Talangen tvingas till operation: ”Nervöst”

Tilde Johansson.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Skadan satte stopp för OS-drömmen – och rehabilitering har inte hjälpt.

Nu tvingas Tilde Johansson, 20, till en knäoperation.

– När jag kände att det inte hänt någonting var det bara operation som gällde, säger längdhopperskan till Hallands Nyheter.

Knäskadan i somras gjorde att Tilde Johansson varken kunde tävla i ungdoms-EM eller OS i Tokyo. Sedan i början av juli har hon rehabiliterat sin skadade menisk – men den är fortfarande inte hel. 

Nu har den 20-åriga längdhopperskan fattat beslut om att lägga sig på operationsbordet under onsdagen.

– Jag körde sex veckor rehab i ett försök att få menisken att läka så mycket av sig själv, men det har inte gått så bra. Jag tog beslutet för fem dagar sedan, säger hon till HN och utvecklar:

– Hade jag fått frågan om operation för sex veckor sen hade jag sagt nej. Nu när jag kände att det inte hänt någonting var det bara operation som gällde.

Tilde Johansson opereras under onsdagen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Lite nervöst”

Efter operationen, som blir Falkenbergs IK-tjejens första i karriären, väntar lång rehabiltering. När hon kan vara tillbaka är i nuläget svårt att svara på.

– Det är så klart lite nervöst eftersom jag aldrig gjort det tidigare. Men jag har träffat läkaren och det känns tryggt och bra.  De vet inte hur mycket de behöver fixa till förrän de går in i i knät, vilket är lite nervöst. Det kan bli en rehabprocess i allt från tio veckor till sex månader.

Tilde Johansson har ett personligt rekord från 2019 som lyder 6,73, men de två senaste åren har varit motiga. Inför den här säsongen bestämde supertalangen sig därför för att lämna tränaren Erik Svensson och i stället börja jobba med Yannick Tregaro i Göteborg.

Hon kommer att ta hjälp av Tregaro och en sjukgymnast för att ta fram ett upplägg inför den stundande rehabiliteringen.