Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Montler gör comeback på hemmaarenan i Göteborg

Thobias MontlerFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Han hoppade rakt in i världseliten i våras. Men en knäskada några veckor senare höll på att förstöra hela säsongen.

Nu är Thobias Montler äntligen tävlingsklar igen.

– Jag hoppas att jag inte tappat så mycket, säger längdhoppsstjärnan.

Thobias Montler tog EM-silver inomhus på 8,17 meter i mars och klämde till med 8,43 i lite för stark medvind i maj. På Diamond League-galan i Stockholm ett par dagar senare slog han dessutom till med en fantastisk serie inför hemmapubliken och vann på 8,22.

Men så kom knäskadan, i en tävling i Nederländerna i juni, där svensken landade fel och översträckte sitt ena knä. Det resulterade bland annat i uttänjda ledband – och ett långt och ofrivilligt tävlingsuppehåll.

– Det har varit riktigt tråkigt. Man är på nivå med världseliten och sedan helt plötsligt är man så långt ifrån att man nästan behöver hjälp med att ta av byxorna, säger han.

– Det är en väldig skillnad. Men också väldigt lärorikt. Det kommer aldrig att gå rakt uppåt hela tiden.

"Är i fas"

Å andra sidan hade skadan varit ännu sämre en annan säsong, konstaterar han. Årets stora mästerskap, VM i Doha, ligger ovanligt sent på säsongen, vilket gör att Montler är optimistisk trots allt.

– OS nästa år går väl vid den här tiden också, och EM var samma tid i fjol. Så jag ska vara väldigt glad att VM går så sent det här året, säger han.

– Jag ligger också ungefär i fas mot där jag var innan, trots skadan.

Tornéus ser slutet

Till slut är svensken också redo för comeback, på hemmaarenan Slottsskogsvallen i Göteborg på fredagskvällen.

Samtidigt har den nuvarande svenske rekordhållaren Michel Tornéus (8,44 som bäst) bara tre tävlingar kvar i karriären. Svensken aviserade tidigare i somras att galan i Göteborg, Finnkampen och SM blir hans sista tävlingar.

– Jag är faktiskt lite nervös. Jag vill göra bra ifrån mig de sista tävlingarna och förhoppningsvis kan jag slå Thobias en gång till innan jag går i pension, säger Tornéus.

– Jag känner mig redo för att göra något annat. Men vill bjuda på en bra show de sista tävlingarna också.