Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS-löparens bidrag i krisen: ”Hjälpas åt”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
”Budskapet är att vi måste hjälpas åt att stoppa spridningen”, säger löparstjärnan Mustafa Mohamed.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN
Mustafa Mohamed.
Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN

Löparstjärnan Mustafa Mohamed är en del av informationskampanjen #tellcorona där information läses upp på tolv olika språk för att minska spridningen av coronaviruset.

Han läser på sitt modersmål, somaliska.

– Budskapet är att vi måste hjälpas åt att stoppa spridningen, säger han. 

Den västsvenska löparstjärnan Mustafa Mohamed har de svenska rekorden på bland annat 3000 meter hinder och maraton och han har representerat Sverige i många internationella mästerskap, däribland OS.

Han är nu också en del av en internationell informationskampanj som går under namnet #tellcorona, vilket Bohusläningen först rapporterat om. 

På kampanjens hemsida läser tolv personer upp information på tolv olika språk för att sprida information som annars kanske inte når olika grupper i samhället. 

”Vi måste hjälpas åt” 

Det var självklart för Mustafa att ställa upp, men han tvekade ändå lite.

– Ja, det var självklart men jag tvekade lite och det är för att jag har bott här i 30 år och bara pratar somaliska då och då men jag har inte läst det på länge. Men man kan inte säga nej för att man inte vågar, säger han och fortsätter:

– Budskapet är att vi måste hjälpas åt att stoppa spridningen. 

Mustafa Mohamed är en del av informationskampanjen #tellcorona.
Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN

Informationen som läses upp handlar om hygien, att stanna hemma vid symtom och hålla avstånd till andra människor. 

Kampanjen kom till efter att journalisten Nuri Kino rest runt i invandrartäta områden i Stockholm och pratat med människor som bor där om deras kunskaper om viruset bland annat, står det på tellcoronas hemsida. 

”Idrott får komma i andra hand” 

Nuri Kino började då samla ihop välkända svenskar som läser upp den viktiga informationen på olika språk.

Coronaviruset slår hårt mot många delar av samhället och i spåren av virusets spridning står det klart att OS skjuts upp med anledning av viruset och även andra tävlingar har ställts in. 

– Jag tänker att idrott får komma i andra hand, det är viktigare att få kontroll över situationen och spridningen. Det är en viktigare prioritering, säger Mustafa Mohamed.

Tränar du på som vanligt under den här perioden?

– Ja, jag tränar på som vanligt. Jag ser det som en bra möjlighet att bygga upp sig och köra grundträning.