Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patrik Sjöbergs förvandling – efter flykten till Norrland

Patrik Sjöberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Patrik Sjöberg, 54, kände att han behövde en ”radikal livsförändring”.

Därför bestämde sig den förre höjdhoppsstjärnan för att dra till Norrland och vila ut i en stuga på obestämd tid.

Nu börjar Sjöberg se resultat av förändringen.

”Jag känner och hör fortfarande demoner och eko från förr särskilt om nätterna och vet att det här är bara början på en lång resa men jag känner redan att hjärnan börjar jobba mer logiskt dag för dag”, skriver han på Instagram.

I en lång intervju med GT berättade Patrik Sjöberg i mitten av oktober om sitt beslut att lämna Göteborg och storstadens frestelser för att hyra en stuga utanför Örnsköldsvik på obestämd tid.

Han förklarade att han fått sig en tankeställare efter att vännen och OS-brottaren Frank Andersson, 62, gått bort i augusti i fjol efter en komplicerad hjärtoperation.

– Hans sätt att leva förkortade hans liv. Jag har kommit lite längre än halvvägs, men det finns ett gäng år kvar. Fan, 54 år är ingen ålder på en häst. Jag är 20 i skallen, men kände att jag behövde en radikal livsförändring. En personlig och självvald rehab kan man kalla det. Jag vill börja träna igen, äta bra och ta hand om mig själv. Jag börjar låta som en jävla pensionär, sa Patrik Sjöberg bland annat.

Patrik Sjöberg flydde storstaden för att vila ut i en stuga utanför Örnsköldsvik.Foto: PRIVAT

”Känner och hör demoner”

Patrik Sjöberg insåg att hans situation hade blivit ohållbar. Tunga föreläsningar om sexbrott mot barn dövades med alkohol och receptbelagda mediciner. 

– Jag insåg att det var en nedåtgående spiral. Jag har alltid testat gränserna, vad man ska göra och inte göra. Om någon har sagt ”va fan, du kan inte dricka en flaska vin på en tisdag” så har jag druckit tre i stället. Jag kallar mig inte alkoholist, men enligt Socialstyrelsens rekommendationer... ja, då är jag nog alkoholist, fortsatte han.

I stället har den tidigare höjdhoppsstjärnan ägnat dagarna åt långpromenader i vildmarken, vila och eftertänksamhet.

”Jag kallar mig inte alkoholist, men enligt Socialstyrelsens rekommendationer... ja, då är jag nog alkoholist”, sa Patrik Sjöberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nu berättar han att han har börjar se resultat.

”Jag är snart inne på vecka åtta utan någon bedövning eller självmedicinering och jag kan villigt erkänna att det har varit skitjobbigt emellanåt... Jag är otroligt tacksam att jag fick hjälp i rätt ögonblick och blev hämtad upp till Norrland. Jag känner och hör fortfarande demoner och eko från förr särskilt om nätterna och vet att det här är bara början på en lång resa men jag känner redan att hjärnan börjar jobba mer logiskt dag för dag”, skriver han på Instagram.

Sjöberg fortsätter:

”Jag inser nu hur långt över gränsen jag har varit för kroppen är inte gjord för att köras i warp speed (snabbare än ljusets hastighet, reds. anm.) när man är över 50 år. När jag har eldat på som jag gjort senaste åren så ser man inte själv hur allt förändras och inte bryr sig för den delen heller.”

https://www.instagram.com/p/B47z-CAHMem/

Har gått upp tio kilo

Han beskriver att förändringarna som han har gjort ”gör underverk” och berättar att han nu börjar komma upp i normal matchvikt tack vare sin nya livsstil.

”I dag visar vågen 104 kilo och det är nog nästan 10 kilo mer än när jag kom hit!”

I boken Det du inte såg som gavs ut 2011 skrev Patrik Sjöberg (och författaren Markus Lutteman) om hur friidrottstränaren Viljo Nousiainen (som dog 1999) systematiskt utsatte honom för sexuella övergrepp under uppväxten. De senaste åren har göteborgaren föreläst i ämnet runtom i landet. 

I intervjun med GT nyligen berättade han att det finns planer på en uppföljning till boken som Sjöberg vill skriva helt själv. Han kallar det för en uppgörelse med ”morsan, skolan och idrotten”. 

– Varför såg de inget eller gjorde något? Det ska bli en fördjupad bok om vad som händer med ett barn som växer upp i en kärlekslös miljö bland missbruk och hur hjärnan hos en femåring blir programmerad. Och vad föräldrar ska tänka på när de har barn som är aktiva inom idrotten.