något av loppen ligger till grund för din seedning.

Du kan också gå på gamla meriter. Har du sprungit Göteborgsvarvet under de två senaste åren får du tillgodoräkna dig ditt bästa resultat.

Har du sprungit ett sanktionerat maratonlopp under 3.55.00 eller halvmaratonlopp under 1.46.00 han du ansöka om separat seedning. 

Vill du springa som elitlöpare i startgrupp 1 eller elit ska du under det senaste året ha sprungit milen på 35 minuter för herrar och 39 minuter för damer och kunna intyga detta. Exakta regler om seedningsgrupper här. 

 

LÄS MER: 10 värsta sakerna som kan hända under Varvet 

Har du en bra tid från New York Marathon under det senaste året är det en fördel i Göteborgsvarvet. Foto: KATHY KMONICEK / AP FR170189 AP

 

Hur många seedningsgrupper finns det?

Det finns 30 seedningsgrupper, där Elit herr och dam, och seedningsgrupp 1, herr och dam, startar klockan 13.00. Sista gruppen, seedningsgrupp 25, startar tre timmar senare, klockan 16.00.

Den som sprungit samtliga Göteborgsvarvet sedan 1980 startar i en egen grupp klockan 13.18.

När du får ditt startbevis kommer det att ange vilken startgrupp du ska starta i. Och därmed också hur dags du ska starta.

Vad är ett startbevis?

Startbeviset är din inträdesbiljett till Göteborgsvarvet. Du får ditt startbevis med e-post, men finns också tillgängligt på Mina sidor.

Det gäller att hålla sig i rätt startgrupp. Den som fuskar blir diskad.

 

LÄS MER: Klara av att springa ett lopp – bästa råden 

 

Trångt och varmt! Då gäller det att inte slarva med vätskekontrollerna. Du kan snabbt drabbas av kramp och tvingas bryta. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

 

Hur förbereder jag mig för Göteborgsvarvet?

Det gäller att träna ordentligt före loppet. Det är drygt två mil och trots att det är i mitten av maj kan det bli rejält varmt.

– Ta det lugnt och drick vatten vid varje vätskekontroll, det är inte läge att satsa på personligt rekord när det är så varmt ute, uppmanar tävlingsläkaren Claes Mangelus

Du ska inte springa Göteborgsvarvet om du inte sprungit två mil tidigare. Du ska ha tränat regelbundet före loppet och vara helt säker på att du klarar av de två milen.

Malin Ewerlöf har tidigare berättat för Expressens Hälsoliv om vikten att köra tuffa intervallpass inför en tävling som Göteborgsvarvet för att testa kapaciteten. 

– Då vet du vad du pallar och hur trött du blir. Att veta vilken form man är i ger trygghet. Ju mer du har testat och vet vad du är tränad för och klarar, desto bättre blir loppet, sade hon då.

Tänk dock på att inte träna hårt omedelbart före loppet. En halvmara kommer att ta ut sin rätt och du ska hellre koncentrera dig på att bunkra energi i kroppen så att du kan genomföra loppet:

– Ska du köra ett maraton måste du bunkra upp och fylla på med kolhydrater, säger Ewerlöf.

Tänk också på att inte testa ny utrustning under Göteborgsvarvet. Ta inte de nya löparskorna, du kommer att få skoskav. Använd dina gamla slitna löparkläder som du vet inte kommer att skava.

 

LÄS MER: Stockholm Marathon 2018 – allt du behöver veta 

 

Vad ska man äta före ett lopp och varför?

Du behöver energi för att springa. Ulf Ellervik är Lundaprofessor i bioorganisk kemi och maratonlöpare. 

För att göra en lång komplicerad historia kort behöver vi glykogen för att kunna springa. Vi har i normala fall 400 gram glykogen i skelettmusklerna och 100 gram i levern. Eftersom de flesta personer använder 60-65 kcal för att springa en kilometer räcker kroppens glykogen till drygt 30 kilometers löpning. 

Om man kolhydratladdar med en genomtänkt kost kan du, enligt Ulf Ellervik, nästan dubblera mängden glykogen i musklerna. Dessutom binds cirka 2 liter vatten i kroppen, vilket man har nytta av som löpare.

Det är vätskeförlusten som gör att vi känner oss trötta vid slutet av loppet. Och det gäller att fylla på med vatten under loppet. Är det varmt kan vi förlora flera liter vatten i timmen under ett lopp, vilket kan leda till värmeslag om den inte ersätts.

Vilka kolhydrater ska man äta?

Du ska främst äta mat din mage klarar av. Du vill inte drabbas av diarré under loppet. Så testa inga okända rätter före loppet. 

Skillnaden mellan snabba och långsamma kolhydrater är att de snabba kolhydraterna tas snabbare upp av kroppen och får blodsockerhalten att åka berg- och dalbana med dig. För när blodsockerhalten åker i skyn startas insulinproduktionen i kroppen som trycker ner blodsockret till en normal nivå. 

Mat med långsamma kolhydrater har lågt glykemiskt index, GI, som fullkornspasta, fullkornsbröd, råris och bönor. Maten tas upp långsammare av kroppen och blodsockervärdena blir mer stabila.

Med tanke på att Göteborgsvarvet går på eftermiddagen kan du unna dig en rejäl frukost. 

 

Manliga vinnare av Göteborgsvarvet senaste tio åren

Rekord: 2016 – Richard Mengich, Kenya, 59.35

2017 – Geoffrey Yegon, Kenya, 1:00.19

2016 – Richard Mengich, Kenya, 59.35

2015 – Richard Mengich, Kenya, 1:00.44

2014 – Ghirmay Ghebreslassie, Eritrea, 1:00.36

2013 – Jackson Kiprop, Uganda, 1:03.13

2012 – Victor Kipchirchir, Kenya, 1:00.25

2011 – Albert Kiplagat Matebor, Kenya, 1:00.52

2010 – Sammy Kiprono Kirui, Kenya, 1:01.10

2009 – Nicholas Manza Kamakya, Kenya, 1:01.53

2008 – Sylvester Kimeli Teimet, Kenya, 1:01.21

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om Vansbrosimningen 

 

Vilka varningssignaler ska jag se upp med under loppet?

Du kommer att drabbas av en mängd plågsamma saker under loppet. Men vissa ska du inte ignorera:

Känner du att du håller på att få kramp kan det betyda att du lider av vätskebrist. 

Känner du dig yr, svag och illamående betyder det oftast att din blodsockernivå. Du undviker att hamna här genom att äta bra inför loppet.

Men var inte rädd för att bryta loppet. Tänk på att det kommer att arrangeras ett nytt Göteborgsvarv 2019. Ta lärdom av de misstag du gjorde, så kommer du bättre förberedd inför nästa gång.

Kroppen behöver kolhydrater inför loppet. Foto: THINKSTOCK / THINKSTOCK

Hur återhämtar jag mig efter loppet?

Fyll på dina energireserver efter målgång. Ät, alltså. Och drick en bra återhämtningsdryck du litar på.

Du ska undvika att bli kall. Det kanske dröjer innan du hinner duscha, så ta med ombyteskläder du kan byta till efter loppet.

Se också till att få ledigt efter långloppet. Du kanske ska vara ledig på måndagen också?

Tänk också på att inte köra bil direkt efter loppet. Du är oftast mycket tröttare än du tror och risken att somna vid ratten är förhöjd.

Glöm inte att stretcha efter loppet. 

Härifrån följer du loppet bäst

Vart du ska stå för att få en bra glimt av folkfesten och löparna? Här är några förslag:

Linnéplatsen, Sannegårdshamnen, Götaplatsen alternativt starten och målgången vid Slottsskogsvallen. Loppet kommer att sändas på fem storbildsskärmar från klockan 12:00-19:00.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!