Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frölundaprofilen tvingas lägga av

Sean Bergenheim slutar spela hockey.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Sean Bergenheim, 33, tvingas avsluta karriären.

I ett öppet brev på Frölundas hemsida berättar han om det svåra beslutet.

"Det känns som om man förlorar år av sitt liv, att man är i en “dimma” med olika symptom. Det är jättejobbigt", skriver Bergenheim.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hjärnskakningarna har skördat ännu ett offer i SHL.

I dag meddelar Sean Bergenheim att han måste lägga skridskorna på hyllan efter en lång karriär. Hjärnskakningen som stoppat honom från spel sedan i höstas är så pass allvarlig att finländaren inte kommer att spela ishockey igen.

"Det har varit en väldigt tung tid i mitt liv de senaste fyra månaderna. Jag gick igenom detsamma under sju månader i Schweiz efter min hjärnskakning där. Det känns som om man förlorar år av sitt liv, att man är i en "dimma" med olika symptom. Det är jättejobbigt", skriver Bergenheim i ett känslosamt brev som publicerats på Frölundas hemsida under rubriken "Tack, du underbara sport".

"Jag vill inte gå in mer på mina symptom, men är glad för de framsteg jag tagit i det dagliga livet. Det är helt klart att jag behöver hjälp med rehabiliteringen och kommer åka över till USA och Kanada för att få hjälp av experter som jag jobbat med tidigare. Prognosen för att jag återställer mig till fullo är dock bra."

 

LÄS MER: Specialbehandlas efter svåra skadan

"Måste tänka på framtiden"

Sean Bergenheim har den senaste tiden träffat ett antal olika experter som har konstaterat att risken för ännu allvarligare konsekvenser är stor vid en ny smäll mot huvudet.

"Jag vill vara den bästa pappan och maken jag kan vara, något jag känner jag inte kunnat vara under de senaste månaderna på grund av skadan. Nu måste jag tänka på framtiden. På min son. Min fru. Mig själv", skriver Bergenheim.

Nu väntar ytterligare tid med rehabilitering.

Sean Bergenheim, som återvände till Frölunda förra säsongen, hann göra blott fyra matcher den här säsongen innan huvudskadan i början av oktober satte stopp för fortsatt spel.

Sean Bergenheim

Ålder: 33 år.

Längd: 181 centimeter.

Vikt: 89 kilo.

Position: Forward.

Skjuter: Vänster.

Klubbar: Jokerit, Kiekko-Vantaa, New York Islanders, Bridgeport Sound Tigers, Frölunda HC, Tampa Bay Lightning, Florida Panthers, IFK Helsingfors, Minnesota Wild, Bern.

Meriter: Finsk mästare 2002, VM-silver 2007, VM-brons 2006 och 2008.