Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya livet: ”Häftigt att göra verklig skillnad”

Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT
Foto: TOMMY HOLL
Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Han är vår största stjärna någonsin på 110 meter häck.

I framtiden kan Robert Kronberg, 44, tänka sig att bli förbundskapten i friidrott.

Nu berättar han om karriären, livet i dag och om tiden i skolan när han blev retad.

– Jag hade svårt att stå framför andra och prata. Men jag är stolt över hur jag lyckats hantera mitt talfel, säger Robert Kronberg.

Robert Kronberg har haft en bra sommar.

Han har tränat, tillbringat mycket tid med sin familj – och han har arbetat.

– Det blir lätt så att jag arbetar mycket när jag har egen firma. Men det är bara stimulerande och utvecklande, säger Robert Kronberg.

Det är snart tio år sedan han lade sina spikskor på hyllan efter att ha hållit till i världstoppen i tio år.

– Träning är och kommer alltid att vara en livsstil för mig, säger Kronberg som bland annat vann 24 SM-guld i friidrott. 

Robert Kronberg växte upp i Göteborg och han hade det tufft under vissa perioder under sin skoltid.

– Jag stammade och fick ofta höra gliringar av andra elever. Det var jobbigt, men jag hade andra kompisar där jag var populär.

Hur reagerade du när du blev retad?

– Jag hade svårt att stå framför andra elever och hålla presentationer. Det var extra jobbigt när jag var nervös, då blev talet sämre.

Kände du dig mobbad?

– Jag vill inte ta till ett sånt starkt ord, men visst blev jag retad. Det blev jag.

Hur har du hanterat ditt talfel som vuxen?

– Jag är stolt över det jobb jag har gjort. I dag vågar jag att stå framför flera hundra människor och föreläsa. Numera tänker jag inte så mycket på mitt talfel. Jag har övat och vågar uttrycka mig och tala inför andra människor.

För någon vecka sedan hade Kronberg en löputbildning och fick beröm av den ansvariga löpledaren.

– Hon skrev på sociala medier att jag var bland de bästa utbildarna hon har haft. Det är så kul att det som var min svaghet i skolan i dag är en av mina största styrkor.

Robert Kronbergs idrott blev en sorts trygghet att luta sig emot när det var tufft i skolan.

Robert Kronbergs nya liv efter karriären

Sedan två och ett halvt år tillbaka bor den tidigare häckstjärnan i Lerum några mil utanför Göteborg.

– Jag och Marika hittade äntligen vårt drömhus. Vi letade i nästan tre år innan vi slog till. Vi trivs så bra, vi har bott här i drygt två år nu. Allt känns så klockrent.

Familjen består sedan åtta år tillbaka även av sonen Samuel.

– Han spelar fotboll, vi låter honom känna sig för, det ska vara roligt med idrott. Han har provat på att vara med i en friidrottsskola i Lerum, men jag tycker att det är för tidigt att han specialiserar sig på något, vi skyndar långsamt.

När träffade du Marika?

– På ett fik i centrala Göteborg 2006. Jag var där med en kompis, hon satt själv vid ett bord. Jag tyckte hon var vacker och gick fram till henne och gav mitt telefonnummer.

Blev ni ett par direkt?

– Hon hörde av sig kort efter vi träffats på fiket, sedan blev vi ett par.

Hur är Marika?

– Hon har varit elitidrottare i aerobics. Marika är en klok kvinna med samma typ av humor som jag har.

Hyllningen till tränaren: ”Häftig relation”

Robert Kronberg tillhörde under ett decennium världseliten på 110 meter häck.
Han har fortfarande det svenska och nordiska rekordet på 13,35 sekunder som han satte 2001 i schweiziska Lausanne.

Svensken tog silver på junior-EM 1995, två år senare vann han sitt första SM-guld av totalt 24.

Han fick sitt stora internationella genombrott i OS-finalen i Sydney 2000.

Kronberg hade siktat på OS i tre år och gjorde tillsammans med tränaren Peter Fröberg en perfekt målfokusplan. Fröberg följde det blågula hoppet i över 20 år.

– Vi hade en häftig relation. Han tränade mig från mitt första pass och hela vägen upp till den absoluta toppen, säger Robert Kronberg. 

Kronberg kanske gjorde sitt livs lopp i OS-semifinalen, men när finalen skulle avgöras två timmar senare var hans bensin slut.

Svensken var chanslös och kom sist i finalen.

– Jag minns att jag fick nypa mig i armen när vi satt i call room under stadion. Jag skulle springa en final mot min ungdomsidol Colin Jackson. Jag var inte riktigt redo för de stora loppen, men jag är säker på att jag hade kunnat göra något ganska bra om finalen hade varit dagen efter.

Kronberg hyllar sin tränare Peter Fröberg.

– Det jobbet jag och Peter gjorde inför Sydney är jag stolt över. Det var fokus och hängivelse. Att gå från en vision till verklighet med det målet gav mig en karriär som häcklöpare och många verktyg gällande målfokus som jag kan använda mig av i dag. Jag vet vad som krävs för att lyckas, säger Robert Kronberg.

Sydney-OS var starten på ett jämn och lysande internationell karriär. Året efter blev han VM-femma – och inte långt ifrån att ta brons.

2011 var häckstjärnans karriär över.

Han utbildade sig inom träning och hälsa och började jobba som friskvårdskonsult och personlig tränare.

– Det är mest friskvård och träning, mest fokus på den vanliga motionären. Jag har utarbetat flera egna koncept som jag kommer fortsätta att utveckla. Jag jobbar just nu med ett innovativt och unikt koncept där fokus ligger på smärta, spänningar och stress och psykosocial miljö. Det är så häftigt att kunna göra verklig skillnad i människors liv. Att ge dem ett hopp om ett smärtfritt liv och bättre livskvalitet är det jag drivs av i dag.

Hur mycket tränar du själv?

– Just nu har jag lite ont i kroppen. Det känns att jag blivit äldre men jag kan inte sluta att träna, det är en livsstil för mig. Jag har väl egentligen aldrig slutat att träna efter min landslagskarriär.

Kronberg har SM-guld i fyra olika sporter

Robert Kronberg kan titulera sig svensk mästare i fyra olika idrotter – ett rätt svårslaget rekord i sig.

– Jag har tränat tyngdlyftning och vunnit guld i lag. Jag har även blivit svensk mästare i bob och i inlinehockey på liten rink. Jag har ett EM-guld för veteraner i tyngdlyftning från 2017. Man kanske kan diskutera nivån på några av sporterna, men ett guld är ändå ett guld.

Du verkar ha svårt att sitta still?

– Ja, tävlingsdjävulen vaknar alltid i mig när jag ser de aktivas ögon på tv oavsett vilken sport det är. Jag är starkare nu än när jag tävlade i världstoppen. 

Du var under många år lagkapten i landslaget. Kan du tänka dig att bli förbundskapten i friidrott?

– Jag har inte fått frågan, men visst skulle det vara kul att få leda landslaget i framtiden. Jag skulle kunna tillföra en hel del tror jag. Det har varit nyttigt att se friidrotten utifrån och få distans till saker och ting. Det finns mycket att utveckla även om mycket också är bra, men jag känner att jag inte är riktigt där ännu.

Hur var det att tillhöra en av stjärnorna under ett decennium i landslaget?

– Stämningen var på topp under eran med Ulf Karlsson som förbundskapten. Vi aktiva hade en stark vänskap och en bra laganda.

Hade du några förebilder?

– Ja, bland svenskarna var det främst Patrik Sjöberg och Sven Nylander. Internationellt rankar jag amerikanen sprintern och längdhopparen Carl Lewis som den främste. Jag gillade även den brittiske häckstjärnan Colin Jackson.

Robert Kronberg om dagens svenska landslag

Hur tycker du att svensk friidrott mår i dag?

– Det blev ett litet stopp efter min generation där vi hade toppar som Carolina Klüft, Sanna Kallur, Stefan Holm och Christian Olsson. Men nu är vi på väg igen. Nu har vi minst lika bra toppar som vi hade när jag var aktiv.

Du tänker på diskuskastaren Daniel Ståhl och stavhopparen Armand Duplantis?

– Ja, här snackar vi om två killar som kanske kommer att vara bäst i sina grenar genom tiderna inom kort. Ja, Duplantis är väl det redan med sitt världsrekord. Jag hoppas att svenska friidrottsförbundet kan ta hand om alla talangfulla ungdomar som är på väg uppåt.

Hur följer du friidrotten i dag?

– Inte så mycket faktiskt. Jag såg lite på SM för några veckor sedan och de största mästerskapen missar jag förstås inte heller. Men så mycket mer är det inte. Jag jobbar en hel del i Friidrottens Hus i Göteborg så jag har bra kontakt med med friidrotten. Vi är en stor familj och det är så kul att få vara en del av friidrottsfamiljen fortfarande.

 

Kronberg har vunnit 24 SM-guld i friidrott

Namn: Robert Kronberg.

Född: 15 augusti 1976 i Göteborg.

Bor: Lerum.

Familj: Sambo med Marika Bramsved, paret har sonen Samuel, 8.

Yrke: Personlig tränare, friskvårdskonsult och föreläsare.

Gren: 110 meter häck.

Främsta meriter: 13 SM-guld utomhus på 110 meter häck, tio SM-guld på 60 meter häck inomhus, ett SM-guld på 60 meter inomhus. 

VM-femma på 110 meter häck 2001, OS-åtta på 110 meter häck 2000. EM-sjua på 60 meter häck inomhus 2007.

Har det svenska rekordet och nordiska rekordet på 60 meter häck inomhus med tiden 7,54 sekunder och på 110 meter häck med tiden 13,35, satt 2001 i Schweiz.

Förebilder: Carl Lewis och Colin Jackson.