Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har varit ganska smart med pengarna”

Christian Olssons nya liv efter flytten från Monaco
Christian Olsson har sin aktiva karriär bakom sig, men som manager har han ändå regelbunden kontakt med friidrotten.Foto: LOVISA WALDECK
Christian Olsson på platsen där hans karriär började. Slottsskogshallen brann ner i september, nu hoppas han att en ny hall ska byggas snartFoto: STEFAN NILSSON
Förre trestegshopparen Christian Olsson intervjuas i Friidrottens hus av GT:s Stefan Nilsson.Foto: LOVISA WALDECK
Med den svenska flaggan över huvud firade Christian Olsson VM-guldet i Paris 2003.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Christian Olsson tog 2003 över trestegstronen från legendariske Jonathan Edwards (till höger).Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Känslofyllt för Christian Olsson efter att han säkrat guldet vid OS i Aten 2004.Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Stefan Holm och Christian Olsson tog var sitt OS-guld i Aten inom en halvtimma. Här får de en gemensam guldkram av Yannick Tregaro.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
I kanadensiska Edmonton kom Christian Olsson tvåa i VM-finalen efter Jonathan Edwards.Foto: JONAS EKSTRÖMER / PRESSENS BILD
1 / 9

GÖTEBORG. För mer än 15 år sedan tog han OS-guld och var en del av det svenska friidrottsundret.

I dag är Christian Olsson en snart 40-årig tvåbarnspappa som jobbar halvtid för att kunna vara med barnen så mycket som möjligt.

Till sommarens OS reser han ändå – som manager för mästersimmaren Sarah Sjöström.

– Jag njuter av att vara på plats, men står gärna med Sarahs ryggsäck i bakgrunden, säger han.

Förre trestegsstjärnan Christian Olsson på platsen där hans karriär började. Här låg Slottsskogshallen, som brann ner i september. Nu hoppas han att en ny hall ska byggas snart.Foto: STEFAN NILSSON

Vi träffas i Friidrottens hus, ett av Christian Olssons många idrottsliga hem under den framgångsrika karriären.

Det var också här som han 14 maj 2012 berättade att karriären, som mot slutet mest handlade om skador, var över.

Utomhus är det decembergrått, vilket den förre trestegstjärnan inte är speciellt förtjust i.

– Vi bodde utomlands i många år och på vintrarna var vi ofta i varmare länder för att träna. Visst saknar jag det sköna klimatet, men nu är det prio på familjen och jobbet, säger Christian Olsson.

Det är därför vi kan träffas vid lunchtid en helt vanlig måndag i december.

Jobbar halvtid

Christian styr sin halvtidstjänst efter behov. 

– Jag jobbar inte fullt, vilket till exempel gör det möjligt för min dotter Celine att vara ledig från förskolan på fredagarna, övriga dagar försöker jag hämta henne tidigt. Och sonen Elliot går inte på fritids, jag plockar upp honom när han slutar skolan, säger Christian.

– Jag får väldigt mycket tid med mina barn, det är ju det värdefullaste som finns, säger han.

Men tjänade du inte tillräckligt för att inte behöva jobba överhuvudtaget?

– Nej, jag var skadad för mycket för att det skulle kunna vara så. Jag tror inte att det finns så många friidrottare som inte behöver jobba efter karriären. Det är väl Usain Bolt och några andra hundrameterslöpare som klarar det, svarar han.

– Jag har varit ganska smart med pengarna genom åren. Det finns absolut pengar, men inte tillräckligt för att vara friidrottspensionär på heltid. Något måste jag göra för att inte tömma depåerna.

Christian Olsson

Ålder: 39, född 25 januari 1980.

Bor: Lindome.

Familj: Hustrun Gordana, sonen Elliot, 9, och dottern Celine, 5.

Idrottsbakgrund: Före detta trestegshoppare, som även var duktig i höjdhopp.

Yrke: Idrottsmanager på halvtid. Har framförallt hand om simmerskan Sarah Sjöström.

Tyngsta meriter: OS-guld 2004 i Aten, VM-guld Pris 2003, EM-guld 2002 München och 2006 Göteborg.

Personligt rekord, tresteg: 17,79 (fortfarande svenskt rekord) Aten 2004 vid OS. 

Personligt rekord, höjdhopp: 228, Båstad 2003.

Avslutade karriären: 14 maj 2012 efter att ha varit förföljd av skador under sex år.

Bonusinfo: En månad efter att han berättat att trestegskarriären var slut meddelade Olsson att han skulle göra en satsning i höjd med sikte på SM. Han tog 215 inför ögonen på bland andra Stefan Holm och Carolina Klüft. Men den satsningen avbröts efter en handfull träningar eftersom den skadade foten (inte upphoppsfot i höjdhopp) störde för mycket.

Gick i samma klass på gymnasiet

Elliot är nio år, Celine fem. Den fjärde medlemmen i familjen är jämnåriga hustrun Gordana. 

De träffades redan på gymnasiet.

– Vi gick i samma klass, var ihop i tio månader under tiden i gymnasiet. Vi hade ett uppehåll tills vi blev 22. Sedan dess har vi hängt ihop, berättar Christian.

Gordana följde med Christian jorden runt. Var med på träningsläger och andra resor.

Var hon en idrottstjej?

– Haha, nej det var hon inte. Hon tyckte nästan inte om friidrott, det var knappt att hon visste när jag skulle tävla, svarar han med ett leende.

2002, samma år som Christian vann EM i München och tog sin första internationella seniortitel, flyttade paret till Monaco.

Saknar klimatet i Monaco

– Vi bodde där i nio år. Jag var en av de idrottsmän som verkligen bodde där. Jag tränade på en nästan tom arena på daglig basis, säger han.

– Jag saknar inte helheten från Monaco, men jag saknar klimatet och den där utomhuskulturen. Kaféer på beachen. I Sverige stänger vi ju in oss i våra hus en stor del av året.

Du har tidigare sagt att det kan bli aktuellt med en sväng till utomlands.

– Ja, det är nog inte helt omöjligt. Men just nu handlar det om barnen. Dom trivs väldigt bra. Dom är rotade med kompisar och så. Jag får lägga mig själv på is ett tag, förklarar Christian Olsson.

Medan Gordana jobbar heltid på SOS Alarm har Christian ett halvtidsjobb på JRS Sports management – ett företag som tar hand om det mesta som inte rör själva tränandet och tävlandet för idrottsstjärnor.

”Sarah är på en annan nivå”

Christian har bland annat hand om längdhopparen Khaddi Sagnia, löparen Anders Kramer – och superstjärnan Sarah Sjöström.

– Vi är ju ett team, men jag har ansvaret för Sarah, bekräftar han.

Christian Olsson och Sarah Sjöström vid OS i Rio 2016. I bakgrunden Christians före detta manager och nuvarande chef, Daniel Wessfeldt.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Du har ju, precis som Sarah, OS-guld. Kommer minnena från den tiden tillbaka när du är med henne?

– Sarah är på en annan nivå än jag var. Uppmärksamheten är mycket större. Jag trivs väldigt bra i rollen bakom. Jag ser allt hon behöver göra i möten med olika människor. Jag skakar också en del händer, men står gärna med hennes ryggsäck i bakgrunden.

Christian Olsson och Sarah Sjöström träffas inte speciellt ofta, men de har i det närmaste daglig kontakt.

Patrik Sjöberg hjälpte till

Med din erfarenhet som elitidrottare, kan du ge träningstips och annat?

– Nej, nej. Sådant sköter hon och hennes tränare. När det handlar om tävlingar är Sarah som en maskin. Jag sköter mediakontakter, har hand om sponsorerna, jagar nya sponsorer och hand om hennes resor, svarar Christian.

– Om det är mycket pengar i en tävling i Kina och hon sedan ska tävla i Las Vegas. Då tänker jag så här: Du ska först flyga mot klockan åt det ena hållet och tävla. Sen flyger du tillbaka till Europa för att flyga åt andra hållet, för att ett tag därefter åka till Sydafrika. Min uppgift är att uppmärksamma detta och ställa frågan om det är det bästa. Själv la jag ofta en veckas vila mellan tävlingarna. Sen är det Sarah och hennes tränare som tar besluten.

JRS Sports management ägs och drivs av Stina Funke och Daniel Wessfeldt – samme Wessfeldt som var Christian Olssons egen manager under den aktiva tiden.

– Det var Patrik Sjöberg som såg till att jag fick kontakt med Daniel. Jag hade ju precis som Patrik Viljo Nousiainen som tränare. När Viljo gick bort 1999 var jag på väg att utvecklas i stormfart. Då tog Patrik lite ansvar för mig, såg till att jag fick skokontrakt med Asics och management av Daniel Wessfeldt, berättar han.

”Förstod inte vad som hände”

Patrik Sjöberg var ju i högsta grad inblandad när bomben briserade för snart nio år. 

Han skrev boken ”Det du inte såg” tillsammans med Markus Lutteman om hur Viljo Nousiainen sexuellt hade utnyttjat bland andra Sjöberg och Christians tränare genom seniorkarriären, kompisen Yannick Tregaro.

Yannick Tregaro var kompisen som blev Christian Olssons tränare. Här under en tävling 2002.Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN

– Jag umgicks också med Viljo, var hemma hos honom. Men jag var aldrig utsatt, säger Christian.

Det är många år sedan det hände. Hur ser du på det i dag?

– Jag förstod ju inte vad som hände. Jag var ju mest avundsjuk för att Yannick fick följa med överallt. Han bodde hos Viljo med jämna mellanrum och fick vara med på läger med Sjöberg och gänget. Men efteråt känner jag ju att jag hade tur som inte var med. Det var ju fasansfulla händelser, svarar han.

Började hoppa tidigt

Patrik Sjöberg föreläser för att barn och ungdomar inte ska utsättas för det han själv var med om.

– Jag tycker att det är jättebra att Patrik jobbar med något han brinner för. Att han gör det för att förebygga och bygger upp en arbetsplan för hur man ska göra det så tryggt som möjligt för alla barn i idrott, och även utanför, tycker jag är jättebra, säger Christian Olsson.

Du har själv två barn. Kommer du att leta efter fula gubbar i omklädningsrummen för att skydda barnen?

– Självklart tror jag att det är viktigt att sätta in skyddsnät för att det ska kunna undvikas, men jag tror att de här människorna är mästare på att dölja sitt uppsåt. Självklart försöker jag hålla ögonen öppna lite extra, kanske kommer jag att resa med lite mer och vara med på tävlingar och boenden så. Men Viljo var ju tränare, det var ett förtroende som fanns, funderar Olsson.

Han började själv med friidrott tidigt. Blev sedan framgångsrik i höjdhopp med ett personligt rekord på 228 centimeter och ännu mer framgångsrik i tresteg med OS-guld, VM-guld och dubbla EM-guld som tyngsta meriter.

Sonen spelar fotboll och innebandy

Elliot är nio år. Ser du en trestegshoppare i honom?

– Ingen aning, han var med på en friidrottsskola i somras och tyckte att det var roligt. Men just nu spelar han fotboll och innebandy i Lindome, där vi bor. Jag vill inte trycka mina grejor på honom, han får välja vad han vill. Jag är bara glad att han är idrottsintresserad, svarar Christian.

Hans egen väg mot att bli bäst i världen började tidigt och tog ordentlig fart i de övre tonåren.

Karriären kulminerade några år in på 2000-talet.

När Christian Olsson hoppade 17,79 och tog OS-guld vid OS i Aten 2004 var det bara en bekräftelse på det alla redan visste. Öis-hopparen från Gårdsten var bäst i hela världen.

Christian Olsson med guld och segerkrans efter trestegstävlingen vid OS i Aten 2004.Foto: ANDREAS HILLERGREN / BILDBYRÅN

Det var förmodligen därför bragdguldet 2004 gick till Stefan Holm, som tog sitt OS-guld en halvtimme innan Olsson fick sträcka sina armar mot den grekiska himlen.

Kan spela padel – men inte hoppa

För mellan 2002 och 2006 – när Christian Olsson samlade guld i EM, VM och OS – var det bara skador som kunde hindra honom från att stå högst upp på prispallen.

Under några år var han väldigt överlägsen. Men något världsrekord blev det aldrig. 

– Jag tror att jag hade en möjlighet, men då skulle inte skadorna ha funnits där. Och så hade jag inte drivet som vissa andra hade. Jag behövde konkurrens för att hoppa längre, det var ju det som tog mig till toppen när Jonathan Edwards dominerade, säger Olsson.

Om du går förbi en sandfylld grop i dag, är det frestande att testa hur långt du kan hoppa?

– Nej, inte med den högerfoten som jag har, jag är väldigt stel i den. Jag kan springa, jobba, spela padel – jag känner mig inte hämmad i det dagliga livet. Men tresteg skulle inte fungera, svarar han.

Ingen 40-årskris

Familjefadern Christian Olsson firar som vanligt jul med familjen (”jag ser alltid Kalle Anka på julafton, men barnen är inte lika intresserade”), medan hustrun Gordana saknas på nyårsafton (”SOS-alarm är alltid i gång, inte så lätt att få semester när man vill”).

När jul- och nyårshelgerna är över är det snart dags för en milstolpe i livet. 

Du fyller snart 40 år, hur är det?

– Det känns bra. Det kommer kanske någon 40-årskris, men den är inte här nu i alla fall. Jag funderar inte på att köpa en cabriolet eller såna grejor. Jag trivs med var jag är i livet, jag är lycklig med min familj, svarar han.

Ett av de sista hoppen i karriären. Christian Olsson kom sexa vid VM i sydkoreanska Daegu men tvingades bryta tävlingen på grund av den fotskada som satte stopp för hans karriär.Foto: ROBBAN ANDERSSON
Christian Olsson deppar efter sin sista tävling, VM i Daegu.Foto: NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN
Christian Olsson kom sexa vid VM i Sydkorea 2011. Men han tvingades bryta finalen och var mycket besviken efteråt.Foto: ROBBAN ANDERSSON och NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Köpte en Porsche som 24-åring

Inte läge att köpa en fräck Porsche?

– Nej. I så fall hade jag redan gjort det. Jag tänker inte på ålder ihop med sådant. Men förresten – en Porsche köpte jag redan när jag var 24, det rejset har jag gjort. Porschen är borta sen länge, den gjorde jag mig av med när vi bodde i Monaco och hade väldigt smala parkeringsplatser i garaget.

40 nu – var i livet tror du att du befinner dig när du fyller 50?

– Jag hoppas att jag fortsätter utvecklas. Jag kommer inte att jobba femtio procent hela livet, redan om några år minskar barnens behov av mig. Jag har alltid varit dålig på att göra upp planer, men jag vill fortsätta framåt, säger Christian Olsson.