Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag trodde det var radion som försökte blåsa mig”

Nils Wiberg brinner för Göteborgsidrotten.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Viktoria Karlsson, Göteborgs KIK.
Foto: FREDRIK KARLSSON / Bildbyrån

GÖTEBORG. Den klassiska föreningen Göteborgs Kvinnliga IK brottades med stora ekonomiska problem och verksamheten var hotad. 

Då delade finansmannen Nils Wiberg, 72, ut en tidig julklapp. 

– Jag trodde det var Morgongänget på radion som ringde och försökte blåsa mig, skrattar GKIK:s sportchef Tony Hertz. 

Coronapandemin har slagit hårt mot Göteborgs Kvinnliga IK som funnits ända sedan 1927. 

– Det finns inte en förening inom friidrotten som inte haft det tufft i år. Vi lever mycket på bidrag vi får i samband med funktionärsuppdrag och där är Göteborgsvarvet en stor del och när det blev inställt... Man kan inte skära ner kostnaderna till noll. Vi hade inte gått i konkurs, men vi kanske hade tvingats lägga ner elitverksamheten och satsningen på paraolympiern Viktoria Karlsson (längdhopp), säger Tony Hertz, som blev minst sagt överraskad när Prioritet Finans hörde av sig. 

– Jag funderade först på att motringa. Att någon ringer och erbjuder massa pengar så där... det har inte hänt mig tidigare i alla fall. 

”Det var i grevens tid”

Finansbolaget, som sedan tidigare sponsrar klubbar som IFK Göteborg, Djurgården, Redbergslid, hjälper till med några hundra tusen kronor, vilket även GP har rapporterat. 

– Det var i grevens tid och känns verkligen fantastiskt. Nisse (Wiberg, företagets ägare) hade örnkoll på vår verksamhet och har som jag förstår det ett genuint idrottsintresse. Vi är väldigt tacksamma och det här sporrar verkligen de ideella insatserna, säger Tony Hertz. 

Karin Wallgren-Lundgren 1967.
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Nils Wiberg berättar att han fick upp ögonen för föreningen redan på 60-talet. 

– Det var ju en idolklubb för mig. Karin Wallgren-Lundgren var ju fantastisk när hon sprang och de har mängder med SM-guld. GKIK gör en jättegärning för hela samhället och när jag hörde att det var på väg att gå illa för dem blev jag nästan desperat. Det hade varit jättesorgligt om de hade fått lägga ner, så det kändes väldigt naturligt för mig att engagera mig. Det här kommer helt och hållet från hjärtat, säger han. 

GKIK är den största kvinnliga klubben i Västsverige och har omkring 170 tjejer i träning.