Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Passningen till Kajsa efter supersäsongen

Khaddi Sagnia har en supersäsong bakom sig.Foto: BILDBYRÅN NORWAY
26-åringen har radat upp långa hopp.Foto: TOMMY HOLL / IBL
6,92 innebär att hon är trea i världen i år.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Längdstjärnan Khaddi Sagnia, 26, har precis gjort sitt livs säsong.

Men en sak stör henne.

Snacket om att hon ”inte träffar plankan” tar aldrig slut – och folk verkar ha glömt bort vad hon faktiskt gått igenom under de senaste åren.

– Jag tycker det vore bra om kommentatorerna i tv kunde ge lite mer info om hur bakgrunden ser ut, säger Sagnia.

Khaddi Sagnia gör ett glädjetjut i andra änden av luren när SportExpressen ringer upp henne.

– Woho! Det är så jävla skönt. Det är underbart. Helt amazing.

Vad det handlar om? Tävlingssäsongen är över och nu har tränaren Katrin Klaup, 66, lagt in två veckors vila i Sagnias annars så hektiska schema.

– Nu gör jag bara det jag vill, inga måsten. Det är inte ofta man har det så, men det är helt underbart. Jag har bara chillat nu, umgåtts med vänner och ätit väldigt mycket gott, berättar Khaddi Sagnia och fyrar av ett av sina karakteristiska skratt.

– Du vet, jag har varit på diet under hela tävlingssäsongen, så det känns väldigt skönt att kunna släppa på det nu och unna mig allting som jag velat äta.

Jag såg på Instagram att du åt ”king crab legs” och en del andra delikatesser i går kväll. Det är så det ser ut nu?

– Det är så det ser ut! Jag väntar tills säsongen är slut och sen äter jag allt jag längtat efter.

NJUTER. Khaddi Sagnia har fått två veckor ledigt och firar det med att äta krabba, chocklad och annan mat som hon längtat efter.Foto: Instagram.

Dramat inför rekordhoppet

Säsongen som hon har bakom sig är den hittills bästa i hennes karriär. 26-åringen från Göteborg hoppade över 6,80 i fyra tävlingar och det allra längsta hoppet mätte 6,92 vilket var ett nytt personligt rekord.

Exakt hur bra 6,92 är? Bara två tjejer i världen har hoppat längre än så i år.

– Jag är väldigt nöjd med den här säsongen, säger Sagnia.

– Det har känt väldigt bra och så här mycket har jag aldrig kunnat tävla tidigare. Och trots att det blivit så många tävlingar så blev resultaten bättre mot slutet av säsongen. Det visar att jag har gjort ett bra jobb med träningen.

Det blev tolv tävlingar, trots att säsongen började sent?

– Exakt. Det måste vara rekord för mig.

6,92-hoppet kom på en tävling i Zagreb den 15 september. Där såg man vilken potential Khaddi Sagnia har när pusselbitarna faller på plats. Ansatsen var blixtrande snabb, plankträffen var bra (lämnade tre-fyra centimeter) och vinkeln i uthoppet var helt rätt.

Men uppladdningen inför hoppet var allt annat än perfekt, berättar hon nu.

– Jag har ju jättestora problem med värme när jag tävlar och det var så varmt i Zagreb. Där vi satt och väntade på att få hoppa hade de även såna här facklor som brann av varje gång männen kastade diskus. Herregud, det var så jävla varmt! Jag kunde knappt andas, säger Sagnia och skrattar.

– Jag tog av mig så mycket jag kunde och stod där i tävlingslinne och tänkte bara: ”Vad är det som pågår?” Det brann inom mig. Jag vet helt mör för att var så varmt i kroppen och dessutom var det sent på kvällen då kroppen är van vid att varva ner och lägga sig…men jag tror att allt det där gjorde att jag slappnade av, på något sätt, och inte tänkte så mycket på resultat och tävlandet. Jag tänkte mest: ”Hur ska jag bli nedkyld? Vad ska jag göra?” Typ så.

Det kan ha varit en nyckel i rekordhoppet, att du slappnade av och bara körde?

– Jag tror faktiskt det. Jag tänkte inte för mycket. Jag kände inte den där stressen som man annars kan känna. Sen hjälpte det så klart att jag redan hade vunnit tävlingen när jag skulle göra det hoppet, så det var bara att köra.

HETTA. Eldkanonerna påverkade Khaddi Sagnia inför rekordhoppet i Zagreb. ”Det var så jävla varmt”, säger hon.Foto: Europeiska friidrottsförbundet/YouTube.

Hälsingen till kritikerna

En detalj gjorde att 6,92-hoppet blev ytterligare lite speciell för Khaddi Sagnia: Det kom på tränaren Katrin Klaups födelsedag.

– Jag tänkte så här: ”Vad kan jag ge henne?” Vi hade firat lite på morgonen där och sjungit för henne, men jag hade inte hunnit planera så mycket eftersom allt fokus låg på tävlingen. Då var jag skitglad att jag kunde ge henne ett personligt rekord i present.

Men du, hon fyllde 66 år nu. Det är ingen risk att hon går i pension?

– Nej, herregud. Det vore katastrof. Det där får hon vänta med! När jag går i pension, då kan hon gå i pension.

Sagnia skrattar och fortsätter:

– Hon är väldigt pigg och aktiv och känner inte att åldern är ett problem. Vi har väldigt kul ihop och kör på så länge det bara går!

SUCCÉDUO. Tränaren Katin Klaup, 66, har hjälpt Khaddi Sagnia att bli en av världens bästa längdhoppare.Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Är det något annat du känner dig nöjd med från säsongen, som du vill lyfta fram?

– Ärligt talat så känner jag mig väldigt nöjd med min ansats. Jag vet att det varit väldigt mycket prat om att ”träffa plankan” och hit och dit, men du kan skriva att de som tycker det ser så enkelt ut att träffa plankan, de får jättegärna kontakta mig och så kör vi ett pass ihop och så får vi se hur enkelt det är.

– Grejen är så här…jag är jävligt stolt över där jag är just nu. Jag har aldrig kunnat hoppa så mycket som jag gjort den här säsongen. Det har varit tävlingar varje vecka nästan. Den mängden har jag inte klarat av tidigare, för jag har inte haft den grunden. Många bör också veta att om man har haft år där det inte varit systematisk träning, där det varit väldigt hackigt, då blir det väldigt svårt att till hundra procent träffa plankan och vara säker i sin ansats.

Khaddi Sagnia har haft år där det varit ”väldigt hackigt”. I februari 2019 slet hon av korsbandet i vänster knä, vilket gjorde att hon missade hela utomhussäsongen.

Den som är observant har säkert också noterat att hon tävlar med band precis under höger knä. Varför? Hon har dragit korsbandet även i det högra knäet. Det hände 2012 och höll henne borta i nästan två år. Bandet är ett skydd som stöttar knäet när hon hoppar.

– Jag kan säga att det krävts väldigt mycket jobb för att komma hit där jag är i dag. Ingenting kommer gratis, säger Sagnia.

”Det kommer bli bättre”

Har det blivit för mycket fokus på dina plankträffar?

– Det kan vara en tävling där ingen träffar plankan, men fokus blir ändå på att jag inte träffar plankan. Då känner jag: ”Men hallå, Lovisa träffade inte plankan, Amanda träffade inte plankan, Kim träffade inte plankan.” Det är ändå mitt namn som ska tas upp. Herregud, jag orkar liksom inte. Jesus Christ.

Hon fortsätter:

– Sen ligger det här mycket i kommentatorernas jobb. Kajsa Bergqvist i SVT, till exempel, hon har själv varit idrottare och hon kan ringa och fråga hur säsongen varit och så vidare. Då vet hon bakgrunden. Det som de säger i tv påverkar väldigt mycket vilken bild folk får, för folk litar på kommentatorerna. Därför är det bra om kommentatorerna kan ge lite mer info om hur bakgrunden faktiskt ser ut.

Menar du att Kajsa Bergqvist inte har gjort det?

– Kajsa har gjort det bra. De har gjort det bra allihop. Men de skulle kunna komma med lite mer info om hur jag haft det tidigare år, att det varit hackigt, att det varit skador. Har man ett sånt förflutet är det också svårt att hitta säkerheten i ansatsen. Det skulle man kunna lyfta fram lite mer.

– Men efter den här säsongen, med lite mer träning, kontinuerligt tävlande så kommer ansatsen bli bättre och bättre.

MER BAKGRUND. Khaddi Sagnia tycker att Kajsa Bergqvist och de andra experterna i tv ska berätta mer om skadehistorik.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Har du redan börjat tänka på vintern och vad du vill göra under inomhussäsongen?

– Alltså…nej, faktiskt inte. Det som det här året har lärt mig är att vara här och nu. Jag har inte tänkt på OS och så vidare och så vidare. Jag vill inte fokusera för mycket på det och sen blir det kanske inte ens av. Jag fokuserar på det jag kan göra här och nu och tar ett steg i taget.

Men du har koll på vad OS-kvalgränsen är?

– 6,82 va?

Det stämmer.

– Och det är så jävla skönt att jag klarat det flera gånger. Min tränare har sagt det till mig efteråt: ”Nu hoppade du över kvalgränsen också.” Och för mig har det blivit så här: ”Oj! Det har jag inte ens tänkt på.” Fokus har inte legat på kvalgränsen, utan att hoppa över 6,90. Jag har känt vilken kapacitet jag har och sett en chans att klara det den här säsongen, vilket jag också gjorde i Zagreb. Jag ska försöka ta med mig den inställningen in i inomhussäsongen.

– Men först ska jag vila lite till!

 

TV: Khaddi Sagnia visar sin favoritövning

Från 2019: Sagnia visar upp hur hennes träning kan se ut.