Stiftelse vägrar ta emot Patrik Sjöbergs gåva

Patrik Sjöberg: "Han var en ond människa"
Patrik Sjöberg.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Före detta höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg skickade Childhood 10 000 kronor, men stiftelsen vill inte ta emot gåvan.

Orsaken är att pengarna kommer från försäljning av tröjor som bär trycket ”Kill your local pedophile” (”döda pedofilen i ditt närområde”).

– De har ingen koll på läget. Hallonsaft och kramkalas och det här att man ska ”förstå dem bättre” håller inte när det gäller pedofiler, säger Patrik Sjöberg till Göteborgs-Posten.

När kläderna började säljas via sociala medier betonade Sjöberg, som under sin friidrottskarriär blev utsatt för sexuella övergrepp, att trycket ”Kill your local pedophile” inte skulle tolkas bokstavligt och att avsikten var att få till en debatt kring samhällets hantering av pedofiler.

Men när Sjöberg skänkte 10 000 kronor från försäljningen av kläderna till stiftelsen Childhood, som jobbar för att motverka sexuella övergrepp mot barn, kom pengarna tillbaka.

– Vi kan självklart inte stå bakom ett budskap som uppmanar till en lynchmobb, vilket det är. Även om de säger att det inte ska tolkas ordagrant, säger Britta Holmberg, programchef på Childhood, till tidningen.

Sjöberg: ”Ett jävla daltande”

Holmberg betonar dock Patrik Sjöbergs stora insats för att synliggöra sexuella övergrepp mot barn och att det inte har något med Sjöberg som person att göra att stiftelsen tackar nej till hans bidrag.

Sjöberg kallar Childhoods argumentation en del av ”ett jävla daltande” som det måste bli stopp på. 

– De som fälls får kanske två år i fängelse. Det rimmar väldigt dåligt med andra brott, både synen på pedofili och vilka straff det ger, säger Patrik Sjöberg till tidningen.

Patrik Sjöbergs kamp för utsatta barn