Bekräftat: Han blir SVT:s nye expert

Alhaji Jeng.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Här är SVT:s nya expert.

Under Finnkampen och friidrotts-VM kommer den förre stavhopparen Alhaji Jeng, 38, att få prestigeuppdraget i tv-sändningarna.

– Det här är en ny roll för mig, och det triggar igång mig ordentligt, säger han.

Kajsa Bergqvit och Carolina Klüft är friidrottsexperter i SVT.
Foto: JAN OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

SVT har sedan tidigare knutit upp de tidigare friidrottstjärnorna Kajsa Bergqvist och Carolina Klüft som experter i sina friidrottssändningar.

Nästa meriterade namn blir Alhaji Jeng.

38-åringen har tagit VM-silver, elva SM-guld, deltagit i OS och vunnit Finnkamper – nu kommer han att vara expert i sändningarna från Finnkampen i helgen och friidrotts-VM i Qatar 28 september till 6 oktober.

Foto: SOFIA SABEL / SVT

”Fantastiskt att se Duplantis”

– Friidrotten kan jag bra, stavhopp är en mångsidig gren där man också hoppar längd och springer häck. Jag ser verkligen fram emot att vara ute på friidrottsarenorna igen och känna den härliga atmosfären, säger Alhaji Jeng i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Kul att min gamla gren stavhopp är så het, det är fantastiskt att se Armand Duplantis. Jag älskar verkligen hur han interagerar med publik och medtävlare och sen är det som att han vrider på en switch och så är det fullt fokus på tävlingen.

Alhaji Jeng avslutade karriären efter en besvärlig fotskada.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

SVT: ”Vi är jätteglada”

SVT gläds åt rekryteringen.

– Vi är jätteglada att Alhaji Jeng ansluter till vårt friidrottsgäng. Han har många års erfarenhet av att tävla och träna på hög nivå, och brinner verkligen för sporten. Vi tror att han kan tillföra mycket till våra sändningar. Självklart är det en stor fördel att han kommer från stavhoppet, som ju är en av de absolut hetaste grenarna ur ett svenskt perspektiv, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Finnkampen avgörs på Stockholms stadion i helgen.