Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frölunda värvar
Modos jättelöfte

Jakob Stenqvist skriver tvåårskontrakt med Frölunda.Foto: BILDBYRÅN
Stenqvist lämnar Modo.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: K-G Z FOUGSTEDT / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Jakob Stenqvist, 19, är klar för Frölunda.

Backtalangen från Modo blir klubbens tredje nyförvärv.

Men under kommande säsong kommer han att lånas ut till allsvenska Björklöven.

Målvakten Johan Mattsson från Timrå och forwarden Ryan Lasch från Bern är redan klara till nästa säsong.

Nu presenterar Frölunda sitt tredje nyförvärv inför kommande säsong: backen Jakob Stenqvist från Modo. GT:s hockeybloggare Mr Madhawk kunde avslöja övergången redan i januari och i dag blev den alltså officiell.

– Det ska bli kul och jag är peppad. Frölunda är en bra klubb att utvecklas i, säger 19-årige Stenqvist till Frölundas hemsida och fortsätter:

– Jag vet att Frölunda kör hård försäsongsträning och fys och det passar mig bra. Det är fysiken jag behöver förbättra mest.

 

LÄS ÄVEN: Guldhjälten tillbaka i Frölunda 

Draftad av Dallas Stars

Stenqvist, som ursprungligen kommer från Mora, draftades förra sommaren av Dallas Stars i den sjätte rundan och slog sig in i Modos A-lag under den gångna säsongen. Han gjorde sex poäng på 41 matcher i allsvenskan och hann även med att föra J20-laget till SM-guld. 

Han beskrivs som en talangfull högerskytt med en stor offensiv uppsida.

– Jakob är en ung, spelskicklig rightback som kommer att passa in hos oss, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

 

Jakob Stenqvist

Ålder: 19 år.

Längd: 187 cm.

Vikt: 81 kg.

Skjuter: Höger.

Moderklubb: Mora IK. 

Klubbar: Mora IK (2012-2014), Orsa IK (2012-2014), Modo (2014-2017).

Meriter: J20 SM-guld (2017).

 

LÄS ÄVEN: Succémålvakten till Frölunda 

Lånas ut till Björklöven

Stenqvist kommer att försäsongsträna med Frölunda – men lånas sedan ut till Björklöven från och med början av augusti. Tanken är att han ska stå på tillväxt i allsvenskan för att sedan vara mogen för SHL-spel till säsongen 2018/19.

– Jakob Stenqvist är en spelare som vi mött i vinter med Björklöven och som lämnat avtryck, därav intresset från vår sida. Vi har gillat det vi har sett och vi är glada att det kunnat lösa sig på det här sättet. Som alla andra vi värvat passar han väldigt bra in i vårt system, säger Björklövens tränare Joakim Fagervall.

– Det är en plan som vi kommit överens om och tanken är att Jakob ska få en full säsong i Björklöven för att fortsätta utvecklas, säger Fredrik Sjöström.

 

Läget i Frölunda

Klara in: Johan Mattsson (målvakt, Timrå), Ryan Lasch (forward, SC Bern), Jakob Stenqvist (back, Modo, lånas ut till Björklöven)

Klara ut: Fredrik Bergvik (målvakt, klubb ej klar), Dan Bakala (målvakt, klubb ej klar), Jacob Larsson (back, Anaheim Ducks, låneavtalet går ut), Alexander Younan (back, Rögle), Henrik Tömmernes (back, klubb ej klar), Christoffer Ehn (forward, Grand Rapids Griffins), Nicklas Lasu (forward, Kärpät), Johan Sundström (forward, klubb ej klar), Patrik Carlsson (forward, klubb ej klar), Robin Figren (forward, klubb ej klar), Anton Karlsson (forward, Leksand)

Utgående kontrakt: Kristian Vesalainen (forward), Casey Wellman (forward), Pontus Widerström (forward)

 

TRUPPEN:

Målvakter: Johan Gustafsson, Johan Mattsson (ny)

Backar: Jonathan Sigalet, Matt Donovan, Kristoffer Gunnarsson, John Nyberg, Mattias Nörstebö, Rasmus Dahlin, Jakob Stenqvist (ny, lånas ut till Björklöven)

Forwards: Simon Hjalmarsson, Sean Bergenheim, Carl Grundström, Joel Lundqvist, Victor Olofsson, Sebastian Stålberg, Mats Rosseli Olsen, Ryan Lasch (ny)

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.