Tony Svensson och Pär Johansson tog en fika på ett hotell i Göteborg – första mötet på 13 år. Foto: PRIVATTony Svensson och Pär Johansson tog en fika på ett hotell i Göteborg – första mötet på 13 år. Foto: PRIVAT
Tony Svensson och Pär Johansson tog en fika på ett hotell i Göteborg – första mötet på 13 år.  Foto: PRIVAT
Tony Svenssons text på Facebook efter mötet med Pär Johansson. Foto: PrivatTony Svenssons text på Facebook efter mötet med Pär Johansson. Foto: Privat
Tony Svenssons text på Facebook efter mötet med Pär Johansson.  Foto: Privat

Frölunda-tränarens ord räddade livet på Tony, 33

Publicerad

GÖTEBORG. Tony Svensson, 33, brottades länge med kriminalitet och droger. 

2004 greps han av polisen Pär Johansson, 37, som i dag är tränare i Frölunda. 

Det blev vändpunkten – och nu har duon återförenats efter 13 år. 

– Det är nästan overkligt, säger Tony Svensson. 

Pär Johansson (till höger) tillsammans med tränarkollegan Roger Rönnberg i Frölundas bås.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Pär Johansson jobbade som polis i Skåne innan han blev hockeytränare på heltid. Han visste det inte då i juni 2004 att några vänliga ord vid ännu ett gripande skulle rädda livet på en ung missbrukare. 

– Jag träffade Tony rätt flitigt när jag jobbade, var och varannan dag skulle jag vilja säga. Men just då grep jag honom rätt ordenligt när han hade mycket saker som han inte skulle ha på sig. Han blev ganska deprimerad och sa att det var den värsta dagen i hans liv, säger Frölundas assisterande tränare. 

– Men jag sa till honom att "det kan vara den bästa dagen i ditt liv om du tar det på rätt sätt". 

Blev gripen minst 200 gånger 

En mening som har ekat i Tony Svenssons huvud sedan dess. 

– Jag har blivit gripen över 200 gånger, säkert 30 gånger bara av Pär. Många har försökt prata med mig, men jag vet inte varför just den meningen fastnade. Det var sista gången jag blev gripen. 

Tony Svensson, 184 centimeter lång, vägde 58 kilo när missbruket var som värst. "Jag såg för jävlig ut" Foto: PRIVAT

I stället för att sitta i fängelse i 18 månader valde han åtta månader på ett behandlingshem. 

– Jag åkte dit direkt efter rättegången och var så jävla bestämd. Det var så overkligt. Tänk dig att du säger hej då till hela din familj för alltid, det kändes så. Jag grät som ett litet barn. 

Sedan 2005 är Tony Svensson drogfri och sedan 2008 har han på olika sätt försökt få kontakt med Pär Johansson, men det är inte lätt att få tag i en gammal polis med ett vanligt namn och som flyttat runt mycket och dessutom bott utomlands. 

– Det var omöjligt och jag hade nästan gett upp. 

Men för tre år sedan fick Pär Johansson ett mejl från Rikspolisstyrelsen om att någon hade sökt honom, och i måndags träffades de för första gången sedan 2004. 

 

LÄS OCKSÅ: SHL mörkar allt – efter skandalintervjun i tv

"Helt nerkörd i missbruk"

– Det var inspirerande och det är inte ofta man hör sådana solskenshistorier. Jag är jätteglad att jag har kunnat hjälpa till. Han som var en jättefotbollstalang som 15-åring, han var galet bra. När jag grep honom var han en drygt 20-årig pojke på 50 kilo, helt nerkörd i missbruk. I dag är han en helt annan man, säger Johansson. 

Duon tog en fika i Göteborg och pratade om då och nu. 

– Jag var nervös hela dagen, men det var helt magiskt. Bara tråkigt att en sådan eldsjäl har slutat som polis. Han var den siste som grep mig och jag ville att han skulle få se att jag tack vare honom har fått ordning på mitt liv. 

Här med sonen Maximus, 3. Foto: PRIVAT

Tony Svensson har en dotter på 14 år, en son på tre och är i dag behandlingsassistent och jobbar med missbrukare. Han är inte riktigt kvitt sitt gamla liv än, men nästan. 

Spelar fotboll igen 

– Det är ett jävla arbete att bli drogfri, det är inte bara att sluta knarka utan mycket annat. Min sista anmärkning hos Kronofogden går ut om tio dagar. Sedan är det äntligen över. 

Fotbollen? Han dominerar i division 7-gänget Skepparslöv IF och har dunkat in 31 mål på tio eller elva matcher. 

– Det är tre matcher kvar och jag siktar på att göra minst nio till. 

 

LÄS OCKSÅ: AIK-målvaktens ilska mot Mats Gren: "Noll respekt".

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag