Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvingas varsla efter inställda folkfesten

Göteborgsvarvet skulle ha avgjorts den 16 maj i år.Foto: HENRIK JANSSON
Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Krisen blir allt djupare för Göteborgsvarvet efter årets inställda folkfest.

Nu varslar Göteborgs friidrottsförbund personal. 

– Vi har använt alla de verktyg som givits av staten och har landat i att det är oundvikligt att se över personalvolymen, säger Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund, till GP.

Göteborgsvarvet, världens största halvmaraton, omsätter årligen omkring 60 miljoner kronor och genererar även 20 miljoner kronor åt distriktets friidrottsföreningar. Men på grund av coronapandemin fick årets lopp, som skulle ha avgjorts den 16 maj, ställas in

Det har givetvis inneburit ett stort intäktstapp.

GT har tidigare berättat att även nästa års jättelopp är hotat. I nuläget är det omöjligt att arrangera större idrottsevenemang på grund av reglerna om folksamlingar.

– Den risken finns självklart och vi försöker anpassa oss efter situationen som är i dessa coronatider. Situationen förändras mer eller mindre timma för timma och vecka för vecka, och varje dag som regeringen kallar till presskonferens är man orolig. Men den ekonomiska situationen är oavsett vad som händer framöver väldigt prekär och vi kommer att behöva vidta åtgärder. Vilka det är får vi återkomma till, sa Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund, i början av april.

Sedan tidigare är personalen permitterad – nu uppger GP att förbundet tvingas agera ännu hårdare. Personal har varslats om uppsägning.

– Under hela året har vi försökt att hantera konsekvenserna av covid-19. Nu i höst hade vi hoppats på att läget varit annorlunda både vad gäller smittspridning och samhällets öppnande, men vi ser att det inte kommer ske. Det innebär att den kostym vi har måste bantas, säger Jahja Zeqiraj till GP.

Göteborgsvarvet 2019.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Martin Bergman presenteras som ny förbundschef på Göteborgs friidrottsförbund av ordförande Jahja Zeqiraj vid en pressträff den 8 april 2020.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Framtidssäkra vår verksamhet”

Förhandlingar med facket har inletts.

– Det är ett generellt varsel. Vi har använt alla de verktyg som givits av staten och har landat i att det är oundvikligt att se över personalvolymen. Det har styrelsen nu gett i uppdrag till förbundschefen att göra.

Enligt GP ska personalstyrkan minska med omkring sex personer och det ska framför allt handlar om personal som jobbar med marknad och försäljning. Det kommer göra det än svårare att dra in pengar.

– Så är det, och den frågan är befogad i en helt normal situation. Men som det är nu befinner vi oss i ett vägskäl. Det handlar om att framtidssäkra vår verksamhet så att vi överlever både 2021 och 2022. Vår organisation är för tung att gå in med i 2021 utifrån den ovisshet som finns. Och det finns möjlighet att outsourca den verksamheten för att kunna växla upp vid behov, säger Jahja Zeqiraj.