Glenn Strömberg: ”De fraktar bort avlidna”

Glenn Strömberg om situationen i sin hemstad Bergamo.
Foto: MASSIMO PAOLONE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MASSIMO PAOLONE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA
Göteborgaren Glenn Strömberg var en stor profil i Blåvitt under 70- och 80-talet.
Foto: BILDBYRÅN

I Glenn Strömbergs hemstad Bergamo i norra Italien befinner sig fortfarande hans anhöriga. De tre hushållen har inte kunnat träffa varandra på två veckor.

I SVT:s ”Helgstudion” berättar han om situationen de befinner sig i, och om lastbilarna som fraktar de döda.

– Det var 30 stora lastbilar från militären som fraktade bort avlidna människor för att det inte finns plats att kremera fler i Bergamo, säger han till SVT.

Den före detta IFK Göteborgs-legendaren Glenn Strömberg, 60, var under 80-talet en av de ledande spelarna i fotbollslaget Atalanta i Bergamo. Sedan han avslutade fotbollskarriären har han bott kvar i staden, men efter coronavirusets utbrott har han varit i Sverige.

Delar av hans familj – fru, barn och barnbarn – är fortfarande kvar i norra Italien. I SVT:s ”Helgstudion” berättar han om situationen de lever i.

– I Bergamo träffas de inte ens. De bor hundra meter ifrån varandra men träffas inte längre ihop.

– I alla fall i den zonen i Bergamo, där det är som mest drabbat, inser de att det inte är ”mig” det handlar om bara, det handlar om alla andra. Man kan vara smittbärare även om man känner sig frisk. Det är verkligen allvar där nere, säger han. 

Lastbilar fraktar döda

Han berättar också om hur han sett bilderna från Bergamo där stora lastbilar kommer in i staden.

– Det kom 30 stora lastbilar från militären, centralt i Bergamo. Alla undrade vad som händer, det såg nästan ut som en invasion från andra världskriget. De 30 stora lastbilarna var för att frakta bort avlidna människor, för det finns inte plats att kremera fler i Bergamo. Det får inte samlas folk på begravningar heller, säger han i studion.

Han vet personligen om flera som avlidit till följd av coronaviruset, berättar han.

– Jag såg folk där för fyra månader sedan som jag vet i dag inte finns längre. Jag vet två, tre som jag bor hundra meter ifrån som inte kommer till sjukhusen för de är inte tillräckligt sjuka. De är dåliga och har corona, men får inte plats.

Glenn Strömbergs anhöriga lever tufft i isoleringen, berättar han, och har inte setts på två veckor. De turas om, en person i veckan, att handla mat och leverera till varandras dörrar. Han uppmanar även svenskarna att ta situationen på allvar.

– Kan jag bara få en person att vara lite mer försiktig och ta lite mer hänsyn så är jag nöjd, det är viktigt att man gör det.

Berättar om livet inifrån karantänen.