Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöbergs besked om hälsan – efter flykten

Patrik Sjöberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Snart fem månader utan gifter.”

Patrik Sjöberg, 55, genomgår just nu en förvandling – såväl fysiskt som psykiskt.

Nu börjar friidrottsikonen se resultaten av sitt nya leverne.

Patrik Sjöberg insåg att hans situation hade blivit ohållbar.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I en lång intervju med GT i mitten av oktober berättade Patrik Sjöberg om sitt beslut att lämna Göteborg och storstadens frestelser för att hyra en stuga utanför Örnsköldsvik på obestämd tid. Han förklarade att han fått sig en tankeställare efter att vännen och OS-brottaren Frank Andersson, 62, gått bort efter en komplicerad hjärtoperation.

– Hans sätt att leva förkortade hans liv. Jag har kommit lite längre än halvvägs, men det finns ett gäng år kvar. Fan, 54 år är ingen ålder på en häst. Jag är 20 i skallen, men kände att jag behövde en radikal livsförändring. En personlig och självvald rehab kan man kalla det. Jag vill börja träna igen, äta bra och ta hand om mig själv. Jag börjar låta som en jävla pensionär, sa Patrik Sjöberg bland annat.

Patrik Sjöberg insåg att hans situation hade blivit ohållbar. Tunga föreläsningar om sexbrott mot barn dövades med alkohol och receptbelagda mediciner. 

– Jag insåg att det var en nedåtgående spiral. Jag har alltid testat gränserna, vad man ska göra och inte göra. Om någon har sagt ”va fan, du kan inte dricka en flaska vin på en tisdag” så har jag druckit tre i stället. Jag kallar mig inte alkoholist, men enligt Socialstyrelsens rekommendationer... ja, då är jag nog alkoholist, fortsatte han.

Patrik Sjöberg är öppen med de missbruksproblem som han har brottats med.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 ”Hållit ett för högt tempo”

I stället har den tidigare höjdhoppsstjärnan de senaste månaderna ägnat dagarna åt träning, långpromenader i vildmarken med hunden Soto, vila och eftertänksamhet. Dessutom jobbar han på en uppföljare till boken ”Det du inte såg” som gavs ut 2011. Han har kallat den för en uppgörelse med ”morsan, skolan och idrotten”. 

Redan i mitten av november berättade Sjöberg på Instagram att han har börjat märka resultat av sin förändrade livsstil och i en intervju med P4 Extra i mitten av november sa han apropå sitt nya nyktra liv:

– Jag har inte druckit någonting. Jag är skitnöjd och märker att hjärnan börjar fungera mycket bättre. Jag har känt att de senaste åren har varit jobbiga både rent privat, det har hänt lite saker, och att jag har hållit ett för högt tempo. Jag har druckit alldeles för mycket, jag har självmedicinerat och kände: Jag är inte 20 längre. Själv var jag väl inte redo att fatta beslutet att jag behövde komma bort från allting som hör till en storstad – men jag fick hjälp av bussiga kompisar som såg till att jag kom upp till Ö-vik

”Hjärnan börjar kännas som min egen”

Patrik Sjöberg har tidigare berättat att han har fått professionell hjälp längs vägen och har medgett att det bitvis har varit en jobbig resa. 

Nu har han snart varit nykter i fem månader och på Instagram berättar han om sin väg mot ett sundare liv.

”Norrlandsluften är som balsam för själen, snart fem månader utan gifter och kroppen och hjärnan börjar kännas som min egen igen. Soto fattar nada och springer mest och luktar och käkar allt djurbajs som ploppar upp nu när snön börjar försvinna”, skriver Sjöberg till en bild från ett snötäckt Örnsköldsvik.

https://www.instagram.com/p/B8qsyTHHj7Q/

Boken slog ner som en bomb

Patrik Sjöberg är en av Sveriges största idrottsprofiler genom tiderna och är än i dag starkt förknippad med sitt världsrekord i höjdhopp, 2.42, på Stockholms stadion 1987. 

2011 gav han ut boken ”Det du inte såg” som slog ner som en bomb. I den berättade friidrottsikonen om sin livslånga hemlighet: hur han från mellanstadiet och flera år framåt utsatts för sexuella övergrepp av sin styvpappa och mångårige tränare Viljo Nousiainen. 

Sedan dess har Patrik Sjöberg arbetat intensivt mot barns utsatthet och föreläst för kommuner, företag och idrottsföreningar.