Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöberg om finska hatet: ”Jag mötte mycket ilska”

Patrik Sjöberg.Foto: FRIDA OLSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sjöberg efter världsrekordet.Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Foto: ANDERS KALLERSAND

Han väckte stor uppmärksamhet när han berättade hur han blivit sexuellt utnyttjad av sin finske tränare och styvfar Viljo Nousiainen.

Men Patrik Sjöberg, 54, blev förvånad av reaktionerna i Finland.

– Jag fick ta emot mycket ilska från finländare, säger Sjöberg till Ilta-Sanomat.

Patrik Sjöberg sätter nytt världsrekord på Stockholms stadion 1987.Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Sjöberg fick behålla sitt världsrekord i ett år och två månader. Men 2,42 är fortfarande Europarekord. Här intervjuas han av Lars-Gunnar Björklund efter DN-galan.Foto: BILDBYRÅN

Den 30 juni 1987 hoppade Patrik Sjöberg 2,42 på Stockholms stadion. Nytt världsrekord – och än i dag har ingen svensk hoppat högre. Efter rekordhoppet hyllades såväl Sjöberg som hans mångårige tränare och styvfar Viljo Nousiainen stort. 

Men 2011 gav Patrik Sjöberg ut boken ”Det du inte såg” i vilken han avslöjade att han som barn blivit sexuellt utnyttjad av Nousiainen. Boken fick enormt genomslag och sedan dess har den tidigare höjdhoppsstjärnan vid upprepade tillfällen berättat om övergreppen och hur de har påverkat honom i livet.

54-åringen från Göteborg har engagerat sig i ett flertal kampanjer mot övergrepp mot barn. Bland annat har han bearbetat sina egna erfarenheter i SVT-dokumentären ”Patrik Sjöberg i terapi” och i fjol gav han ut en ny bok, ”Hur svaghet kan bli styrka”, skriven tillsammans med psykologen Rebecka Malm.

Patrik Sjöberg säger att han fick mängder av upprörda meddelanden från finländare.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

LÄS MER: ”Jag har varit otrogen i många förhållanden”

Patrik Sjöberg: ”Är förvirrande”

Patrik Sjöbergs berättelser om Viljo Nousiainen har väckt enorm uppmärksamhet – men den svenske höjdhoppsikonen säger att han fortsätter att bli överraskad av reaktionerna efter att boken getts ut i grannlandet Finland.

– Det är förvirrande. När jag tävlade i Finland hyllade folk mig – men efter att ha sagt vad Viljo gjort mot mig fick jag ta emot mycket ilska från finländare, säger han i en intervju med Ilta-Sanomat i samband med ett seminarium i Esbo.

Om Sjöberg har fått stöd och sympati i Sverige menar han att många finländare har bemött honom på rakt motsatt sätt, genom mejl, i sociala medier och på Sjöbergs egen hemsida.

”Pedofiler finns i alla länder”, säger Patrik Sjöberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

LÄS MER: ”Jag kan bara känna ett genuint hat”

”Pedofiler finns i alla länder”

– Jag har fått så många meddelanden, det är svårt att uppskatta hur många. Det kan ha varit 500 eller 1 000. Många finska män hävdar att jag vill svartmåla Finland och att detta aldrig skulle kunna ha skett i Finland. Men de rör ihop saker. Viljo råkade bara vara finländare – det är inget jag kan påverka. Det finns pedofiler i alla länder, säger Sjöberg.

Patrik Sjöberg tror att de finska reaktionerna grundar sig i patriotism och det faktum att sexuella övergrepp mot barn för många är för obehagligt att hantera och prata om.

– Jag skulle älska att föreläsa över hela Finland, men det känns som att folk inte vill lyssna här. Men jag tror att tystnaden är pedofilens bästa vän. Vi måste prata om dessa saker om vi ska kunna förhindra att de sker igen, säger Patrik Sjöberg till Ilta-Sanomat.

 

LÄS MER: Sjöberg: ”Jag har skrämt skiten ur många”

LÄS MER: Ida, 22, pekas ut som Sjöbergs nya kärlek

LÄS MER: ”Jag gillar inte falska människor”

LÄS MER: 30 år senare – Sjöberg tar tillbaka hyllningen