Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pionjären som dömdes ut – bodde i husvagn (!)

Kärstin Ehrnlund – golfpionjären. Foto: PRIVAT
Kärstin Ehrnlund som 18-årig talang. Foto: JÖRGEN OHLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN FLT-PICA
Full koncentration i svingen. Foto: BILDBYRÅN
Kärstin Ehrnlund som nyblivet golffproffs. Foto: BILDBYRÅN

Annika Sörenstam är en av världens bästa golfare genom tiderna.

Henrik Stenson är den svensk som lyckats bäst på herrsidan.

Men den verkliga pionjären bakom de svenska golfframgångarna är Kärstin Ehrnlund, 60, som för snart 40 år sedan tog Sveriges första proffsseger.

– Det var en stor skräll. Jag fick mycket uppmärksamhet, säger Ehrnlund om segern i Welsh Classic utanför Cardiff på sensommaren 1980.

Annika Sörenstam, Lotta Neumann, Sophie Gustafson, Helen Alfredsson – det finns många skickliga kvinnor i den svenska golfhistorien som vunnit tävlingar och tjänat massor av pengar.

Men deras föregångare och förebild Kärstin Ehrnlund var lite för tidig för det stora guldregnet.

– Jag hade sponsorer som täckte mina utgifter, men det blev inga pengar att lägga undan, säger hon.

Har du någon gång varit bitter för det?

– Nej, inte alls. Det kan man inte vara. Ibland kan jag tänka att det ju var synd att jag inte hade min karriär senare. Men jag hade roligt, det var huvudsaken, säger Kärstin Ehrnlund.

Kärstin Ehrnlund som 18-årig talang. Foto: GP / KREP / IBL BILDBYRÅ

Allergisk mot hö och halm

Golfen blev i tonåren en stor del av hennes liv och har varit så sedan dess. För Kärstin och hennes man Erik äger och driver sedan 1991 Bollestad golfklubb mellan Kungälv och Marstrand.

Fram till januari i år ägde hon också en butik på Landvetter flygplats. 

– Jag sålde och är pensionär från den biten nu, haha. Men golfbanan har vi kvar och ska fortsätta driva, säger Ehrnlund.

Golfen har fyllt hennes liv, men det var inte meningen från början.

– Egentligen gillade jag bäst att rida. Men jag blev allergisk mot hö och halm, kunde därför inte vara i stallet, berättar hon.

Bytte till Gullbringa för ungdomarna

Hennes pappa Sven-Göran, legendarisk lagledare för Surte bandyklubb på 70-talet, hade då precis börjat spela golf på Lysegårdens golfbana.

– Jag fick en golfklubba av pappa och tyckte direkt att det var kul. Vi bodde i Bohus, nära Surte. Det var inte så långt till Lysegården, men efter år ungefär bytte jag till Gullbringa ut mot Marstrand. Där fanns många fler unga spelare, berättar Ehrnlund.

Hästtjejen som sadlade om visade tidigt talang. 

Hon var bara 15 år och gick i nian när hon åkte över till USA för att träna i Palm Springs första gången.

Kärstin Ehrnlund och amerikanske tränaren Johnny Revolta 1980 – samma år som hon tog Sveriges första proffsseger i golf. Foto: BILDBYRÅN

Någon gymnasieutbildning blev det inte, däremot fyra halvår med golf hos tränaren Johnny Revolta i södra Kalifornien där golfkarriären tog fart.

– Pappa var med mig ett par veckor första gången, sedan åkte jag själv efter nian, säger hon.

I Palm Springs förädlades Kärstin Ehrnlund till den framgångsrika golfare som gjorde rent hus i tävlingarna 1978.

Med på första Europatouren

Året efter, när Kärstin fyllde 20, startade Europatouren för damer.

– Jag hade vunnit det mesta som amatör och ville ha nya utmaningar, det var väldigt spännande att ta steget och bli proffs, säger hon.

Experterna dömde ut hennes chanser. Golf var i Europa en amatörsport, man spelade inte om pengar. Och vad skulle en svensk 20-åring göra i en sådan cirkus?

Året efter tystnade kritiken.

Kärstin Ehrnlund fixade det som ingen svensk, vare sig man eller kvinna, gjort tidigare. Hon vann en tävling för proffs.

Kärstin Ehrnlund och hennes pappa Sven-Göran bodde ibland i husvagn utanför golfklubbarna. Foto: IBL COLLECTIONS / IBL BILDBYRÅ

Hon åkte ofta bil mellan tävlingarna. En säsong var pappa Sven-Göran chaufför. De bodde då och då i husvagn utanför golfklubbarna där Ehrnlund spelade.

När hon tog den historiska segern var Sven-Göran caddie.

Tävlingen utanför Cardiff avgjordes i dåligt väder. Den skulle, precis som vanligt, ha spelats över 18 hål fyra dagar i rad. 

Fick fler tjejer att satsa

Men ovädret tvingade arrangörerna att bryta efter tre dagar och 54 hål. Eftersom Kärstin Ehrnlund ledde då var det hon som fick pokal och segerchecken på motsvarande ungefär sex tusen svenska kronor.

– Jag fick mycket uppmärksamhet i tv, radio och tidningar. Det blev hemma hos-reportage och mycket i tidningen Svensk golf, som alla golfare läste förr, berättar hon.

Uppmärksamheten bidrog med största säkerhet till att fler svenska tjejer satsade. Exempelvis Lotta Neumann, som sensationellt vann US Open 1988.

– Jag blev väl lite förebild, visade att det gick att komma från lilla Sverige och vinna proffstävlingar: ”Kan hon kan jag”. Att vara först är alltid tuffast, man har ju ingen att fråga, säger hon.

Kärstin Ehrnlund vid en green 1985, året som blev hennes sista som golfproffs. Foto: GP / KREP / IBL BILDBYRÅ

Kärstin Ehrnlund hade hjälp med sponsorer och annat av den kände Katrineholms-advokaten Björn Wagnson, som också var finansiell rådgivare åt bland andra Ingemar Stenmark under samma period.

– Jag satsade också på mental rådgivning, var den första som tog hjälp av Willie Railio i Norge. Och jag körde hårda fyspass och fick vara med i Tipsextra och berätta om min träning, säger Kärstin Ehrnlund.

1981, året efter den historiska segern i Wales, träffade hon sin blivande man, PGA-utbildade golfinstruktören Erik.

– Han var golfvärd i Marbella där jag spelade med Vingresors vip-gäster. Erik var min chef, han sa var och när och med vem jag skulle spela, säger hon.

Barnen valde andra sporter

När Kärstin Ehrnlund avbröt sin karriär 1985 hade hon vunnit fyra proffstävlingar och haft sin man som caddie de sista två åren. Då var hon bara 26 år.

– Jag hade varit aktiv i drygt tio år som amatör och proffs. Jag hade börjat få lite problem med ryggen och så ville vi bilda familj och skaffa barn. Därför flyttade vi hem till Sverige 1987, säger hon.

Barnen kom. Victor är nu 28 år, Amanda 25.

Men ingen av dem blev golfspelare eller instruktör som föräldrarna.

– Dom spelar till husbehov. Amanda valde handboll, Victor har svart bälte i karate av tredje graden. Vi pushade dom aldrig mot golfen, jag har sett alldeles för mycket konstigt med golfföräldrar och barn för att ens tänka åt det hållet. Men våra barn kommer alltid att ha roligt med sin golf, säger Kärstin Ehrnlund.

Många följde Kärstin Ehrnlund på greenerna runt om i Europa. Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL

Trots att hon lever med golfen har hon bara gått en 18-hålsrunda sedan hon slutade spela 1985.

– Jag hade lite ont i ryggen och så blev det inte av. Men när jag gick en runda 13 år senare satt det kvar, jag gick på fyra över par. Men det är ju mer än 20 år sedan, det har inte blivit något sedan dess, säger hon.

Men efter att butiken såldes i januari var det tänkt att Kärstin Ehrnlund skulle börja spela igen.

Bröt armen – missade comebacken

Hon köpte en golfresa till Spanien i januari för att spela med make och barn. 

– Vi hade köpt 28 greenfees att dela mellan oss fyra. Men det blev ju gips istället...

Berätta!

– Jag gick i en backe när det var snö. Jag tog ett steg ut i ett bilspår där det var halt av is. Jag föll och bröt armen, fick ha gips i fem veckor, säger hon.

Resan blev av, de andra gick en runda. Men resten av de inbetalade avgifterna för att spela kommer att utnyttjas senare.

– Just nu förbereder vi öppningen av golfbanan. Första tävlingen går 28 april. Kanske spelar jag min första runda på drygt 20 år senare i år, säger den svenska proffsgolfens pionjär.

Helen Alfredsson om Kärstin Ehrnlund

”Kärstin är fantastisk. Hon var en riktig vägvisare. Spelade för ingenting när det inte fanns några pengar och bodde i husvagn. Hon var alltid tillgänglig för oss som kom efter. Delade med sig av tips och stöttade oss. Hon var alltid så gullig.”