Patrik Sjöbergs nyktra liv: ”Sparat 800 000 kronor”

Patrik Sjöberg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

GÖTEBORG. 800 000 kronor.

Så mycket pengar säger Patrik Sjöberg, 56, att han har sparat på att vara nykter.

– Det är ju idiotgrejer, säger friidrottsikonen i radioprogrammet Gott snack.

För två år sedan bestämde sig Patrik Sjöberg för att sluta dricka alkohol. Han kände att han var tvungen att genomföra en radikal livsstilsförändring efter många år av hårt leverne.

Han tror att missbruket grundade sig i att han alltid ville ha roligt.

– Det är ofta det här... ett glas vin eller en öl, det har ju aldrig hänt. Det finns ingen mening med att ta ett glas vin. Och när man har druckit två flaskor vin, det är ju då huvudet tar en massa felbeslut, säger han i Gott snack.

”Jag trodde någon drev med mig när de förklarade vad som hade hänt”, säger Patrik Sjöberg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Det är mycket merkostnader”

Sjöberg använder sig av en app som hjälpmedel. Den ger honom motiverande citat, visar hur många dagar som har gått sedan han drack alkohol och hur mycket pengar han har sparat genom att vara nykter.

– Nu är jag uppe i 800 000 kronor, berättar han och fortsätter:

– Fyllan och andra preparat gör att hjärnan tror att man är mästare. Det som kostar när man sitter ett gäng ihop... det är ju idiotgrejer, som att vi drar till Köpenhamn. Man bokar biljetter, landar i Köpenhamn och undrar vilket hotell man ska bo på. Det är mycket merkostnader som döljs bakom det här.

”Trodde någon drev med mig”

Det har gått ungefär två och en halv månad sedan Patrik Sjöberg blev allvarligt sjuk, hamnade i respirator och vara nära att dö. Höjdhoppslegendaren åkte på en dubbelsidig lunginflammation och blodförgiftning och var nedsövd i drygt två veckor.

– Jag var på andra sidan men valde att tacka nej, har han tidigare berättat i en stor intervju med GT.

När han vaknade upp trodde han att drömmarna han drömt under tiden på sjukhuset var verklighet.

– Man är inte smart när man vaknar. När de väckte mig var jag helt övertygad om att jag skulle åka i väg och köra Formel 1 i Qatar. Jag trodde någon drev med mig när de förklarade vad som hade hänt och att jag hade varit nedsövd i två veckor. Det var skumt som fan, säger Patrik Sjöberg i Gott snack