Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gick ner i lön för damernas skull

Jesper Nielsen. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Det talas ofta om de stora löneklyftorna mellan kvinnor och män inom elitidrott.

Herrarna i det svenska handbollslandslaget valde att ta tag i saken – och sänkte frivilligt sin ersättning för att få samma förutsättningar som damerna.

– För mig kändes det som en självklarhet, säger Jesper Nielsen inför EM-premiären mot Island.

Framför allt inom fotbollen har det länge varit en diskussion kring att spelarna i damlandslag inte får samma ersättning som spelarna i herrlandslag.

I höst hotade bland annat det svenska damlandslaget att strejka från Fotbollsgalan om de inte skulle få bättre betalt – och det var först efter stor uppståndelse som de till sist lyckades förhandla fram ett nytt ekonomiskt avtal med sitt förbund.

I Norge valde herrlandslaget att frivilligt gå ner i lön för att förbundet skulle kunna använda pengarna som blev över till att minska klyftan till damernas lönesituation.

Något som herrarna i det svenska handbollslandslaget gjorde redan för två år sedan.

 

LÄS MER: Experten: "Man blir stolt i hjärtat"

"Vi gör ju exakt samma arbete"

– Vi hade det här snacket för länge sedan. För mig kändes det som en självklarhet, vi gör ju exakt samma arbete, säger Jesper Nielsen.

Innan han tillägger:

– Sen kan man säga vad man vill om att herrarna drar in mer pengar till förbundet. Vi har ju samma arbetsgivare, om man säger. Vi har exakt samma jobb, det vore bara konstigt om det inte skulle vara lika.

 

LÄS MER: Jakobsson: "Händelserna är horribelt hemska"

"Andra sporter som är långt efter"

Enligt Aftonbladet får damerna och herrarna numera 700 kronor om dagen i ersättning när man är med landslaget. Där tillkommer sedermera bonusar för om man kvalar in till mästerskap eller tar medalj.

– För oss kändes det i alla fall självklart när det kom på tal för två år sedan. Det är väl andra sporter som är långt efter. Men vi är gärna förebilder om det kan leda till bättre jämställdhet, säger Jesper Nielsen som tillsammans med landslaget har EM-premiär mot Island i i Kroatien i kväll.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!