Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya livet i skuggan av sin kändisdotter

Dagens tre största sportnyheter
Erica Johansson.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

17 år har hunnit flyga förbi sedan Erica Johansson hivade upp spikskorna på hyllan. 

Och det märks. 

Nu är det nämligen dottern Tess Gustafsson, 17, som är familjens största kändis. 

– Det är främst den äldre generationen som kommer fram och känner igen längdhopparen Erica Johansson. När barnen ser mig är jag mest Tess mamma, säger Erica Johansson och skrattar. 

Erica Johansson har visserligen lagt längdhopparkarriären på hyllan sedan länge. Men kontakten med sporten har hon fortfarande kvar. 

Hon är tillsammans med två andra före detta landslagsfriidrottare tränare för dottern Wildas träningsgrupp bestående av 11-12-åringar. Dessutom sitter hon med i Mölndal AIK:s styrelse sedan lite drygt tio år tillbaka. 

– Det känns ganska lagom än så länge... Sen hade det varit skitkul om Wilda fortsätter friidrotta och jag själv kan fortsätta utvecklas i tränarrollen, säger Erica Johansson, som i dag arbetar som personlig tränare där hon håller i olika former av gruppträningar, företagsträningar, seniorträningar och även mamma-bebis-träningar. 

Hon älskar att få vara med och inspirera andra till att träna och må bra. 

”Är det här jag kan”

Att det var här hon skulle hamna, det var dock aldrig riktigt planerat. 

– Det var ingenting jag tänkte att jag skulle hålla på med. Men det blev som ett kall. Allting kommer av en slump, det är ingenting som jag aktivt har sökt upp, säger Johansson och fortsätter: 

– Samtidigt är det det här jag kan, att inspirera människor och få dem att tycka det är kul att träna. 

Erica Johansson och dottern Tess Gustafsson. Foto: Youtube.

Det svåraste uppdraget när det kommer till att inspirera andra till träning har hon dock nära till hands. Samtidigt som yngsta dottern Wilda tränar friidrott har den äldre dottern, Tess Gustafsson, valt att satsa på musiken i stället. Hon har bland annat en populär Youtubekanal. 

Och hon älskar inte direkt träning.

– Det är jätteviktigt att de får välja själva vad de vill göra. Jag har inte tjatat mer på Tess än att hon måste röra på sig i bland. Men hon har inte det i sig och tycker inte det är kul, då är det svårt att stå vid sidan av och försöka promota något som hon inte är intresserad av. Jag jobbar med folk som rör sig och jag vet alla hälsofördelar med träning och vardagsmotion, sen har jag fått ett barn som är helt emot. Jag får brottas med mig själv där. Men det är ändå hennes eget val, säger Erica Johansson och skrattar. 

– Hon är fantastisk i det hon gör och brinner verkligen för musiken. Man ser att det också har sina fördelar. 

”Är mest Tess mamma”

Tidigare under sommaren sommarpratade läkaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansen om hälsofördelarna med motion. Ett program Erica Johansson uppmanar alla att ta del av. 

– Alla borde lyssna på det och också göra ett aktivt val. Jag kommer kräva att min dotter lyssnar på det innan skolan börjar, det får bli sommarens läxa, haha. 

Är det viktigt för dig att vara en förebild för ungdomar och visa att det är viktigt att röra på sig?

– Ja, och det är viktigt även när man är 45... Jag tänker ofta på det. När jag var i Grekland nu i somras och jag och Wilda började leka på stranden, då körde vi handvolter och stod på händer, hjulade och så. Det är inte många andra mammor som man ser stå och göra det, så där är jag väl unik. 

https://www.instagram.com/p/B0qNdInlDEM/

Erica Johansson skrattar till igen.

– Men när barnen ser mig i dag är jag mest Tess mamma. De känner igen mig för att jag har varit med på hennes Youtubekanal, haha. 

– Det är främst den äldre generationen som kommer fram och känner igen längdhopparen Erica Johansson. 

Blev igenkänd i Grekland

Hon tar ett exempel från senaste semestern i Grekland. 

– Där var det ett äldre svenskt par som bodde på samma hotell som vi umgicks en del med. När vi skulle åka bussen tillbaka till flygplatsen klev det på två yngre tjejer. En av dem hade en ryggsäck med OS-ringarna på, så då frågade jag vad hon gjorde och hon berättade att hon spelade hockey i landslaget. Då frågade en av tjejerna om jag också hållit på med någon idrott, och då vänder sig den här damen i det äldre paret om framför och säger: ”Var inte blygsam nu, det här är Erica Johansson och hon har det svenska rekordet i längdhopp”. 

Ett rekord som Erica Johansson för övrigt inte är lika angelägen om att behålla längre. 

– Hade du frågat mig för några år sedan hade jag velat behålla det, men nu blir det mer oviktigt. Jag vill att svensk friidrott ska utvecklas, jag kan nog lägga ego-känslan åt sidan och känna att det hade varit kul om det kom en tjej och etablerade sig i världseliten. Det är fan så mycket roligare att sitta och titta på mästerskap när vi har medaljchanser än något lopp där det inte finns en käft med. Man tror att de är svenskor men sedan visar de sig komma från Ukraina, haha. 

Och kanske får det där rekordet stå åt sidan inom en snar framtid. 

Både Khaddi Sagnia och den nya talangen Tilde Johansson knackar nämligen på dörren.