Jesper Nielsen. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNJesper Nielsen. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jesper Nielsen. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURESFoto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
 Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Gick ner i lön för damernas skull

Publicerad

Det talas ofta om de stora löneklyftorna mellan kvinnor och män inom elitidrott.

Herrarna i det svenska handbollslandslaget valde att ta tag i saken – och sänkte frivilligt sin ersättning för att få samma förutsättningar som damerna.

– För mig kändes det som en självklarhet, säger Jesper Nielsen inför EM-premiären mot Island.

Framför allt inom fotbollen har det länge varit en diskussion kring att spelarna i damlandslag inte får samma ersättning som spelarna i herrlandslag.

I höst hotade bland annat det svenska damlandslaget att strejka från Fotbollsgalan om de inte skulle få bättre betalt – och det var först efter stor uppståndelse som de till sist lyckades förhandla fram ett nytt ekonomiskt avtal med sitt förbund.

I Norge valde herrlandslaget att frivilligt gå ner i lön för att förbundet skulle kunna använda pengarna som blev över till att minska klyftan till damernas lönesituation.

Något som herrarna i det svenska handbollslandslaget gjorde redan för två år sedan.

 

LÄS MER: Experten: "Man blir stolt i hjärtat"

"Vi gör ju exakt samma arbete"

– Vi hade det här snacket för länge sedan. För mig kändes det som en självklarhet, vi gör ju exakt samma arbete, säger Jesper Nielsen.

Innan han tillägger:

– Sen kan man säga vad man vill om att herrarna drar in mer pengar till förbundet. Vi har ju samma arbetsgivare, om man säger. Vi har exakt samma jobb, det vore bara konstigt om det inte skulle vara lika.

 

LÄS MER: Jakobsson: "Händelserna är horribelt hemska"

"Andra sporter som är långt efter"

Enligt Aftonbladet får damerna och herrarna numera 700 kronor om dagen i ersättning när man är med landslaget. Där tillkommer sedermera bonusar för om man kvalar in till mästerskap eller tar medalj.

– För oss kändes det i alla fall självklart när det kom på tal för två år sedan. Det är väl andra sporter som är långt efter. Men vi är gärna förebilder om det kan leda till bättre jämställdhet, säger Jesper Nielsen som tillsammans med landslaget har EM-premiär mot Island i i Kroatien i kväll.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag