Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Golfstjärnans nya liv: Bygger ett imperium

Johan Edfors.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Johan Edfors, 45, är golfaren som tog tre titlar på Europatouren och spelade in runt 55 miljoner kronor.

Men det är också mannen som tog padelsporten till Göteborg och var med och byggde upp den boom som närmast exploderat under corona.

– Jag sprang på padel i Spanien för 16 år sen och tyckte det var kul. Men det fanns inga banor här hemma, då byggde jag en, säger det förra golfproffset som nu är på väg att bygga ett litet padelimperium.

16 juli 2006

Johan Edfors lyfte pokalen efter att ha vunnit Scottish Open på en av sina favoritbanor. Han hade tagit sin tredje seger på Europatouren på fyra månader.

Av många heta golfsvenskar var Edfors från Onsala söder om Göteborg en av de hetaste.

Och han behövde inte fira ensam.

Hela familjen var på plats. Systern hade med sin familj, blivande hustrun var där.

– Farsan skulle fylla 60 och min svåger 40, jag bjöd med alla. Och jag hade även tagit med mina tränare och en kock. Det var ett helt entourage som firade med mig, säger Johan Edfors 16 år senare.

– Det är utan tvekan det tillfälle som fortfarande ger mig bäst minnen när jag tänker tillbaka.

Under de kommande tre åren var Edfors en jämn, stabil spelare som prenumererade på en plats bland de hundra bästa i världen. Han spelade de största turneringarna, kom som bäst på 17:e plats i en major.

Johan Edfors i US Open 2011.Foto: MIKE GROLL / AP

Förändrade sin swing

Han var en plats ifrån att få vara med i Ryder Cup-laget där kompisarna Henrik Stenson och Robert Karlsson var svenska representanter.

– Ryder cup var en barndomsdröm. Att jag inte kom med var en besvikelse, det är något som jag fortfarande grämer mig över, säger han.

Och någon mer titel på Europatouren blev det inte.

– Mitt spelmässigt bästa år var 2009, men då lyckades jag inte vinna några tävlingar. Och det är vinsterna som syns, men jag tappade kanske lite av min topp, funderar han.

Han var då 34 år, hade spelat golf mer eller mindre på heltid sen han var 15. 

Men Johan Edfors visste att han hade många år kvar i golftoppen och fortsatte utveckla bland annat den förändrade swing som gjort honom till en vinnare.

– Golf är långsiktigt. Jag jobbade på en swingförändring i nio års tid. När jag kunde genomföra den fullt ut insåg jag att det nog inte var en riktig väg för mig. Då tog det tre år att komma tillbaka till det gamla, säger han.

– Samtidigt var det i i början av min stora förändring som jag spelade bättre. Så det var nog ändå klokt att göra som jag gjorde. 

2006-2009 bodde Johan Edfors i Dubai.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Flyttade hem till Onsala

Innan det stora genombrottet kom 2006 bodde Johan Edfors i Spanien. 

Under de bästa åren 2006-2009 bodde han i Dubai för att ha optimala golfförhållanden även under vintern.

Men i slutet på 2009 flyttade han hem till Onsala för att fortsätta golfsatsningen från hemorten. Vinterträningen började han i stället bedriva i Thailand.

– Förutsättningarna blev inte bättre när jag flyttade hem till Sverige. Men det passade annars bra att bo hemma just då, säger Edfors.

Vad han inte visste då var flytten hem också skulle bli starten till en helt annan fas i hans liv.

För med sig hem från Spanien hade han något helt nytt, åtminstone i Göteborgsområdet.

– Jag sprang på padel första gången i Spanien. I början visste jag inte vad det var för små planer som fanns här och där, trodde det var något slags minitennis. Men jag tror att jag spelade första gången med golfkompisen Pelle Edberg 2004 i samband med en Europatourtävling i Fuerteventura. Det fanns en bana på hotellet där vi spelade, säger han.

Edfors tog padelsporten till Göteborg.Foto: STEFAN NILSSON

Tredje padelbanan i Sverige

Under tiden han bodde i spanska Marbella blev det mer padel. 

Och i Dubai var det drygt tio mil att köra till Abu Dhabi där det fanns en bana på Emirates Palace.

Vad gjorde dig till en passionerad padelspelare?

– Det var lätt att komma i gång, alla kan vara med. Jag är uppvuxen med racketsporter. Tävlade lite i pingis när jag var yngre, gillar att spela badminton, squash och tennis. Jag älskar tennis, men det är bäst att spela med någon som är lite bättre för att det ska bli en bra match. I padel är det lättare att få till roliga bollar, svarar Johan Edfors.

Men när han flyttade hem till Onsala sent 2009 fanns ingen padelbana i närheten. Och det var långt att åka till den första i Båstad eller den andra i Falsterbo.

– Jag ville bygga en bana. Men min fru ville inte ha den hemma på gräsmattan. Då blev det en på Vallda golfklubb där vänner som har golfbanan ställde upp med marken och så stoppade jag dit en padelbana, säger han.

– Vad jag vet blev det den tredje banan i Sverige.

Den första Edfors-banan, som byggdes 2010, skapade ingen padelfeber i Västsverige.

– Det var inte någon kassako direkt under dom första åren. Men dom som testade tyckte att det var kul, säger han.

Hockeyspelarna Johan Sundström och Fredrik Pettersson i samband med att Hills golfklubb öppnade sin padelbana 2013.Foto: LENNART REHNMAN
Hills padelbanor.Foto: MARKUS WULCAN

”Jag köpte Hills med några kompisar”

Nästa padelsteg var svårt att förutse.

I december 2011 gick Hills golfbana i Mölndal i konkurs. Det väckte entreprenörssjälen i Johan Edfors.

– Jag köpte Hills med några kompisar. Ganska omgående lyckades jag övertyga dom andra om att padel är något att satsa på. Då byggde vi två banor där också, berättar han.

Med tre banor började intresset för sporten att växa. Men det fanns ett stort problem för en riktigt stark utveckling.

– Vi insåg ganska snabbt att vädret var för dåligt för att spela hela året. Vi var där i mellandagarna och spelade en gång. Det gick – med mössa på, haha. Vi insåg att det behövdes hallar. Då började jag och en kompis kolla runt lite om det fanns någonstans där vi kunde bygga en inomhushall, berättar Johan Edfors.

I Högsbo industriområde hittades platsen. Den före detta beachvolleyhallen hade stått tom ett tag.

– Vi hade tänkt hitta något ställe med två-tre banor. När vi fann den här tyckte vi att den var gigantisk, säger han och ser sig om i hallen där det finns fem dubbelbanor plus en för singelspel.

– Jag hade faktiskt varit här en gång tidigare, när det fanns beachvolley. På min svensexa i suspekt mundering. Då hade jag ingen tanke på att det skulle kunna bli padel här.

Padel Center Högsbo.Foto: MARKUS WULCAN

”Har varit ett galet år”

Under jakten på en lokal för padel stötte han på två andra som blev sugna på att gå in med tid och pengar. Stefan Koch är nu delägare och vd och Pontus Henryz är delägare och styrelseordförande.

– Och sen lurade jag med min kusin Pelle Linders, handbollsspelaren, säger Edfors.

Jämngamle kusinen Pelle Linders är inte bara en handbollsspelare i mängden. Han är flerfaldig landslagsman och gjorde tio säsonger utomlands där han bland annat blev dansk mästare med Kolding fyra gånger, tysk mästare två gånger och Champions League-mästare en gång med Kiel.

– Jag spelade mycket handboll fram tills jag var 14-15 år. Vi hade ett hyfsat lag i Aranäs med Pelle, tvillingarna Anders och Mathias Franzén och Fredrik Ohlander. Det var kul. Men jag började växa sent, det blev svårare i handbollen. Och jag tyckte golfen var roligast, därför var det där jag satsade, säger Johan Edfors.

I januari 2013 slogs portarna upp till padelcentret i Högsbo.

Det var där du investerade en del av golfpengarna?

– Ja, och dom andra la sin fritid här. Men från början handlade det inte om att investera. Det var bara kul att spela padel, men då fanns det inga banor och då var jag tvungen att bygga några.

Men det måste ha kostat en del?

– Ja, ja. Herregud. Jag hade tur som hade Pelle, Pontus och Stefan som bemannade de första åren. Jag var ju inte hemma så mycket. Jag var ju ute och försökte dra pengar in till hyran, haha, säger han.

– I början tog vi inte ut några löner överhuvudtaget. Det var väl för tre år sedan vi kunde få detta att snurra runt.

Men nu måste ni ju tjäna pengar på det hela?

– Absolut. Särskilt i år har det varit ett galet år. Det spelas ju padel som aldrig förr nu under corona. Men vi återinvesterar för att bygga nya hallar.

Edfors tillbringar mycket av vintrarna i Thailand.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Bygger hall på Ringön

Förra året köpte de IFK Göteborgs inomhushall i Delsjön och förvandlade den till ett padelcenter med sju dubbelbanor och en singelbana.

I Borås finns en hall (åtta dubbel, en singel) och på Knarrholmen i Göteborgs södra skärgård finns en utomhusbana.

Nästa tillskott blir en hall på Ringön, på Hisingssidan i centrala Göteborg.

Kompisarna har också börjat kika på Norge.

Dessutom såg Johan Edfors till att bygga två padelbanor vid golfkomplexet Black Mountain i thailändska Hua Hin där han tillbringar mycket av vintrarna i sitt hus.

– Det är många som bygger hallar nu i Sverige, men hittills verkar det inte ha påverkat oss nämnvärt. Jag tror att vi bara har sett början på padelvågen, säger Johan Edfors, som lite blygsamt betecknar sig som en hyfsad motionär när det handlar om att spela padel själv.

För två och ett halvt år sedan skilde sig Johan Edfors.Foto: GEPA PICTURES / BILDBYRÅN

Skilde sig från sin fru

Karriären som elitgolfare är dock ett avslutat kapitel. En femteplats i DM, årets enda genomförda tävling, är inte mycket att imponera med för en som en gång legat i Europatoppen.

– Jag hade ambitionen att ta mig tillbaka till den nivå jag hade. Men det blev svårare efter att vi fick barn, jag fick ett annat perspektiv, det var svårare att vara i väg på resorna. Med tanke på min golfkarriär började jag lite väl tidigt med att köpa och engagera mig i Hills. Men å andra sidan tycker jag att det är kul att starta företag och hitta på nya projekt, säger han.

Livet förändrades på nytt för två och ett halvt år sedan när Johan Edfors skilde sig från snart nioåriga Jolenes mamma Cecilia. De sålde det stora huset i Onsala och har delad vårdnad om dottern.

– Vi umgås fortfarande och är bästa vänner. Men sedan dess har jag ett varannan vecka-liv med Jolene. Då kan jag inte binda mig för saker på kvällstid för då vill jag vara med henne. Därför spelar jag exempelvis ingen tävlingspadel, säger Johan Edfors.

John Daly lyckas med sin elfte hole-in-one i karriären