Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya livet – när döttrarna gör succé på Instagram

Före detta friidrottsstjärnan om döttrarnas succé på sociala medier
Tess bor numera på heltid hos Erica. Pappa Stisse Gustafsson bor också i Landvetter. Foto: HENRIK JANSSON
Erica Johansson och Tess Gustafsson. Foto: HENRIK JANSSON
Erica är noga med att Tess ska träna regelbundet. ”Två gånger i veckan, gärna tre. Det räcker.”Foto: HENRIK JANSSON
Tess är förtegen om en eventuell medverkan i TV4-programmet Idol nästa år: ”Inga kommentarer” Foto: HENRIK JANSSON
Tess är i alla fall lite mer intresserade av träning nu än när hon var 4,5 månader gammal. Foto: ÅKE THIM
Erica är gruppträningsinstruktör och som mest håller hon i 15 pass i veckan. Foto: HENRIK JANSSON
Erica är ibland också moderator och syns med ojämna mellanrum i olika tv-program. Foto: HENRIK JANSSON
1 / 8

LANDVETTER. Wilda Lamprecht, 11, har närmare 20 000 följare på Instagram. 

Storasyster Tess Gustafsson, 17, har 63 000.

I bakgrunden finns en stolt mamma – men Erica Johansson, 45, är inte odelat positiv. 

– Det är mycket större press och högre krav på dagens tonåringar. Jag är en orolig morsa, säger hon.

Erica Johansson och Tess Gustafsson. Foto: HENRIK JANSSON
Tess tar studenten sommaren 2021. Sedan har hon ingen plan. ”Det brukar lösa sig”Foto: HENRIK JANSSON

Den före detta friidrottsstjärnan, som själv har runt 6 000 följare på Instagram, har inga problem med att det är döttrarna som numera står i rampljuset. 

– Jag var ute och promenerade en dag med Wilda och det gick förbi några tjejer som sa ”kolla, där är Tess mamma”. Va fan alltså, haha. Men det känns bara bra faktiskt. När jag går med Tess och Wilda på (köpcentrat) Allum är det så många barn som tisslar och tasslar och vänder sig om och då är det Wilda de kollar på. 

GT hälsar på hemma hos Erica Johansson i Landvetter för att prata mor-och-dotter-relationer, musik, träning och sociala medier. 

Villan håller mer eller mindre på att totalrenoveras och här bor hon tillsammans med nya kärleken Henric Wallström, 51, och döttrarna Tess Gustafsson och Wilda Lamprecht. 

Familjen håller som bäst på att renovera sin villa som de köpte för ungefär ett år sedan. Foto: HENRIK JANSSON

”Allergisk mot klor”

Tess valde tidigt bort idrotten för att i stället satsa helhjärtat på musiken (pappa Stisse Gustafsson är trubadur). Hon går andra året på musikgymnasiet Rytmus i Göteborg, driver en populär Youtube-kanal och har förutom ett stort Instagram-konto en populär podd. 

– Men jag var faktiskt väldigt duktig i simning och tävlade, men sedan blev jag allergisk mot klor eller något. Det var väl i alla fall min ursäkt, så jag hoppade av, haha. Jag höll väl på i två-tre år kanske. Sedan har jag testat på friidrott också, men det var inte min grej. Höjdhopp var min bästa gren. Det var roligt tills jag ramlade av mattan på en tävling med huvudet först. Jag hoppade för långt, gled ner och välte de där stolparna.  Jättepinsamt. Jag hoppade inte mitt sista hopp och tänkte ”nä, nu ger jag upp”, så jag lade av, säger hon. 

Erica: 

– Sedan tror jag att du tyckte att det var jobbigt att vara första barnet och ha mig som mamma. Du trodde att alla tittade på dig hela tiden. 

Tess: 

– Ja, jag har aldrig klarat av att ha dig som tränare, inte som PT på gym eller något, för det blir inte så seriöst. Jag blir bara irriterad. 

En medievan familj. Erica slog i genom som 15-åringen 1989 när hon hoppade 6,50. Foto: HENRIK JANSSON

”Var bråkig och stöddig”

Duon säger att deras relation numera är väldigt bra och att nyckeln är att våga prata mycket om allt. Det var inte lika friktionsfritt när Tess var 12-13 år. 

– Jag hade väl min period när jag var lite bråkig och stöddig och så. Då var mamma ett helvete, då tyckte man inte om henne.

Erica: 

– En gång åkte Tess från Landvetter till Hindås utan att meddela det. När jag fick reda på det blev hon jättearg och skrev till någon kompis... det var många fula ord. ”Det är fan som ett jävla fängelse här hemma.” Kommer du inte ihåg det? 

– Jo, det gör jag. Jag har väl mognat en del känner jag. Vi har inga problem med någonting längre. 

Erica Johansson, som numera främst jobbar som gruppträningsinstruktör, medger att hon har ett stort kontrollbehov när det kommer till var döttrarna är, vad de gör och med vilka de umgås. 

– Det är inte det att jag inte litar på Tess, utan det är all jävelskap som händer i samhället i dag. Det kan uppenbarligen hända vad som helst när som helst. Det är det som är min absolut största oro och det är väldigt jobbigt. 

Via en app i telefonen kan hon se var hennes barn håller hus, något Tess tycker är helt okej i dag. 

– Det spelar ingen roll för jag har ingenting att dölja. Men hade det varit för tre år sedan  hade jag stängt av den funktionen och låtsats som att min telefon inte funkade, haha. Numera kan jag absolut förstå att man är orolig. Jag blir lite så med Wilda också. Man själv trodde ju att man hade full koll på vilka man hängde med när man var yngre, men det hade man ju inte. 

Tess har över 60 000 följare på Instagram. Foto: PRIVAT

Uppmaningen till andra föräldrar 

För att få en bra relation på lång sikt uppmanar Erica Johansson andra föräldrar att verkligen prata med sina barn, inte bara komma med vardagliga uppmaningar om läxor och praktiska saker. 

– Man måste skapa en bra kommunikation och det måste man nog göra tidigt, har man inte gjort det innan tonåren är det nog svårt att komma in och försöka styra upp något när det väl börjar dra i väg. För egen del har jag alltid känt, när man ställs inför ett val, att man inte ville göra sina föräldrar besvikna, att man hade den respekten.

– Tess, när jag lyssnar på din podd hör jag massa saker som är värderingar som kommer från mig och din mormor, helt plötsligt blixtrar det bara till. ”Men min mamma har alltid sagt...” men shit, där kom den, ja. Du slänger dig med ord och sammanhang som kommer från kulturen man har skapat här hemma, det är inte bara arv. 

När Tess var som mest tonårsstrulig kunde Erica undra hur det egentligen skulle gå med allt, men då kom det aningen oväntad feedback från andra föräldrar. 

– ”Tess är så trevlig och artig och frågar alltid om hon ska hjälpa till”. Sådant man inte själv ser hemma. Men funkar det borta är det i alla fall något som funkar. När man själv är vuxen och driver runt Familj AB förstår man vilket jobb ens mamma gjort i alla år. 

Tror du att det är någon skillnad på att vara tonåring i dag jämfört med när du var det? 

– Oh, ja, det vet jag att det är. Det är mycket större press och högre krav på dagens tonåringar. Det ser jag inte allra minst på Tess och hur mycket hon har runtomkring sig hela tiden. 

Erica påpekade tidigt för Tess hur viktigt det är med träning. Bilden är tagen 2002.Foto: ÅKE THIM

”Den jävla telefonen…”

På vilket sätt? 

– Det är skola och vänner, men framför allt det här med att vara online, att vara i sin telefon. Den här jävla telefonen är på gott och ont alltså, men det är galet ibland. Det får aldrig vila, det blir ingen lugn och ro riktigt. Samtidigt vill man ju veta vad som händer på nätet. Det finns så jädra många idioter där ute. Gamla sliskiga gubbar... jag är en orolig mamma. 

Tess: 

– Det är speciellt när man jobbar med det jag gör. Man måste alltid vara tillgänglig, är man borta ett dygn från sociala medier undrar folk vad som har hänt. Man ser folk som ber om ursäkt för att de inte har uppdaterat på en timme. Det är på den nivån, att man ska vara tillgänglig och kunna svara. Man ska alltid prestera och göra något som folk tycker är intressant och kul. Annars bryr sig inte folk och man blir ointressant. 

Har du varit förskonad från näthat? 

– Oh, ja. Jag får i stort sett ingenting och det är jätteskönt. Tror att det beror på att jag inte tycker till om så mycket. Jag har inga åsikter och säger inget som folk kan reagera på. Det är både medvetet och omedvetet. Jag vill bara sprida positivitet. Hade jag gått ut med allt jag tycker och tänker så hade det blivit ett himla ståhej. Då håller jag hellre det för mig själv. Jag vill att det ska vara roligt att komma ut på mina kanaler. 

Förre trestegsstjärnan Christian Olsson, Erica och Tess i München 2002. Foto: MARCUS ENGSTRÖM

Vill göra egna låtar

Vad har du för målsättning med musiken? 

– Svår fråga, jag har aldrig haft ett konkret mål så. Folk säger att de vill sälja ut Ullevi och stå på de största scenerna, men jag har faktiskt ingen sådant. Jag vill inte bli besviken så jag gör det här så länge jag tycker det är kul. Man får hänga med i svängarna och se var det tar vägen. 

Tess Gustafsson fokuserar på sången och skriver än så länge ingen musik själv. 

– Jag vill lära mig att göra egna låtar, men det är svårt. Jag har gjort lite själv, men det är inget jag har visat för någon. Fram till för tre år sedan hade jag faktiskt grov scenskräck, då hade typ ingen hört mig sjunga. 

Tjänar du några pengar på det här? 

– Inte direkt från musiken. Man måste nog nå upp i väldigt många streams på Spotify om man ska kunna leva på det. Det är mest Instagram och Youtube jag drar in pengar på. 

Lillasyster Wilda har närmare 20 000 följare på Instagram, mycket tack vare storasysterns Youtube-kanal. 

– Det är helt sjukt. Vi gjorde en video där jag skulle lära henne sjunga, det blev en stor succé och det var då det smällde för mig. De tycker att hon är hur rolig som helst. Och för egen del har jag knappt fattat det. Jag ser det som att jag har fått 60 000 nya kompisar. Jag förstår inte att det jag gör här hemma ser folk. Men det är jättejätteroligt, det är ju det här jag har drömt om, att det ska gå bra för mig och att jag ska nå ut med mig själv. Men sjukt att det blivit så stor spridning, säger Tess. 

Erica och Tess.Foto: HENRIK JANSSON

”Va, är hon så duktig?”

Wilda har ärvt sin mors friidrottsintresse och tränar seriöst. 

– Hon tillhör faktiskt de tre främsta i Göteborgsdistriktet i längdhopp, 60 meter och 60 meter häck, säger Erica. 

Något som kommer som en total överraskning för Tess. 

– Va, är hon så duktig? Wow! Hade inte tävlingarna varit så tidigt på mornarna hade jag gärna åkt och kollat på henne, haha. 

Erica, hur ser du på att Tess inte har samma idrottsintresse? 

– Jag ser det mest ur ett hälsoperspektiv, att hon inte rör på sig som man borde. Hon borde köra två gånger i veckan, gärna tre. Det räcker. 

Erica har hoppat över sju meter, men inte under godkända förhållanden. 6,99 lyder hennes intakta svenska rekord. Foto: ULF RYD
Ett Zoobesök i Sydney 2000. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Tess: 

– Det går verkligen i perioder. Jag tränar på gym och tycker att det är jätteroligt, men jag har aldrig känt mig trygg där. Förr gick jag i en klass där alla mobbade varandra och då var det mycket att man tittade på varandra och skrattade utan att man visste varför. Det har satt sina spår. Därför är det jobbigt att det känns som att folk tittar på mig och skrattar fast de kanske inte gör det.

 – Jag vill helst ha en lokal där jag kan vara helt för mig själv så att jag kan få göra fel i fred. Men nu senast körde jag med mamma och det var väldigt kul. Jag tror att jag har hittat ett sätt som funkar, nu gäller det bara att ta sig dit. 

Erica Johansson

Född: 5 februari 1974.

Bor: Landvetter utanför Göteborg där hon också växte upp. 

Familj: Sambon Henric Wallström, 51, och döttrarna Tess Gustafsson, 17, och Wilda Lamprecht, 11, sedan tidigare förhållanden. 

Klubb som aktiv: Mölndals AIK. Är i dag tränare i föreningen. 

Största meriter i längdhopp: Guld i junior-VM 1992 och guld i inomhus-EM 2000. 

Har fortfarande det svenska rekordet på 6,99 (sattes i Lausanne år 2000). Avslutade elitkarriären 2002 när dottern Tess föddes.

Så firar Erica Johansson jul och nyår

Hur firar du storhelgerna? 

– Tess är med oss på julafton och Wilda åker med sin pappa till Stockholm. Vi ska vara hemma hos Henrics mamma och hennes man i Askim och jag ska ta med mig mina gamla föräldrar dit också, mamma och hennes man Evert och min pappa Eric, det blir verkligen en sådan där gammeljul. Henrics son Hampus ska vara med också. Sedan blir det hem till Henkes syrra på juldagen och på nyår ska vi vara hos några vänner. Eller så är vi här hos oss om vi har varmvatten då, haha. 

 

Vad var det bästa som hände under 2019? 

– Det har hänt mycket bra. Året är ju inte slut än, men det bästa är nog hur långt vi har kommit med det här huset. All tid och allt jobb som Henric har lagt ner här... det har varit ett bra år generellt sett, men renoveringen av huset är nog det största. 

 

Vad hoppas du på av 2020? 

– Att Tess är en av de tio finalisterna i Idol. Och så hoppas jag att Wilda hoppar över fem meter i längdhopp, hon har hoppat 4,71. Och sedan hoppas jag att vi kan börja med vår utbyggnad av huset och att min mamma ska må lite bättre i sin kropp. Sedan önskar jag också att Tess kan börja träna ordentligt och regelbundet, haha.