Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patrik Sjöbergs nya liv utan alkoholen

Patrik Sjöberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Jag kallar mig inte alkoholist, men enligt Socialstyrelsens rekommendationer... ja, då är jag nog alkoholist”, sa Patrik Sjöberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Patrik Sjöberg flydde storstaden för att vila ut i en stuga utanför Örnsköldsvik.Foto: PRIVAT

Patrik Sjöberg, 54, har snart varit nykter i tre månader.

Nu berättar friidrottsikonen om vägen mot ett sundare liv.

– Jag märker att hjärnan börjar fungera mycket bättre nu, säger han i P4 Extra.

I en lång intervju med GT i mitten av oktober berättade Patrik Sjöberg om sitt beslut att lämna Göteborg och storstadens frestelser för att hyra en stuga utanför Örnsköldsvik på obestämd tid. 

Han förklarade att han fått sig en tankeställare efter att vännen och OS-brottaren Frank Andersson, 62, gått bort i september i fjol efter en komplicerad hjärtoperation.

– Hans sätt att leva förkortade hans liv. Jag har kommit lite längre än halvvägs, men det finns ett gäng år kvar. Fan, 54 år är ingen ålder på en häst. Jag är 20 i skallen, men kände att jag behövde en radikal livsförändring. En personlig och självvald rehab kan man kalla det. Jag vill börja träna igen, äta bra och ta hand om mig själv. Jag börjar låta som en jävla pensionär, sa Patrik Sjöberg bland annat.

Patrik Sjöberg insåg att hans situation hade blivit ohållbar.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Känner och hör demoner”

Patrik Sjöberg insåg att hans situation hade blivit ohållbar. Tunga föreläsningar om sexbrott mot barn dövades med alkohol och receptbelagda mediciner. 

– Jag insåg att det var en nedåtgående spiral. Jag har alltid testat gränserna, vad man ska göra och inte göra. Om någon har sagt ”va fan, du kan inte dricka en flaska vin på en tisdag” så har jag druckit tre i stället. Jag kallar mig inte alkoholist, men enligt Socialstyrelsens rekommendationer... ja, då är jag nog alkoholist, fortsatte han.

I stället har den tidigare höjdhoppsstjärnan nu ägnat dagarna åt träning, långpromenader i vildmarken med hunden Soto, vila och eftertänksamhet. Dessutom jobbar han på en uppföljare till boken ”Det du inte såg” som gavs ut 2011. Han har kallat den för en uppgörelse med ”morsan, skolan och idrotten”. 

Nyligen berättade Sjöberg på Instagram att han har börjat se resultat av sin förändrade livsstil.

”Jag är snart inne på vecka åtta utan någon bedövning eller självmedicinering och jag kan villigt erkänna att det har varit skitjobbigt emellanåt... Jag är otroligt tacksam att jag fick hjälp i rätt ögonblick och blev hämtad upp till Norrland. Jag känner och hör fortfarande demoner och eko från förr särskilt om nätterna och vet att det här är bara början på en lång resa men jag känner redan att hjärnan börjar jobba mer logiskt dag för dag”, skrev Sjöberg.

Sjöberg flydde storstaden för att vila ut i en stuga utanför Örnsköldsvik.Foto: PRIVAT

”Jag har inte druckit någonting”

I Sveriges Radios P4 Extra avslöjar Sjöberg nu att han snart har varit nykter i tre månader.

– Jag har inte druckit någonting. Jag är skitnöjd och märker att hjärnan börjar fungera mycket bättre. Jag har känt att de senaste åren har varit jobbiga både rent privat, det har hänt lite saker, och att jag har hållit ett för högt tempo. Jag har druckit alldeles för mycket, jag har självmedicinerat och kände: Jag är inte 20 längre. Själv var jag väl inte redo att fatta beslutet att jag behövde komma bort från allting som hör till en storstad – men jag fick hjälp av bussiga kompisar som såg till att jag kom upp till Ö-vik, säger Patrik Sjöberg och fortsätter:

– Det tog två-tre veckor för mig att förstå att fan, antingen gasar man ända in i väggen eller så stannar man upp – som jag har gjort nu – och funderar på vad det är man vill göra. Där och då kände jag inte att jag var väldigt nära ändpunkten, men nu förstår jag att jag var extremt nära.

Patrik Sjöberg berättar att han har fått professionell hjälp längs vägen.

– Det har varit skitjobbigt och det är jobbigt fortfarande. Men utan läkarhjälp skulle jag inte rekommendera det här. Det händer saker med kroppen. Jag vet vad jag har sysslat med de senaste åren och min läkare kunde nästan förutspå exakt vad som skulle hända dag tio, dag 15 och så vidare. Det var lite skrämmande att känna de här symptomen, säger han i P4 Extra.