Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkfesten kan flyttas – på grund av corona

Göteborgsvarvet.Foto: HENRIK JANSSON
Älvsborgsbron under Göteborgsvarvet.Foto: HENRIK JANSSON

GÖTEBORG. Göteborgsvarvet kan flyttas på grund av coronaviruset.

Världens största halvmaraton kan i stället komma att avgöras till hösten, uppger GP.

– Vi har som plan att genomföra Göteborgsvarvet 16 maj, säger tävlingsledaren Annika Knutsson.

Lördagen den 16 maj avgörs Göteborgsvarvet, världens största halvmaraton, i centrala Göteborg.

Men folkfesten, dit omkring 60 000 löpare brukar vara anmälda, kan behöva flyttas. Oron för coronaviruset gör att arrangören nu tvingas se över alternativa lösningar, skriver GP i dag. 

Jahja Zeqiraj, som är ordförande i arrangerande Göteborgs friidrottsförbund, har kallat till ett extrainsatt styrelsemöte på måndag med anledning av spridningen av viruset.

– Vi behöver ta fram en beredskapsplan. Läget har blivit sådant med tanke på att Folkhälsomyndigheten har höjt risken för smittspridning. Tanken med mötet är att ge i uppdrag till kansliet att ta fram en beredskapsplan och att utse en väl sammansatt grupp med sakkunniga och berörda myndigheter. Det är ju världens största halvmara och vi behöver ha en beredskap i det här läget, säger han till GP.

Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton.Foto: HENRIK JANSSON
Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund.Foto: HENRIK JANSSON

”Klart man känner oro”

Utgångspunkten är fortfarande att Göteborgsvarvet ska genomföras som planerat – men ovissheten är stor.  Enligt GP kan Varvet komma att flyttas till hösten.

Till GT säger tävlingsledaren Annika Knutsson:

– Det finns på vår agenda, men vi följer de rekommendationer som myndigheterna ger. I dagsläget finns det inga krav som påverkar Göteborgsvarvets genomförande. Det har aldrig ställts in tidigare och vi har som plan att genomföra Göteborgsvarvet den 16 maj

Flera nya fall av coronaviruset har i veckan konstaterats i Västsverige.

– Om virusutbrottet skulle explodera här då kan vi ju inte ha stora folksamlingar. Vi måste följa folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Man får titta på vad de gjort i andra länder där utbrottet blivit stort, och självklart måste man i ett sådant fall överväga att ställa in. Vi kommer att följa utvecklingen väldigt tätt här, det är förstås ett känsligt läge och vi återkommer så fort vi vet mer. Det ligger ju i allas intresse, säger Claes Mangelus, som varit Göteborgsvarvets läkare i drygt 30 år, till GP.

Han fortsätter:

– Det är klart att man känner oro. Man har ju en allmänmänsklig oro för vart den här epidemin tar vägen, och sedan har man en oro för ens hjärtebarn Göteborgsvarvet. Men hälsoläget i allmänhet är så klart viktigare än en halvmara.