Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöberg: ”Jag har haft extrem otur”

Patrik Sjöberg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

GÖTEBORG. Han har beskrivit sig som en stammis på Sahlgrenska i år.

Nu berättar Patrik Sjöberg, 56, om den tuffa vägen tillbaka efter bakslagen.

– Jag har haft extrem otur, säger höjdhoppslegendaren till Aftonbladet.

I våras vårdades Patrik Sjöberg på intensiven i tre veckor. Friidrottsikonen låg nedsövd i respirator i två veckor efter att ha drabbats av sepsis, en livshotande blodförgiftning, till följd av en dubbelsidig lunginflammation.

– Att jag var nersövd så länge berodde på att bakterien var oerhört stark. Jag hade noll syreupptagning, och om stafylokockerna hade suttit närmare hjärtat hade det varit helt kört. Tydligen övervägde de att ta bort halva lungan också, har han tidigare berättat.

I oktober kom bakterierna tillbaka och Sjöberg fick åka in till sjukhuset igen.

”Operation och en veckas intravenöst antibiotika står nu på menyn så jag är verkligen en stammis på Sahlgrenska i år… Nu kan väl rövåret 2021 inte leverera mer skit eller?”, skrev han på Instagram.

”Tar ganska mycket på krafterna”

I helgen fick Patrik Sjöberg komma hem igen. I en intervju med Aftonbladet säger 56-åringen att han har mått bättre, men att allt kommer bli bra om det läkarna har planerat fungerar.

– Jag gjorde en steloperation i ryggen eftersom bakterierna jag hade från början hade letat sig in i svanskotan och disken som ligger mellan svanskotan och kotan ovanför. De satte in skruvar och en grej som sitter där i stället för en disk, berättar han för tidningen.

Operationen gick enligt planen, men Patrik Sjöberg kände snart att något inte stod rätt till.

– Jag fick åka hem, men var trött som fan hela veckan och började få ont i såret. Det visade sig sedan att bakterierna inte alls var döda, de fanns fortfarande kvar i blodet. Jag blev inlagd och de fick öppna upp allt igen och sätta in en slags vakuumpump som höll allt rent. Den fick jag ha en vecka i ryggen, sedan fick jag göra ytterligare en operation för att plocka ut den. Jag gjorde alltså två operationer på en vecka och det tar ganska mycket på krafterna.

Patrik Sjöberg äter nu starka mediciner för att bli frisk.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Patrik Sjöberg efter sitt världsrekord, 2.42, på Stockholms stadion 1987.
Foto: BILDBYRÅN

Äter starka mediciner

Behandlingen är tuff. Sjöberg berättar allt än så länge går åt rätt håll, men att han kommer tvingas ta starka mediciner, två sorters penicillin, under lång tid framöver. 

Så starka att han ”känner sig fan nästan misshandlad”, som han uttrycker det.

– Jag litar på att de vet vad de gör. Men jag har haft extrem otur. Den ena bakterien kan de inte förklara varför jag har. Även om sepsis är förekommande har man grymt otur om man åker på det. Att det sedan kommer tillbaka…. Det är luriga bakterier som finns överallt på huden och är totalt ofarliga i det fria. Men så fort de kommer in i kroppen är det väldigt farligt, och det blir väldigt snabbt farligt. Jag har nog haft konstant infektion i kroppen i fyra till fem månader, säger han till Aftonbladet.

https://www.instagram.com/p/CV95pAqLatA/