Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frölunda-talang väljer att lämna – går till NHL

Anton Blidh Foto: Per Friske
Per-Johan Axelsson Foto: Jan Wiriden
Anton Blidh under JVM Foto: Nathan Denette
Foto: Per Friske

Anton Blidh lämnar Roger Rönnbergs Frölunda Indians för spel i Boston Bruins dit han blivit handplockad av Per-Johan ”Pebben” Axelsson som är Europa-scout.

I Boston blir han lagkamrat med stjärnan Loui Eriksson som han kommer att ta råd av.

– Det ska bli oerhört kul, det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Blidh till GT.

Anton Blidh har gjort kometkarriär. För två år sedan inledde han säsongen i Frölundas Indians J20-lag innan han flyttades upp i a-laget och snabbt spelade till sig ett rookie-kontrakt. Nu är han redan klar för NHL.

– Jag känner mig redo att spela för Boston. Jag är fortfarande ung och kan utveckla mycket av mitt spel. Det tror jag att jag kommer göra mycket där borta, säger Blidh.

Det var först förra året som Blidh på allvar blev en a-lagsspelare och han gjorde snabbt avtryck när han under säsongen spelade 48 matcher trots att han under jul och nyår var indisponibel för JVM-spel i Kanada.

– Boston hörde av sig efter JVM och berättade att de var intresserade, säger Anton Blidh som efter säsongen fick ett nytt samtal och beskedet: Vi vill ha dig.

– Jag funderade mycket och pratade med mina föräldrar och agent. Jag trivs ju så bra i Frölunda, men kände att min spelstil passar för små rinkar. Och att spela i NHL är ju min största dröm, som jag jobbat hårt för.

Blir lagkamrat med Loui Eriksson

20-årige Blidh har skrivit på ett treårsavtal, tvåvägs, med NHL-laget Boston Bruins. Skulle han skickas ner i Boston Bruins farmarlag i AHL sänks lönen men Blidh räds inte konkurrensen.

– Det är vanligast att man skriver på tvåvägs-kontrakt så det finns inte mycket att säga om det. Det är bara att köra och kriga så får man se var det leder. Målet är att spela i Boston, säger den rivige forwarden som kör klart försäsongsträningen med Frölunda och åker över till USA och Boston för en sommarcamp 12 juli.

– Jag blir ju inte ledsen och vill åka hem om jag måste spela i ett farmarlag. Då gäller det bara att kriga ännu hårdare och visa att man ska upp och spela.

I Boston blir han lagkamrat med Louis Eriksson samtidigt som han flyttar hemifrån för första gången.

– Det kommer att bli en ny upplevelse, jag har ju bott hemma fram till nu.

– Jag har aldrig pratat med Loui (Eriksson) ansikte mot ansikte men jag har ju sett honom här i gymmet. Jag kommer givetvis fråga honom om lite tips och råd om staden och klubben.

"Fastnat för hans spel i boxplay"

Frölundas general manager Christian Lechtaler är inte överraskad över Anton Blidhs flytt – dialogen med Boston har funnits ett längre tag.

– Vi har haft en plan för det här sen i våras och vi har en bra relation med Boston och ”Pebben” (Per-Johan Axelsson). Vi önskar Anton all lycka till och hoppas det går bra för honom, säger Lechtaler.

För Boston Bruins del är det Blidhs spel i boxplay man ser som bästa egenskap.

– Han har rätt egenskaper och han arbetar hårt. Vi har framför allt fastnat för hans spel i boxplay, säger Boston Bruins Europa-scout Per-Johan ”Pebben” Axelsson.

Blidh själv håller med och framhåller även fördelen av att spela på mindre rinkar.

– Det är en av mina främsta egenskaper. Jag är en spelare som är rivig och krigar mycket och som täcker mycket skott, säger Blidh.

– Jag kände på att spela på mindre rinkar i JVM och det tyckte jag passade mig. Jag vill spela fysiskt med och det är lättare att tacklas där, när man har mindre tid med pucken.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!