Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot folkfesten: ”Finns ett missnöje”

Göteborgsvarvet 2020 ställdes in.
Foto: HENRIK JANSSON

Ge oss pengarna tillbaka!

Det är kravet i de 13 anmälningar mot Göteborgsvarvet som har gjorts till allmänna reklamationsnämnden (ARN).

– När det gäller loppen så finns det ett missnöje med att man inte får tillbaka sina anmälningsavgifter, säger Marcus Isgren, som är chef på ARN, till GP.

Göteborgsvarvet ställde in årets lopp och erbjöd anmälda deltagare två alternativ: 

Antingen efterskänka avgiften till Göteborgs friidrottsförbund eller flytta anmälan till nästa års lopp.

Göteborgs-Posten skriver nu att ARN har fått ta emot en mängd anmälningar mot olika motionslopp och evenemang som har ställts in. 

”Jag har inte möjlighet att rakt av skänka 595 kronor”, skriver en av anmälarna.

”Solklart att man skall ha rätt att få sina pengar tillbaka. Alternativet, att organisationen behåller alla biljettpengar utan någon motprestation ter sig befängt”, skriver en annan anmälare.

Göteborgsvarvet skulle ha avgjorts den 16 maj.
Foto: HENRIK JANSSON

”Drar på oss kostnader året runt”

Göteborgsvarvet menar i sitt svar till ARN att man enligt avtalsvillkoren har rätt att ställa in loppet med anledning av omständigheter utanför arrangörens kontroll.

– Ja, det anser ju vi. Vi menar att villkoren är skäliga med tanke på de omständigheter som råder. Och vi drar ju på oss kostnader året runt som finns kvar även om vi inte kan genomföra loppet, säger förbundschefen Annika Knutsson till GP.

Den populära halvmaran i Göteborg skulle ha avgjorts på lördag, men ställdes in efter att regeringen förbjöd folksamlingar över 50 personer för att bromsa spridningen av coronaviruset.

Nästa års lopp är hotat

”Varvet” omsätter årligen omkring 60 miljoner kronor. Drygt hälften, alltså mer än 30 miljoner, är pengar från anmälningsavgifter. Storloppet genererar årligen även 20 miljoner kronor åt distriktets friidrottsföreningar.

Det inställda Göteborgsvarvet i år får stora ekonomiska konsekvenser för friidrotten.

GT har tidigare berättat att även nästa års lopp kan vara hotat.

– Den risken finns självklart och vi försöker anpassa oss efter situationen som är i dessa coronatider. Situationen förändras mer eller mindre timma för timma och vecka för vecka, och varje dag som regeringen kallar till presskonferens är man orolig. Men den ekonomiska situationen är oavsett vad som händer framöver väldigt prekär och vi kommer att behöva vidta åtgärder. Vilka det är får vi återkomma till, sa Jahja Zeqiraj, som är ordförande i Göteborgs friidrottsförbund, till GT för drygt en månad sedan.