Göteborgsvarvet ställs in – igen

Claes Mangelus är medicinskt ansvarig för Göteborgsvarvet. Enligt honom fanns det inget annat val än att ställa in.
Göteborgsvarvet.
Foto: HENRIK JANSSON

GÖTEBORG. Över 35 000 löpare var anmälda.

Nu – med två och en halv vecka kvar till Göteborgsvarvet – kommer det överraskande beskedet: Folkfesten ställs in.

– Det är oerhört tungt, säger Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.

De anmälda löparna kommer inte att få tillbaka startavgiften, enligt arrangören.

GT kunde i förra veckan berätta om den osäkerhet som råder inför årets upplaga av Göteborgsvarvet. Normalt sett är loppet en stor folkfest med tiotusentals löpare som tar sig runt de 2,1 milen, men efter att förra årets lopp inte kunnat genomföras under normala omständigheter på grund av coronapandemin sköts årets lopp upp till den 11 september. Arrangören trodde att den förändringen skulle räcka med tanke på att vaccineringen kom i gång i våras.

– Vi har gått in med en ansökan om hur vi kommer att planera det här loppets genomförande, berättade Göteborgsvarvets vd Martin Bergman i förra veckan.

Men GP rapporterade i går att Göteborgsvarvet fortfarande inte fått de nödvändiga tillstånd som krävs för att kunna genomföra loppet. Frågorna kring hur uppemot 40 000 löpare ska kunna samlas utan att trängas har enligt länsstyrelsen och polisen ännu inte besvarats på ett tillfredsställande sätt.

Årets upplaga av Göteborgsvarvet ställs in.
Foto: HENRIK JANSSON

Beskedet: Loppet ställs in

Samtidigt har vården larmat om att smittan åter ökar i Sverige och av regeringens utlåtanden att döma är det inte aktuellt att lätta på restriktionerna.

Därför har ledningen för Göteborgsvarvet nu bestämt sig för att stoppa loppet – med bara drygt två veckor kvar till start. Beslutet fattades vid ett extrainsatt styrelsemöte för Göteborgs friidrottsförbund i går kväll efter dialog med Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet, Göteborgs Stad, Smittskydd Västra Götaland och representanter från sjukvården i Västra Götalandsregionen.

Arrangörens bedömning är att loppet nu inte går att genomföra.

– Det har länge sett väldigt hoppfullt ut, men med hänsyn till den pandemi som alltjämt pågår har styrelsen till slut tvingats fatta det här beslutet. Alla involverade har in i det sista hoppats på att loppen skulle kunna arrangeras som planerat, men vi vill i den uppkomna situationen inte gå emot de rekommendationer vi fått från sjukvården och ordningsmakten, säger Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.

Martin Bergman, vd för Göteborgsvarvet, och Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Ett hårt slag för många”

Att loppet ställs in är en tung ekonomisk smäll för Göteborgs friidrottsförbund som arrangerar Varvet.

– Det här är ett hårt slag för många. Vi har en stark beslutsamhet och vilja att kämpa för att såväl Göteborgsvarvet, folkfesten som friidrotten i Göteborg ska leva vidare i en tid efter pandemin. I detta behöver vi fortsatt hjälp från hela Göteborg för att tillsammans ta oss igenom dessa utmanande tider, säger Zeqiraj.

Alla anmälda deltagare till Göteborgsvarvet kommer att flyttas över till ett digitalt genomförande, meddelar arrangören.

– Återigen måste vi ställa om från ett fysiskt till ett virtuellt genomförande. Vi ber att få återkomma inom kort med mer information och detaljer för både Göteborgsvarvet och övriga lopp, men vårt mål och ambition är att vi ändå ska kunna skapa en minnesvärd löparfest tillsammans även om alla inte kan vara på samma ställe, säger Jahja Zeqirai.

I en intervju efter lunch på onsdagen meddelade Jahja Zeqirai att man inte kommer att återbetala startavgifter på grund av det ekonomiska läget. 

Varje år anmäler sig runt 60 000 personer till att springa Göteborgsvarvet.