Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöberg: ”Har blivit av med alla jobb”

Patrik Sjöberg.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Patrik Sjöberg.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Patrik Sjöberg, 55, flydde frestelserna i storstan och drog till Norrland

Nu har han inte druckit alkohol på närmare sju månader och mår mycket bättre. 

Samtidigt har coronakrisen slagit hårt mot hans verksamhet som föreläsare. 

– Jag kan jobba med vad som helst, men jag är 55 och har ingen utbildning, säger han. 

När Patrik Sjöberg i höstas tog ett halvår ledigt för att komma tillrätta med sitt alkoholmissbruk gjorde han det med vetskapen om en fullbokad vår med gott om inkomster. 

– Nu har jag blivit av med alla jobb i år. Redan i slutet av januari kände jag att företagen agerade beroende på virusets framfart i världen. Det var ingen bra tajmning för egen del. Jag var skitnere ett tag, men vad ska jag göra? Samtidigt behövde jag brejket i höstas.

Den förre höjdhopparen berättar att han märker att folk är skadeglada när kända personer har det tufft. 

– De tycker att det är så himla kul och säger att man får ta ett riktigt jobb i stället. Men vad är ett riktigt jobb och hur många finns det nu? Jag har fasta kostnader som alla andra. Bara att vända hamburgare på McDonald's kräver ju numera nästan Chalmersutbildning. 

– Det är många som kommer att förstå att det inte handlar om att du är känd eller inte. Alla får gå igenom den här tuffa perioden, säger han. 

Patrik Sjöberg under tiden som aktiv höjdhoppare. Här tillsammans med Javier Sotomayor under friidrotts-VM i Göteborg 1995.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

”Kör någon jävla bullshit”

Men Patrik Sjöberg försöker vara positiv och kanske kan coronakrisen leda till att han hittar en sysselsättning som han trivs med fullt ut. 

Fram tills nu har han de senaste åren i första hand försörjt sig på att föreläsa om sexuella övergrepp mot barn. 

– Det är ett jävligt jobbigt ämne och inget man blir rik på, vilket heller inte har har varit målsättningen. Därför är det jävligt tråkigt att se att någon självutnämnd livscoach kör något jävla bullshit på scenen i 45 minuter fyra gånger i veckan och cashar in. Vem fan går på detta, tänker man. Bara plattityder och självklarheter som spottas ut. 

När världen åter är i någon form av normalläge tror Sjöberg att företag och organisationer kommer att efterfråga föreläsningsämnen som andas optimism. 

– På mina föreläsningar sitter folk och gråter och är helt knäckta. Det finns en nivå där, arrangören tycker att det jag gör är skitviktigt, ”men vi vill inte ha det så mycket, gärna lite mer positivt också”. Samtidigt känner jag att jag inte mår bra av att föreläsa om det ämnet. Kanske måste jag hitta annat som fyller min tid. 

Drack fem flaskor vin 

Han har tidigare berättat om hur han har hanterat sina känslor efter en arbetsdag. Det har varit mycket alkohol och receptbelagda mediciner. 

– Affärsfolk har tittat på mig och tänkt att ”det där är inte hälsosamt”. Jag kan dricka tio öl och sedan gå upp och lägga mig. Det har blivit naturligt med öl och vin efter en föreläsning, precis som det var efter en höjdhoppstävling när man varit på helspänn, men det har eskalerat. När jag var med i Let's Dance gjorde vi en enorm hälsoundersökning och svarade på frågor, men när vi kom till alkohol... det fanns ingen kolumn för mig. ”Dricker du en flaska vin...”, nej, jag kan lika gärna dricka fem. Jag kallar mig inte alkoholist, men enligt Socialstyrelsens rekommendationer... ja, då är jag nog alkoholist, sa han i en stor GT-intervju i höstas i samband med hälsovistelsen i Norrland. 

Patrik Sjöberg firar Frölundas SM-guld 2016 tillsammans med lagets tränare Roger Rönnberg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”En hjärna som spelar en spratt”

Det blev ett halvår i trakterna kring Örnsköldsvik och när GT träffar honom nu har det snart gått sju månader sedan Patrik Sjöberg drack alkohol. 

– Det var jobbigt i början men nu har jag inget intresse alls. Även om det är skönt väder känner jag inget sug. Ska jag må så jävla dåligt i morgon, nä, det har jag ingen lust med. Jag har så många minnen och har gjort roliga och galna saker, men allt har sin tid och jag kommer inte att dö nyfiken. Det är dags att leva på ett annat sätt. 

Under omställningsperioden har han fått läkarhjälp, något han tycker har varit nyttigt och som gett perspektiv. 

– Jag har fått det jävligt bra förklarat för mig vad som vad som händer med kroppen och psyket när man trycker i sig all skit. Man kanske mår dåligt och tar en fylla för att komma bort från allt, men i stället blir spiralen ännu värre. Du vaknar inte upp positiv när du supit i tre dagar. Man kan känna panikångest och ha en hjärna som spelar en spratt. Ibland har man haft värsta mardrömmarna och känt att det fan inte är någon idé att gå och lägga sig. 

”Jag kommer aldrig bli någon pastor som skriver folk på näsan”, säger Sjöberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Jag har mitt liv – sköt dig själv”

Han berättar att gensvaret har varit stort och att många människor känner igen sig. Ofta blir han kontaktad av andra med liknande erfarenheter. 

– Det är hur många som helst som hör av sig och man förstår att det är en dold folksjukdom, just missbruk i olika tappningar. Folk skriver till mig hela tiden, men jag kommer aldrig bli någon pastor som skriver folk på näsan om det här och det här. Men ibland känner jag bara ”lägg ner, jag har mitt eget liv, sköt dig själv”. 

Men han är glad över att folk berättar att de blivit inspirerade och bestämt sig för att försöka sluta dricka. 

– Ingen har ju missat att jag har festat under åren och jag tror att man känner mer samhörighet till mig än att det är någon överläkare som står och berättar. 

Fem snabba frågor med Patrik Sjöberg

Fem snabba frågor till förre höjdhopparen