Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska superlöftet har tagit världen med storm

Ögonblicket när Tilde Johansson slog nytt svenskt juniorrekord.
Tilde Johansson, 18, innehar det svenska juniorrekordet i längdhopp.
Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Tilde Johansson.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Tilde Johansson.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Tilde Johansson, 18, innehar numera ensamt det svenska juniorrekordet i längdhopp med 6,73 meter.

Samtidigt har hennes livs stora dröm slagit in: att få delta i ett senior-VM.

– Jag följer inte med för att lära, jag följer med för att tävla, säger det svenska jättelöftet.

Lördagen den 29 juni på Ullevi i Göteborg slog längdhopperskan Tilde Johansson från Falkenberg till med ett jättehopp i ungdomsspelen.

Hoppet mättes till 6,72 och tangerade det 27 års långa juniorrekordet av Erica Johansson.

– Det kändes bra hela den dagen och jag kände att jag hade den längden i mig. Men det är klart att jag blev lite överraskad, säger Tilde Johansson.

Lyckoträff var det många som trodde. Men veckan senare bevisade jättelöftet Tilde Johansson motsatsen.

I Karlstads Grand Prix hoppade hon 6,73 meter och stod ensam med det svenska juniorrekordet i längdhopp.

Hoppet tar henne till VM

– Det var en kul dag och allt gick verkligen bra för mig. Jag har fått några dagar då jag har kunnat njuta av det, men det är fler tävlingar som väntar. Så det är bara att ladda om och skifta fokus, säger Tilde Johansson.

Tilde Johansson efter rekordhoppet i Karlstad.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Hoppet på Ullevi innebar att Tilde Johansson landade precis på VM-kvalgränsen på 6,72 meter.

Med det hoppet blev hon uttagen till den svenska VM-truppen som ska tävla i Qatar. Friidrotts-VM startar den 28 september 2019.

– Det är en stor dröm jag har haft, att få delta i ett senior-VM. Det var inget mål vi hade inför säsongen utan det har bara kommit naturligt. Jag följer inte med till VM för att se och lära, jag följer med för att tävla och prestera mitt bästa, säger Tilde.

Tilde har sedan hon varit liten levt ett aktivt liv. Som åttaåring började hon friidrotta i Falkenberg IK samtidigt som hon spelade fotboll och tennis.

– Jag hade turen att mina föräldrar lät mig testa på olika sporter och att jag själv fick bestämma vad jag ville göra, säger hon.

Tävlar i längdhopp och häcklöpning

Vid 15-årsåldern bestämde sig Tilde för att enbart fokusera på friidrotten. Men då var det inte längdhopp som blev grenen, utan valet föll på mångkamp.

– Jag har egentligen tränat mångkamp sedan jag var åtta år gammal. Men i våras bestämde jag och min tränare att jag skulle fokusera på längdhopp, säger Tilde.

Några månader senare resulterade det i ett juniorrekord.

– Haha. Ja, det är lite märkligt faktiskt. Längdhopp har väl alltid varit min bästa gren men det har gått mycket upp och ner. Det var inte förrän vi först bestämde oss för att fokusera på den grenen som jag insåg att det var min bästa gren.

I dag tävlar Tilde i både längdhopp och häcklöpning. Hon är världsetta i U20-klassen för längdhopp.

I häcklöpning är hon rankad som nummer 17 i världen, i Europa är hon rankad som tvåa.

Har du släppt mångkampen helt?

– Nej, det har jag inte. Jag är bara 18 år gammal och min plan är att tävla i mångkamp 2020. Men vi får så klart se vad som händer innan dess och hur allt annat går.

Det är många som har hyllat den svenska friidrottstalangen. Samtidigt blir det svårt att inte jämföra Tilde med en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna: Carolina Klüft.

Klüft har ett OS-guld, tre VM-guld, två EM-guld och flertalet SM-guld i grenen sjukamp.

Tilde som själv tränar mångkamp ser inte likheten – inte ännu.

– Måste jag välja någon jag är lik så är det Carolina Klüft. Hon tävlade i sjukamp och jag vill tävla i mångkamp. Men jag är inte där än, säger Tilde.

Stöttande familj

Att vara elitidrottare och samtidigt försöka få livspusslet att gå ihop med skola, familj och vänner kan vara svårt för många.

Men Tilde själv upplever inte att det är svårt.

– Jag har en stöttande familj och förstående vänner, så det har inte varit svårt. Det är skolan som påverkas mest när jag prioriterar friidrotten. Man är borta lite mer än alla andra och resultatet påverkas, säger hon.

Hur känns det?

– Det var jobbigt ett tag. Jag är en vinnarskalle och vill få så bra resultat i allt jag gör. Men jag har fått lära mig att prioritera och inse att man inte kan vara bäst i allt.

Med framgångarna kommer även en helt annan press. Men det är inget som bekymrar den 18-åriga talangen.

– Jag kan känna press från mig själv och att jag vill göra så bra som möjligt ifrån mig. Men annars har jag aldrig känt någon press, det kanske blir annorlunda nu när man är favorit inför junior-EM. Men det är inget konstigt, säger Tilde.

Innan VM drar i gång i Qatar väntar först ett junior-EM i Borås mellan 18–21 juli.

– Det har varit säsongens stora mål och där ska jag tävla i både häcklöpning och längdhopp, säger Tilde som har ett tydligt mål med mästerskapet:

– Guld i både längdhopp och häcklöpning.