Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slår tillbaka mot sexistiska orden

Khaddi Sagnia.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Khaddi Sagnia under årets upplaga av Finnkampen.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Khaddi Sagnia fick märklig kritik under EM – för sin tävlingsdräkt.

Nu väljer hon själv att kommentera uppståndelsen.

– Om man har köpt en Ferrari så vill man inte låta den stå i garaget, säger Sagnia till Iltalehti.

I helgen rundades friidrottssäsongen av med den klassiska Finnkampen och för de svenska damerna blev det ännu en seger.

Finskorna besegrades med klara 216-194 i Tammerfors.

En av de enklare grensegrarna svarade Khaddi Sagnia för. Hon slog till med 6,45 redan i första hoppet och ingen var ens i närheten av att slå henne – trots att Sagnia var över tre decimeter från sitt personliga rekord.

Efteråt är hon lyrisk.

”Det var så grymt att tävla med de här underbara tjejerna och avsluta säsongen i Finland”, skriver Khaddi Sagnia på Instagram och publicerar en bild på sig själv ihop med Erica Jarder och Malin Marmbrandt.

Svaret efter kritiken

Efter segern i Finnkampen väljer Sagnia också att för första gången kommentera den kritik som hon fick i finsk media i samband med EM i Berlin tidigare i somras.

Det var ytterst märklig kritik, riktad mot hennes tävlingsdräkt.

“Många njuter säkert av de vackert formade skinkorna, men det är på gränsen till det osmakliga”, skrev friidrottsprofilen Lauri Hollo i en artikel i Ilta-Sanomat.

Khaddi Sagnia blev sjua på EM.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Hollo sågades för sitt utspel och valde senare att be om ursäkt via SportExpressen, men Khaddi Sagnia skrattar mest åt uppståndelsen när den finska tidningen Iltalehti pratar med henne i Tammerfors.

– Min tävlingsdräkt och mina byxor är i samma storlek som alla andra har, men byxorna åker ofta upp lite när jag hoppar, säger Sagnia.

– Jag förstår att folk pratar, men jag vill gärna att fokus ligger på mina resultat och prestationer i stället för mina byxor.

 

”Det är min Ferrari”

Samtidigt berättar Khaddi Sagnia att hon gärna visar upp sin kropp, vilket hon ofta gör på sitt Instagram-konto.

– Det är klart att jag vill visa upp min kropp, eftersom jag arbetar med den varje dag. Om man har köpt en Ferrari så vill man inte låta den stå i garaget. Jag känner likadant med min kropp, det är min Ferrari, säger Sagnia till Iltalehti.

– Jag vill säga till alla unga människor att de ska vara sig själva, var inte rädd för att visa upp dig själv exakt som du är. Tro på dig själv och var nöjd med dig själv.

Hur det gick för herrarna i Finnkampen? Sämre.

Det var 193-193 inför den avslutande grenen, 1 500 meter, och där lyckades Topi Raitanen spurta ner Kalle Berglund och säkra segern för Finland. 206-202 blev slutresultatet.

Nästa år avgörs Finnkampen på svensk mark, inne på anrika Stockholms Stadion.