Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frölundas erbjudande till Lundqvist: Långt kontrakt

Joel Lundqvist på Landvetter.
Foto: All Over Press

Världsmästarnas lagkapten är hemma i Göteborg igen. 

Samtidigt vill Frölunda skriva ett nytt flerårskontrakt med Joel Lundqvist, 35. 

För GT berättar VM-hjälten om framtidsplanerna, guldfirandet – och hur han övertalade brorsan Henke att spela VM. 

– Jag var bara ärlig, säger han. 

Han har några hektiska dygn bakom sig, Frölundas och Tre Kronors lagkapten Joel Lundqvist. Segerfest i Köln efter finalrysaren mot Kanada i söndags, folkets hyllningar på Sergels torg i Stockholm under måndagseftermiddagen och sedan en bättre utekväll på det. 

Inte konstigt att 35-åringen såg lite mör och tagen ut när han landade på Landvetter vid lunchtid på tisdagen. 

– Det har varit mycket att ta in, men det känns bra. Nu börjar allt sjunka in och man kan njuta av det på ett annat sätt. 

Vilket var det enskilt största ögonblicket på den här resan, Joel?

– När vi vann, självklart. Det är då allt släpper, hela det där trycket som man har. Det är så mycket känslor, fokusering, och när man sedan vinner ett stort mästerskap – då släpper allting.

Lundqvist: "Svårt att förklara"

Beskriv känslan när guldet var klart. 

– Allt släpper. Det är en väldig anspänning att spela ett mästerskap, det är så lite som skiljer mellan guld och besvikelse. Men det är också tjusningen. Sedan, när det släpper... vild glädje. 

Hur var mottagandet i Stockholm?

– Det blev ju del två på något sätt. Att få dela vinsten med fansen och se hur mycket det betyder för svenska folket, det var häftigt. Man blir stolt och glad. Det är svårt att förklara för folk som inte varit med om det. Det är få förunnat att få stå där uppe. Man njuter av det. 

Tvillingbrorsan Henrik räddade Kanadas sista straff och blev den kanske största hjälten av alla, men det var inte alls självklart att New York Rangers-målvakten skulle åka till VM. Joel hade ett finger med i spelet där. 

– Övertalning och övertalning… Jag var mer bara ärlig: "Kommer du hit så har vi bra chans att vinna, det är ett härligt gäng". Sedan ville jag att beslutet skulle vara hans och att han inte skulle känna den pressen. Han måste få känna att han kan komma och leverera på sin högsta nivå – och det gjorde han.

Står över tufft träningsläger

Frölundas försäsong är i full gång, och på fredag åker laget till Kreta för ett träningsläger modell tuffare. Men Joel Lundqvist har förhandlat till sig tre veckors ledigt och stannar hemma och vilar ut. 

– Nu är det semester! Familjen. Man längtar verkligen hem. De har slitit hårt där hemma. Jag längtar väldigt mycket efter dem och de längtar efter mig. Det blir välbehövliga veckor tillsammans nu. 

Henrik Lundqvist åkte direkt tillbaka till New York från Stockholm, men kommer hem om drygt en vecka och planerar att vara i Göteborg i stort sett hela sommaren. 

– Han har ju familjen kvar där borta, men sedan ska vi ha lite semester ihop. 

Föräldrarna Eva Johansson och Peter Lundqvist var nere och hälsade på sina söner under VM-turneringen. 

– De såg ett par matcher i samband med att pappa fyllde år. Vi var ute och käkade ihop, mor och far och sönerna. Det var lyckat och de är jätteglada och stolta för vår skull nu. 

Du har tre VM-guld, kan du rangordna dem? 

– Gulden i sig rangordnar jag inte eftersom ett guld är ett guld, men känslomässigt... att få uppleva detta med brorsan är svårslaget. 

"Ingen panik"

Joel Lundqvist har fyllt 35 år och kontraktet med Frölunda löper ut efter nästa säsong. Men han har tidigare deklarerat att han inte har några som helst planer på att trappa ner utan har för avsikt att spela i många år till. Och diskussioner med Frölunda om ett nytt avtal är redan i gång. 

Fredrik Sjöström är sportchef i Frölunda. 

– Vi pratade lite efter säsongen och ska sätta oss ner igen nu efter VM. Det är ingen panik, han har ju avtal nästa år, men om det finns intresse från hans sida finns det definitivt intresse från vår sida. Det är inget snack om det, säger Sjöström. 

Har hans ålder någon betydelse? 

– Ålder har alltid en viss betydelse, men Joel sköter sin kropp och tränar jäkligt hårt. Hans kropp håller länge. 

Skulle han kunna spela till han är 40? 

– Svårt att säga, men är han hel och frisk så håller han i många år till. Det stora med Joel är att han hela tiden vill bli bättre, han vill spela i landslaget och vinna VM. Drivet är viktigare än hur gammal man är, säger Sjöström. 

Tar ni ett år i taget eller vad har ni sagt? 

– Det vi har diskuterat är lite längre än så, men jag passar på exakt hur långt.


Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.