Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Köpte en ny Porsche för att retas med Kent”

Det här är Helen Alfredsson
Helen Alfredsson och Kent Nilsson.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Helen Alfredsson med sin biografi skriven av Jessika Dever
Foto: TOMMY HOLL / TT

Via sin golf har Helen Alfredsson spelat in 60 miljoner kronor.

Men i Helen och sambons Kent ”Mr Magic” Nilssons hushåll spenderas inga onödiga pengar – i alla fall inte från Helens sida.

– Kent tycker om dyra saker, säger Helen Alfredsson.

Helen Alfredsson har en lång och framgångsrik karriär som golfspelare bakom sig. Hon är en av Sveriges främsta golfspelare någonsin och under sina aktiva år, 1989-2013, tog hon 18 toursegrar, varav sju på LPGA-touren. 2019 vann hon även U.S. Open för seniorer.

Helen uppskattar att hon har spelat in runt 60 miljoner kronor via golfen.

– Jag minns min första stora prischeck jag fick från en tävling i Paris när jag var ung och ny. Då var den på 1 500 euro och jag tyckte det var värsta grejen, säger Helen Alfredsson.

Bor tillsammans med Kent ”Mr Magic” Nilsson

Men flera vinster och prischeckar senare är det fortfarande samma gamla Helen Alfredsson, som inte hade några pengar när hon växte upp, som talar:

– Pengar är bra att ha, men man kan egentligen bara köpa större saker. Samtidigt, att gå igenom det som jag och Kent gjorde, då var det inga pengar som kunde lösa våra problem. Jag kan köpa en Ferrari, men det löser inget. 

2005 gifte sig Helen Alfredsson med tidigare hockeyproffset Kent ”Mr Magic” Nilsson. Efter elva år som gifta skilde de sig 2016 för att sedan hitta tillbaka till varandra igen två år senare. 

I dag bor de tillsammans i Onsala. 

– Vi unnar väl oss och äter någon fin middag. Men det får aldrig bli en vardag och att man tar det för givet. Man får alltid njuta av det man gör, så att det inte blir att man bara gör det.

Köpte en Porsche – för att retas

Vad planerar du att göra med dina pengar? Du har inga barn som kan ärva.

– Det finns barn som jag vill hjälpa, så det är ingen fara. Annars kan jag ge Kent tillgång till kontot, då är nog pengarna borta ganska snabbt på dyra bilar!

Har du aldrig köpt en dyr bil, en dyr klocka eller en dyr väska?

– Vi bråkade en gång faktiskt och då fick jag inte låna bilen, så då gick jag och köpte mig en ny Porsche bara för att retas med Kent. Då blev han förbannad över att jag inte frågade honom innan. Ska jag fråga vad jag gör med mina pengar? säger Helen skämtsamt.

Före Porschen hade Helen en Volvo som hon gav till sitt ex, den tidigare mexikanske fotbollsspelaren Leo Cuellar, men som hon fick köpa tillbaka efter uppbrottet.

– Det var väl inte min bästa affär, säger hon.

Helen Alfredssons självbiografi ”Ett vinnande slag” ges ut av Harper Collins förlag.

Pengar inte viktigt

Sedan har hon vunnit en bil på en golftävling i Japan – och så Porschen som hon nu äger.

– I början tycker man att det är jättekul med pengar, men sen då?, säger hon.

Vad är det onödigaste du någonsin har köpt?

– Det är väl ett klädesplagg för flera tusen, men det gav jag bort snabbt. Tittar du i min garderob i dag så hittar du tio vita skjortor och tre par jeans. Också en klänning då, för det måste man ha om man ska på någon tillställning.

För Helen har pengar aldrig varit en viktig del av livet. I sin nya bok ”Ett vinnande slag”, som ges ut av Harper Collins förlag och är skriven av Jessika Devert, berättar hon om hur hon under flera års tid klarade sig helt utan pengar.

När hon en tid bodde ensam som ung i Göteborg fick hon klara sig på ris och ketchup.

” En sommar när jag var hemma från college och pappa och hans nya fru var i sommarstugan bodde jag och min syster kvar hemma i Göteborg och fick klara oss själva.Vi hade inga pengar och det vi hade råd med var ris och ketchup. Usch vad äckligt, säger kanske du. Det är jävligt gott om det är det enda man har, säger jag.”, berättar Alfredsson i sin nya bok.

Om lyxen att inte behöva ställa klockan

De pengarna hon spelade in från tävlingarna beslöt hon sig för att spendera, medan hon lade undan sponsorpengarna för att ha en buffert.

Vad är lyx för dig?

– Vad ligger det för lyx i att äga saker? Lyx för mig är att inte behöva ställa klockan. Jag vet att många tas med det varje dag, så det är andra saker jag anser som lyx.

Helen Alfredsson berättar att paret har ett gemensamt konto, men att de också har egna pengar.

– Vi betalar av husen och sånt tillsammans. Jag har aldrig gillat att ha räkningar, så jag betalar alltid av saker med en gång. Så allt jag äger är betalt redan. Men det måste jag göra, eftersom jag aldrig hade en konstant inkomst. Om något skulle hända, vad gör jag då? säger hon och fortsätter:

– Men man kan säga att jag har mitt på det torra i dag.