Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frölundas sportchef: "Sörja tar tid för alla"

HALLBANDY. Christian Lechtaler lirar hallbandy mot sonen Alexander, 3. I trappan står dottern och domaren Carolina, 7. "Det kan hända vad som helst här. När Anderz Larqvist (klubbdirektören) kom på besök slog Alexander honom med klubban på benet, allt vad han hade. Välkommen!", berättar Lechtaler.Foto: Marcus Ericsson

Christian Lechtaler är mitt uppe i den två veckor långa semestern när GT besöker honom i familjevillan i västra stan. Han och Frölunda har fått tid att slicka såren. Att stöta och blöta vad som gick snett mot Linköping. Men ännu inte tid att glömma.

5 frågor till Lechtaler

Hur är stämningen i Frölundas ledarstab?

Helt fantastisk, med dessa olika personligheter. Om du tar Pär (Edlund, fystränare) som varit här längst, han täcker verkligen sin ruta och är ordning och reda. Du har Roger (Rönnberg, huvudtränare) - visionären, hjärtat, kärleken och energin. Klas Östman (assisterande tränare), livsnjutaren, mjuk, samtidigt ärlig och rak. Robert Olsson (assisterande tränare) är kontroll, ordning, struktur. Kristoffer Martin (målvaktstränare) är glädjespridaren, alltid ett leende. Videocoachen Erik (Lignell) är väldigt fokuserad på sin uppgift, detaljstyrd.

Varför blir vissa värvningar misslyckade?

Vi har gjort mindre bra val under resans gång. Det tydligaste är när vi rekryterar någon som vi sedan måste skiljas från. Ett misslyckande från båda sidor, och kanske främst från vår. Vi anställer och tror på spelaren men kan inte fullfölja våra åtaganden. Det var jobbigt med både Fredrik Sjöström och Micke Johansson vid den här tiden förra året. Sen Fabian Brunnström och senare på säsongen Evan McGrath. Omständigheterna är olika i varje specifikt fall, men det är alltid tråkigt.

Vad är din roll i det teamet?

Mina största egenskaper är att jag är lojal och inte rädd för det hårda jobbet. Jag gillar att jobba med gruppdynamik och att utveckla människor. Sen är jag kanske lite mer otålig än vissa, och vill se resultat. Jag får saker gjort, jag kanske är en "doer". När vi har alla de här olika kompetenserna som gräver fram saker kan de vara bra, jag kan säga "nu gör vi så här". Roger Rönnberg har kastat upp många bollar, förändrat mycket i Frölundas kultur. Då handlar mitt jobb om att fånga bollarna och slå in dem, om man pratar tennisspråk.

Varför tog det tid för Frölundas äldre spelare att anamma det nya spelet?

De yngre hade det kanske med sig redan från landslaget. Dessutom är man mer lättanpassad som ung. För de äldre blev det en helt ny vardag. Vi jobbar på ett annat sätt - andra förberedelser, annorlunda på och utanför isen. Både det och den nya hockeyn tog längre tid för de äldre att anpassa sig till. Men när det väl började sätta sig fick det en otrolig effekt - nästan ännu mer på de äldre. Många kände sig fräschare än någonsin och presterade bättre än de gjort på flera år.

Hur var det att gå över från tränare till sportchef?

Klart det är skillnad. Som tränare är man med laget på is och i båset. Nu får jag mer distans - samtidigt som jag verkligen försökt arbeta nära laget. Jag har mitt kontor bredvid omklädningsrummet till exempel, och försöker åka med på bortaresor. Även om jag inte är inne och petar i detaljer vill jag behålla relationen till laget. Det är svårt att klippa det, ta på mig en skjorta och sätta mig på ett kontor.

Truppläget - så ser Frölunda ut just nu

Målvakter

Linus Fernström.......(14-15)

Lars Johansson........(15-16)

Backar - två nya in från HV71

Julius Bergman (15-16) - NY från J20

Oliver Bohm (15-16)

Christian Bäckman (14-15)

Emil Djuse (14-15)

Oscar Fantenberg (15-16) - NY från HV 71

Elias Fälth (16-17) - NY från HV 71

Erik Gustafsson (14-15)

Christoffer Persson (14-15)

Calle Rosén (14-15)

Mikael Wikstrand (15-16)

Forwards - Den finske landslagsmannen Artturi Lehkonen redan klar

Anton Axelsson (14-15)

Anton Blidh (14-15)

Robin Figren (14-15)

Max Görtz (15-16)

Andreas Johnson (15-16)

Magnus Kahnberg (14-15)

Erik Karlsson (14-15)

Nicklas Lasu (14-15)

Artturi Lehkonen (15-16)

- NY från KalPa

Joel Lundqvist (14-15)

Mathis Olimb (14-15)

Mats Rosseli Olsen (15-16)

Gustav Rydahl (14-15)

Alexander Wennberg (14-15)

Pontus Widerström (14-15)

De två spelarna som läget är osäkert kring

Jonas Ahnelöv

Kontraktet har gått ut. Ahnelöv är just nu på landslagsläger Huruvida det blir en förlängning med Frölunda blir snart klart, säger Lechtaler.

Alexander Wennberg

Har kontrakt över 2014-15 men kan välja att pröva lyckan i Columbus. Än så länge räknar Christian Lechtaler med honom - men Frölunda kan inte slå fast 100 procen att han stannar.

- Att sörja tar tid för alla. Så även för mig, säger Christian Lechtaler.

- Jag blev fruktansvärt besviken. Det var ett tag sedan vi tog oss förbi kvartsfinalen och det hade varit en jäkla boost för laget, föreningen och hela Göteborg om vi kunde slå oss förbi den.

Vid det här laget har ändå det mesta av deppet hunnit bli till blodad tand. Och i jakten på SM-final 2015 har Frölunda massor att lära av säsongen som gick.

- Närmare semifinal än så här kan man kanske inte riktigt komma. Men vi hade inte kunskapen, marginalerna eller den lilla turen på vår sida i avgörande moment. Kanske handlar det om stress, kanske om erfarenhet.

Avsaknad av rutin?

- Kan också vara en parameter. Det som känns bra då, är att vi tar med oss merparten av det här laget in i nästa säsong. Både spelare och ledare tar med sig den här upplevelsen.

I sommar slipper Frölunda bygga om från grunden.

Snarare än 400 bussmil för lagbyggar-resor - som till österrikiska Zell am See i fjol - finns tid att finjustera.

- Vi har hittat en grund för hur vi vill jobba och känner oss trygga i det, säger Lechtaler.

Han tycker att första året med nysatsningen och Roger Rönnberg, trots nytt kvart-uttåg, har utmynnat i ...

- ... att Frölunda fått tillbaka självförtroendet. Vi är på rätt väg och det ger oss energi. Gör att vi vågar gå hela vägen i det vi gör. Och det tror jag varit jätteskönt för många. Att känna att vi gjort bra val under resans gång.

Högt upp på priolistan för 2014-2015 står: Lär laget att få hål på ultradefensivt motstånd.

I kvarten gjorde Linköping, som ofta spelade mycket försvarsinriktat, fler mål (18-17) trots att Frölunda totalt vann skotten med 215-163.

- Över hela säsongen skapar vi fler målchanser än våra motståndare. Men mot en viss typ av motstånd har vi haft mer problem än mot andra. Vi måste justera hur vi möter den typen av motstånd, säger Lechtaler.

Utöver att justera spelet behöver Frölunda en notorisk målskytt. Magnus Kahnberg, intern skyttekung med 18 SHL-mål förra säsongen, kom först tolva i totala målligan. Och nu försvinner anfallskraft som Dick Axelsson (Davos) och John Klingberg (Dallas).

Om jag säger att Frölunda på papperet är svagare nu än för någon månad sedan?

- Då tror jag du har fel. Vi har nästan samma trupp - och alla tar med sig läropengen och revanschlustan från slutspelet. Ledarteamet kommer att skruva på allting och gå stärkta ur det här. Vi har en uppsida att förvänta, kontrar Christian Lechtaler.

Drömmer om att ta fram eget...

Hans dröm är att Frölunda ska "skapa sin egen skyttekung". Alltså att utveckla någon av de egna spelarna så att han kan slåss med LHC:s Chad Kolarik och Skellefteås Oscar Möller om målkungstiteln.

För att få fram egna spelare av den typen på sikt ska Christian Lechtaler framöver inte bara värva spelare till A-laget - utan till J18- och J20-trupperna också.

- Hittills har det varit uppdelat. Men i och med att juniorlagen är så viktiga vill vi slå bort väggarna, säger han.

Du ska alltså värva 16-åringar nu?

- Ja, jag blir ytterst ansvarig. Mitt ansvarsområde utvidgas neråt i åldrarna eftersom unga spelare är så viktiga för Frölunda och sättet vi jobbar.

Men Frölunda letar fullvuxen förstärkning också. Målet: En ny producerande forward klar till återsamlingen femte maj. Även om Lechtaler flaggar för att det kan dröja längre.

... för "fräls are säljs inte på burk"

- Vi skulle gärna ha en frälsare som kom och gjorde 25-30 mål. Problemet är att såna inte säljs på burk. Vi har några luckor vi jobbar med att fylla ... och då tittar vi givetvis på offensiv kraft. Ett krav är att han passar in i vårt spel med fart, energi, press och skridskoåkning.

Men Frölunda och SHL ligger bara fyra i näringskedjan. Efter NHL, KHL och Schweiz. Ovanpå det handlar det om vad spelaren är ute efter.

Att unga spelare som vill vidare till NHL håller Frölunda högt står klart - se till exempel på Alexander Wennberg, Tom Nilsson och John Klingberg.

- Om det däremot gäller någon som redan varit iväg, som kanske har barn och gjort något VM, då är de ute efter olika saker, säger Lechtaler. En del vill köra skoter i Norrland, andra bo i större städer. Några vill bo vid havet, säger Lechtaler, och tillägger:

- Andra vill ha en rejäl paycheck.

Och då är inte Frölunda förstavalet?

- Nej. Vi försöker fokusera på andra saker. Hur vi jobbar, leder, hur vi får spelarna att växa. Sen är det inte dumt att bo i Göteborg heller.

Roger Rönnberg hänvisar alltid till dig när det kommer till värvningsfrågor. Hur ser arbetsfördelningen ut?

- Vi knådar truppen hela tiden. Jag försöker titta två-tre år framåt, men släpper inte in Roger så långt fram. Han ska fokusera på här och nu.

- Men det är klart vi tittar på potentiella inputs i truppen ihop. Från egna led, eller utifrån. Jag ser till helheten med budget, spelares kontrakt och så vidare. Så blir listan kortare och kortare, vi ställer spelarna mot varann, gör research. Och kommer tillsammans fram till ett beslut.

Vill inte jaga AHL-spelare

Christian Lechtaler nämner en rad före detta Frölundaspelare - med paradexemplet Fredrik Pettersson - som drömvärvningar. Men ingen av dem är aktuell redan till nästa säsong ("de är nog inte färdiga där de är än").

Ingen hemvändare alltså - utan...?

- Skulle jag ge mer konkreta exempel målar jag in mig i ett hörn. Utan att vara specifik så kan jag ju säga att vi haft en förkärlek att jobba med svenska spelare, snarare än att ta från AHL ... jag menar, man behöver inte åka över Atlanten för att hämta vatten.