Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fruktad av domarna – Grisfotbollens mästare

Bosse Falk fyller 75 år. Foto: Robin Aron & Åke Thim
Foto: / © BILDBYRÅN
Foto: LENNART REHNMAN
Foto: LENNART REHNMAN
Lotta Schelin och Bosse Falk. Foto: BERTIL HASKEL
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
GT:s förre sportchef Ulf Jansson. Foto: LENNART REHNMAN
Foto: ÅKE THIM
Samir Bakaou. Foto: LASSE JANSSON
Samir Bakaou. Foto: SVEN LINDWALL
Efon Ask. Foto: BILDBYRÅN
1 / 11

Han släppte fram en sextonårig Lotta Schelin i allsvenskan.

Han tränade Glenn Hysén efter ligaguldet i Liverpool.

Han var domarnas skräck och tvingades betala runt 20000 kronor i böter för diverse utskällningar.

På torsdagen fyller den förre elektrikern och Gais-ikonen Bosse Falk 75 år, som han firar utan fotboll med hustrun Birgit i italienska Florens.

– När jag nu har blivit gammal har jag funderat en del på vad som hänt under alla de här åren. Jag har fått vara med på en fantastisk resa, säger jubilaren.

Bosse Falk må vara en veteran som fyller 75 år.

Men han är ingen trött pensionär, är fortfarande engagerad i sin älskade fotboll.

Man kan stöta på honom på Borås Arena när han ska se på Elfsborg, klubben där han spelade 125 allsvenska matcher.

Eller på Gamla Ullevi när Gais har hemmamatch.

Men det kan också vara i pressrummet på Valhalla IP där han kan hälla upp kaffe vid Göteborg FC:s matcher i damallsvenskan.

Något födelsedagskaffe i lägenheten i Göteborg eller sommarhuset i Skärhamn bjuder dock inte Gais-legendaren på när han fyller 75.

– Jag firade lite med familjen innan vi åkte till Italien. Något mer blir det inte. Det var ett bra tillfälle att åka till Italien, jag blir borta över min födelsedag. Min fru hade inte varit i Rom tidigare, dessutom passar vi på att besöka Venedig och Florens, säger Bosse Falk genom sin mobiltelefon efter en gondoltur i Venedig.

Jobbade som elektriker

Du fyller 75 år och har varit gift med Birgit i över 50 av de åren?

– Ja, det har jag varit. Vi har varit gifta i ... hur länge är det Birgit? Just det, 51 år.

Birgit har varit alltså varit hans stöd genom två tredjedelar av livet och har hjälpt sin make med diverse uppgifter.

Till exempel när han pluggade på 1960-talet.

– Under tiden jag spelade i Elfsborg läste jag till elektriker på något som kallades brevskolan. Birgit fick förhöra mig, hon kunde det säkert bättre än jag, säger Bosse Falk.

Och han jobbade verkligen som elektriker, men det var innan han 1979 blev tränare på heltid för Kalmar FF.

– Eftersom jag höll på så mycket med fotboll kunde jag inte vara med i något ackordslag, jag fick mest skitjobb, säger han.

Domaren kom och satte sig på bänken

Det var dock inte som elektriker Bosse Falk blev känd i hela Sverige. Framförallt handlade det om hans stora engagemang under tolv år som tränare i Gais, från 1982 och framåt.

Ofta gällde det när han skällde på någon domare. Mest känd blev en historia som ständigt återkommer i många olika fotbollssammanhang.

I ena ringhörnan fanns Bosse Falk. I den andra legendariske domaren Efon Ask, känd för att vara snabb i käften.

– Vi ledde serien, hade Trelleborg som toppkonkurrent och var på väg upp i allsvenskan när vi mötte Skövde. Dom spelade ut oss under de första tjugo minuterna. Jag var så förbannad. Jag skällde hela tiden på Efon, berättar Falk.

– Han var ju själv från Skåne och jag skrek till honom saker som ”din jävla skånejävel, du vill bara att Trelleborg ska gå upp”.

Falk var uppe i varv

Efon Ask blåste av matchen tillfälligt och gick och satte sig bredvid Gais-tränaren på bänken.

– Du har rätt Bosse, man ser bra här i från, sa domaren.

Bosse Falk var uppe i varv och fortsatte skälla på sin nye bänkgranne. 

– Men du är ju så jävlig dålig, fortsatte Gais-tränaren.

Kontringen kom blixtsnabbt från Efon Ask:

– Tror du inte att jag vet det. Men nu skärper vi oss båda två.

Gais vann matchen med 5–0 och gick upp i allsvenskan.

– Det var den bästa timeout jag har haft. Efon och jag har berättat den historien tillsammans flera gånger, säger Bosse Falk.

Rödhårig och hetlevrad

Men hur kunde han låta dig hålla på så?

– Jag kunde ha blivit avstängd på livstid. Men Efon var en domare med bra dialog med spelare och tränare. Han visade aldrig upp mig på läktaren. Han förklarade ofta mitt beteende med att jag var rödhårig och därmed hetlevrad, säger Falk med ett skratt.

Men för en del domare var det röda håret ingen ursäkt, de accepterade inte utbrotten. Bosse Falk blev en ständig gäst på läktaren efter att ha fått syna ett antal röda kort.

– Jag åkte väl upp ett tiotal gånger och fick betala runt 20000 kronor i böter. En gång var jag fortfarande förbannad långt efteråt och ringde till domaren Karl-Erik Nilsson i Uddevalla. Jag sa till honom att jag skiter i om jag får böta, bara pengarna går till domarutbildning och inte till fika, säger Bosse Falk med ett skratt.

Själv blev jag en gång på 80-talet skickad till Landvetter för att möta i Gais efter en förlust i Stockholm. I handen hade jag en GT-löpsedel där GT:s förre sportchef Ulf Jansson krävde att Bosse Falk skulle avgå eller ändra sätt att spela för sitt Gais.

Järelöv blev utvisad

Med lätt bävan höll jag upp löpet för den hetlevrade Gais-tränaren. 

– Jag minns det. Vi hade fått målvakten Sören Järelöv utvisad mot AIK och fick ställa en utespelare i mål. Vi förlorade stort, det var riktigt jobbigt. Jag hade svårt att sova den natten. Men han hade kanske lite rätt, Jansson. Vi hade börjat spela 4-5-1 och det var kanske inte så bra. När vi ändrade gick det mycket bättre, säger Falk.

Det är inte bara diverse domare som är förknippade med Bosse Falk. Under de 17 åren i Gais, tolv som tränare och fem som klubbdirektör, hade han en mängd spelare som stack ut.

Missade aldrig en träning eller match

När han själv får välja fastnar han för två namn.

Lenna Kreivi och Samir Bakaou. Båda har sina speciella historier.

– Vi hittade Lenna Kreivi i division sju-klubben Pallo, han var en riktig guldklimp. Han fick alltid dom sämsta uppgifterna, han mötte alltid motståndarnas bäste innermittfältare. Tog död på nästan alla utan att var ojuste. Under sina sex år i Gais var han aldrig sjuk, missade aldrig en träning. Var bäst på plan i nästan varje match, säger Bosse Falk.

Och Samir Bakaou är en av de riktigt stora i Gais-historien. 

– Det är nog den bäste spelare jag har tränat. När jag var i Kalmar kom min hjälptränare Ruben Alexandersson hem och berättade att han sett en kanonspelare i Tunisien. Vi bestämde oss för att följa honom, men han hade lovat spela några säsonger till i sitt tunisiska klubblag.

Han hade ögon överallt

Men när Bosse Falk hade gått vidare till Gais kom läget, det tunisiska landslagets kapten hamnade i Göteborg.

– Han hade ögonen överallt, visste hela tiden var motståndarna fanns, säger Falk.

Vid ett tillfälle hörde jag dig säga att du ville att de andra Gais-spelarna skulle titta på Samir och försöka göra likadant.

– Ha-ha. Men det var svårt. För han var så bra. 

Bakaou var också den förste färgade spelaren i de högsta divisionerna, ibland hördes det apljud från läktarna vid bortamatcherna.

– Så kunde det vara. Men det var inget som Samir brydde sig om, han bara spelade vidare.

Vann nedlagda Tipscupen

Ett av Falks sista nyförvärv som Gais-tränare var Blåvitt-ikonen Glenn Hysén, nyss hemkommen från Liverpool, där han var med och tog klubbens senaste ligatitel.

– Glenn fungerade väldigt bra. Vi hade blivit av med många bra spelare, det var skönt att få in Glenn. Han var som vilken spelare som helst, flöt in i gänget direkt, säger Bosse Falk.

Under tiden i Gais var han med om att gå från division tre (ungefär nuvarande division ett) till allsvensk. Men han var också med och ramlade ur.

Bästa placeringen var fyra i allsvenskan, dessutom vann laget den numera nedlagda Tipscupen.

”Grisfotbollens mästare”

Men Falk var också en omdiskuterad tränare, även bland de egna supportrarna.

”Att vara mittfältare i Gais är som att vara nät i tennis”, sa förre tennisstjärnan och Gais-supportern Jonas Svensson.

I GT:s arkiv finns även insändare där Bosse Falk kallades ”Grisfotbollens mästare”.

– Man kan inte spela som Barcelona om man inte har dom spelarna. Vi hade en snabb spelare som hette Uffe Köhl. Han var ingen teknisk genombrottsspelare, han skulle ha bollen snabbt och gå i djupled. Och då kan man inte hålla på och spela runt på mittfältet, kommenterar Bosse Falk.

– Jag skulle vilja ha lite mer grisfotboll i dagens Gais. Jag ser 90 procent av hemmamatcherna, men ibland begriper jag mig inte på det. Vi har inte spelarna för att spela den sortens fotboll. Vårt spel är för stereotypt, vi måste in mer bakom backlinjen, säger han engagerat.

Måste kunna rensa

– Gais har säkert tappat 20 poäng i år efter att ha blivit av med bollen på egen planhalva. Vi behöver spela lite grisfotboll för att ta de poäng som behövs. Man måste kunna slå bort bollen i trängda lägen, det måste vara okej att rensa.

Har du framfört det här till klubben?

– Inte till tränarna. Men jag har sagt det till folk runt omkring, svarar han.

När Bosse Falk återupptog tränarkarriären i Landvetter, som senare flyttade in till Göteborg och blev Göteborg FC, var han med om att upptäcka en ny spelare med väldig potential.

– Vi hittade Lotta Schelin på en skolturnering på Heden. Jag var där för Göteborgs fotbollförbund när jag fick se den här tjejen som stack ut. Hon var lång och vinglade omkring som en sparris. Men hon hade en väldig kontroll på bollen och fick debutera i allsvenskan redan som 16-åring. Man såg tidigt att hon skulle bli något alldeles extra, säger Bosse Falk. 

Kanske de roligaste åren

Hur var det att gå från herr- till damfotboll?

– Mina sex år med tjejerna var kanske de roligaste, det var mycket nytt för både mig och dom. För mig var det helt annorlunda. Alla var amatörer, men hade professionell inställning. Det var aldrig något tjat när jag ville att de skulle träna mer, dom bara körde på. Och så blev vi ett topplag.

Nu hoppas Bosse Falk att tjejerna i GFC, den enda klubb där han fortfarande har något praktiskt engagemang kvar, ska ta sig samman och fixa ett nytt kontrakt.

Och han hoppas på det samma för Gais.

– Jag håller tummarna för att de grejar det här, säger Falk, som tänker finnas på plats som vanligt på Valhalla och Gamla Ullevi när det avgörs.

 

Bosse Falks klubbar

... som spelare

–1965 Huskvarna Södra

1966–1971 Elfsborg

1972 Ulricehamn (spelande tränare)

... som tränare

1973–1975 Ulricehamn

1976–1978 Norrby

1979–1981 Kalmar FF

1982–1992 Gais

1999–2004 Landvetter/Göteborg FC

... som klubbdirektör

1993–1997 Gais

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!