Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patrik Sjöberg åtalas – nekar: ”Alltid oskyldig”

Patrik Sjöberg.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Patrik Sjöberg, 55, åtalas för fortkörning – men nekar till brott.

I somras körde han i 146 kilometer i timmen på 110-väg.

– Är man från Västra Frölunda är man alltid oskyldig, det ligger i vårt DNA, säger friidrottsikonen till GP.

I juni körde Patrik Sjöberg på E4 utanför Linköping. Enligt polisens uppgifter uppmättes hastigheten till 146 kilometer i timmen på 110-vägen.

Friidrottsikonen nekar till händelsen och därför har ärendet nu gått till åtal. Sjöberg åtalas dessutom för brott mot vägtrafikskattelagen eftersom han inte betalt fordonsskatt för bilen han körde vid tillfället.

Enligt en mc-polis som följde efter Sjöberg på motorvägen i en dryg kilometer fick denne bromsa in kraftigt mot slutet för att undvika ett lastbilsekipage, men ”genomsnittshastigheten blev trots detta 146 km/h”.

– Det hände väl i juni, det är redan överspelat för mig. Jag har skrivit om det på min Instagram. Ni är tvåa på bollen där, säger han till GP.

”En överlevnadsprincip”

Åklagaren föreslår att Patrik Sjöberg ska dömas till 4 500 kronor i böter.

Sjöberg själv nekar till brott.

– Är man från Västra Frölunda så är man alltid oskyldig, det ligger i vårt DNA. Det är en överlevnadsprincip. Man erkänner bara det man är tvungen att göra, säger han.

Patrik Sjöbergs körkort blev indraget i två månader i samband med händelsen, men nu har han fått tillbaka det.

”Är man från Västra Frölunda så är man alltid oskyldig”, säger Patrik Sjöberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Boken slog ner som en bomb

Patrik Sjöberg är en av Sveriges största idrottsprofiler genom tiderna och är än i dag starkt förknippad med sitt världsrekord i höjdhopp, 2.42, på Stockholms stadion 1987. 

2011 gav han ut boken ”Det du inte såg” som slog ner som en bomb. I den berättade friidrottsikonen om sin livslånga hemlighet: hur han från mellanstadiet och flera år framåt utsatts för sexuella övergrepp av sin styvpappa och mångårige tränare Viljo Nousiainen. 

Sedan dess har Patrik Sjöberg arbetat intensivt mot barns utsatthet och föreläst för kommuner, företag och idrottsföreningar.

GT intervjuade Patrik Sjöberg tidigare i år