Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgs satsning: Vill anordna sju VM

Göteborg drömmer om att få fotbolls-VM för damer sommaren 2027.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Ishockey-VM för herrar 2025 är också något som Göteborg vill arrangera.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Ridsports-EM 2017 blev ett fiasko – men nu gör Göteborg en storsatsning igen.

På sju år vill man anordna sju världsmästerskap, med VM i fotboll 2027 som en stor höjdpunkt.

– Det är väl inte realistiskt att tro att vi skulle få en final eller så, men ett gruppspel vore ju fantastiskt, säger evenemangschefen Magnus Hallberg till GP.

Många göteborgare minns säkert ryttar-EM sommaren för tre år sedan, och följderna av det.

Det slutade i ett stort fiasko då evenemanget gick förlust med hela 65 miljoner kronor – medan massiv kritik riktades mot så väl Göteborg som evenemangsstad som mot eventbolaget Got event.

– Detta är ju ett haveri. Ett förstörande av Heden, rena lagbrott i upphandlingen och i slutändan en sanslös merkostnad för skattebetalarna, sa dåvarande oppositionsrådet Jonas Ransgård (M) i en intervju med GT.

Men det var då.

Nu väljer Göteborg att satsa stort på nytt.

Inom de kommande sju åren vill man anordna sju världsmästerskap, skriver GP.

Här är mästerskapen som Göteborg vill ha

Förutom junior-VM i ishockey 2022 samt veteran-VM i friidrott året därpå, som redan är säkrade – så har man anmält sitt intresse till ytterligare fem världsmästerskap.

Det handlar om handbolls-VM för herrar januari 2023, handbolls-VM för damer december 2023, innebandy-VM för herrar 2024, ishockey-VM för herrar 2025 samt fotbolls-VM för damer 2027.

Det sistnämnda skulle vara det största, men också det som ligger längst bort.

– Skulle det hamna i Norden så vill vi vara med. Definitivt. Det är väl inte realistiskt att tro att vi skulle få en final eller så, men ett gruppspel vore ju fantastiskt, säger Magnus Hallberg.

Så ska strategin gå till

Samtidigt som länder som Ryssland och Dubai kan locka mästerskapen med betydligt större arenor och mer pengar – så vill Göteborg kontra med en annan strategi.

Genom att vara det goda alternativet.

– Jag tolkar idrottsförbunden som att de vill göra bättre. Det räcker inte att bara spela handboll, och sedan dra. Utan de vill vara med och göra något som ger långvarig effekt. Jag tror inte att vi kommer att kunna göra ett enda mästerskap i framtiden utan att påvisa hur vi kan hjälpa rättighetsägarna att driva social förändring. Evenemanget ska användas till mer än att bara titta på. De ska användas till att bygga en bättre stad, säger Hallberg.

 

LÄS MER: EM-skandalen: Missade prispengar för miljoner 

Här är mästerskapen som Göteborg vill ha

2022: Junior-VM i ishockey (KLART)

2023: Veteran-VM i friidrott (KLART)

2023: Handbolls-VM för herrar

2023: Handbolls-VM för damer.

2024: Innebandy-VM för herrar.

2025: Ishockey-VM för herrar.

2027: Fotbolls-VM för damer.